Golden Visa: Στον πάγο οι άδειες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

By Απριλίου 01, 2024
Golden Visa: Στον πάγο οι άδειες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Παγωμένες εδώ και ενάμιση χρόνο είναι οι αγοραπωλησίες ακινήτων στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου για τους επενδυτές που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Βορείου Αιγαίου δεν έχει εγκρίνει καμία άδεια παραμεθορίου από τον Φεβρουάριο του 2023. Γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων σε «αδιέξοδο», ενώ οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει ήδη να ακυρώνουν τις συμφωνίες και να στρέφονται σ’άλλες περιοχές για αγορά ακινήτου. Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι, από τους επαγγελματίες της αγοράς, ότι εφόσον επικρατήσει η αύξηση του ορίου της Χρυσής Βίζας στις 800.000 ευρώ ακόμη και στα εν λόγω νησιά, θα απομακρυνθούν και οι τελευταίοι ξένοι επενδυτές.

 

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο powergame.gr, ο Σπύρος Διαμαντίδης Πρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών της Λέσβου, «Για να μπορέσουν οι επενδυτές εκτός ΕΕ να αποκτήσουν ακίνητα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επειδή θεωρούνται παραμεθόριος περιοχή θα πρέπει να πάρουν την αρμόδια άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία με τη σειρά της συνεδριάζει και εγκρίνει ή όχι τις αγοραπωλησίες. Ωστόσο, εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει συνεδριάσει με αποτέλεσμα να μην έχει εγκριθεί καμία αγοραπωλησία».

 

Αυτό συμβαίνει, όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, λόγω του ότι τον Απρίλιο του 2023 βγήκε μία νέα ΚΥΑ η οποία δεν ήταν ξεκάθαρη στους ξένους αγοραστές, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάποιες σημαντικές διευκρινίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, συγκεκριμένα από το υπουργείο Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, τα οποία ωστόσο δεν συνεδρίασαν μέχρι πρότινος για να δώσουν τις απαραίτητες απαντήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί με τη σειρά της να συνεδριάσει ούτε η επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε να εγκρίνει τις άδειες παραμεθορίου για να προχωρήσουν οι αγοραπωλησίες».

 

Μετά ωστόσο από ενάμισι χρόνο, προ ολίγων ημερών και συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου έγινε γνωστό ότι ανακοινώθηκε μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αναφέρει ότι τα αρμόδια υπουργεία συνεδρίασαν και έτσι δίνουν επίσημα το ελεύθερο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να εγκρίνει τις εν λόγω άδειες για να προχωρήσουν οι «βαλτωμένες» συναλλαγές.

 

Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη για σημαντικό βήμα, καθώς η κατάσταση στα νησιά ήταν απελπιστική, συγκεκριμένα στη Λέσβο παραμένουν σε αναμονή πάνω από 70 υποθέσεις, δημιουργώντας ανασφάλεια τόσο τον κλάδο των ακινήτων και όσο και στους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, όπως δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, μεσίτες, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για τις υπηρεσίες τους.

 
 

Το πρόβλημα ωστόσο δεν θα λυθεί άμεσα, καθώς εδώ και μια δεκαετία, η έγκριση των αδειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας μπορεί να πάρει και έξι μήνες, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να συμπληρωθούν μέχρι και 2 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα έχει πραγματοποιηθεί καμία αγοραπωλησία.

 

Μάλιστα, μέχρι πρότινος έντονο ήταν το ενδιαφέρον για τη Λέσβο από αγοραστές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ισραήλ. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές «ξεψαχνίζουν» τα εν λόγω νησιά, καθώς ένα μέρους τους ενδιαφέρεται για μονοκατοικίες και μεζονέτες πλησίον της θάλασσας, ενώ άλλοι ακόμη και για ξενοδοχειακές μονάδες.

Ένα ακόμη ζήτημα, που θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου είναι και η αύξηση του ορίου της Χρυσής Βίζας στα 800.000 ευρώ, από τα 250.000 που ήταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη αυτή η αλλαγή θα αποθαρρύνει περαιτέρω τους επενδυτές ώστε να επιλέγουν τα ακίνητα της Λέσβου, καθώς θα μπορούν να βρουν σε αντίστοιχο τίμημα σε άλλη περιοχή. Ακόμη, τα εν λόγω νησιά διαθέτουν ελάχιστα ακίνητα, τα οποία φτάνουν αλλά και να ξεπερνούν στις 800.000. «Σήμερα, η Λέσβος παραδείγματος χάρη είναι ένα φτηνός προορισμός με πολλά διαθέσιμα ακίνητα, αλλά οι καθυστερήσεις στις άδειες παραμεθορίου και η αλλαγή του ορίου στη Χρυσή Βίζα, ρίχνει «ταφόπλακα» στην ανάπτυξη του νησιού, το οποίο έχει ήδη έχει χτυπηθεί τα προηγούμενα χρόνια από το μεταναστευτικό», όπως καταλήγει ο ίδιος.

 

Rate this item
(0 votes)