AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να γίνουν τα νησιά περισσότερα ελκυστικά στους γιατρούς και να μη βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις για την κάλυψη των πολυάριθμων κενών θέσεων στη νησιωτική χώρα, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει ήδη κατασκευάσει στα Ψαρά πέντε ιατρικές κατοικίες (διαμερίσματα) με πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Επίσης, κατασκευάζονται ακόμα δυο κατοικίες αποκλειστικά για γιατρούς στο Κέντρο Υγείας στην Αμοργό, όπως είπαν στο topontiki.gr έγκυρες πήγες από το υπουργείο Υγείας.
Το πρόγραμμα στέγασης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλες νησιώτικες περιοχές της χώρας, με την απαραίτητη συνέργεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, συζητάει με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφέρειες, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετέχουν στο σχέδιο «ιατρικές κατοικίες».
Σημειώνεται ότι το επίπεδο διαβίωσης, ιδιαίτερα στα νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Τήνος, η Νάξος και η Πάρος, είναι πανάκριβη για τους νέους γιατρούς που ο μισθός τους δεν ξεπερνάει τα 1.300 ευρώ.
Πρόσφατο παράδειγμα η Σκιάθος όπου ένας γιατρός χρειάζεται έως και 2.500 ευρώ το μήνα, για το ενοίκιο, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι οι κάτοικοι τους αντιμετωπίζουν ως …τουρίστες!
Στη Μήλο, πριν από τρία χρόνια περίπου, είχαν κατασκευάσει ένα χώρο μέσα στο Κ.Υ με γυψοσανίδες (!) προκειμένου να μείνει ένας νέος γιατρός, που τελικά παραιτήθηκε και έφυγε!
Στη Σαντορίνη, για πολλά χρόνια το παλιό Κέντρο Υγείας χρησιμοποιείται ως «σπίτι» για τους γιατρούς του νοσοκομείου που εγκαινιάστηκε το 2015!
«Το Υπουργείο Υγείας ό,τι και αν κάνει, όσα κίνητρα και αν βρει, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι γιατροί μας δεν πάνε στα νησιά. Ο ένας είναι η έλλειψη στέγης και πρέπει να επενδύσουμε σε ένα στεγαστικό πρόγραμμα για να μπορέσουν να δουν οι γιατροί τη ζωή τους στα νησιά. Μιλάμε λοιπόν για ιατρικές κατοικίες, κάτι που έχουμε ήδη κάνει στα Ψαρά με το Ταμείο Ανάκαμψης.» τόνισε η κ. Αγαπηδάκη κατά την επίσκεψη της στην Κάρπαθο και επεσήμανε ότι: «Υπάρχει και χρειάζεται πάντα μια συνέργεια: Υπουργείο Υγείας και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου, δευτέρου βαθμού».
Η ίδια μάλιστα αναφέρθηκε και στις κλινικές δεξιότητες των γιατρών, το δεύτερο μεγάλο μειονέκτημα που κάνουν μη ελκυστικά τα νησιά μας, στους λειτουργούς του Ιπποκράτη: «Το δεύτερο πράγμα που κρατάει τους γιατρούς μακριά από τα νησιά μας είναι το θέμα των κλινικών τους δεξιοτήτων για αυτό και ερχόμαστε με τα εργαλεία της τηλεϊατρικής να προσφέρουμε μια μεγάλη λύση σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης του ΕΣΥ από τότε που ιδρύθηκε».
Για την πρωτοβάθμια Περίθαλψη
Η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόγραμμα της πρόληψης το Προλαμβάνω: « Έχει μεγάλη αξία, σιγά σιγά, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις υποδομές για να είναι βιώσιμο και αποτελεσματικό το σύστημα της πρόληψης. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να σταματήσουμε να μιλάμε για το πως θα μειώσουμε τις συνέπειες της νόσου και να χτίσουμε έναν υγιή πληθυσμό». Παράλληλα, η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στην αρχή λειτουργίας των Κινητών Μονάδων και Ομάδων Υγείας της ΠΦΥ, οι οποίες θα συμβάλλουν και στο να φτάσει το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. «Αυτό είναι κάτι που δε θα γίνει μια και έξω αλλά θα γίνεται συστηματικά, θα έρχονται συστηματικά δηλαδή οι Ομάδες στο εκάστοτε νησί, και με τις Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΜΥ) και θα πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις στον κόσμο», σημείωσε, προαναγγέλλοντας ότι: «η αρχή γίνεται από το Καστελόριζο».
Παράλληλα τόνισε ότι έχουν ήδη γίνει 10.000 προσλήψεις αυτήν την τετραετία για την Υγεία, ενώ «τρέχουν» 6.500 ακόμη προσλήψεις εκ των οποίων 1.375 είναι μόνο για την ΠΦΥ :«και από εκεί και πέρα έχει τεράστια σημασία το θέμα των συνεργιών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε με νόημα.