Παρασκευαϊδης: Εγκατάλειψη και καθυστέρηση πληρωμής αποζημιώσεων πλημμυροπαθών της ΠΕ Λέσβου

By Ιουνίου 18, 2024
Παρασκευαϊδης: Εγκατάλειψη και καθυστέρηση πληρωμής αποζημιώσεων πλημμυροπαθών της ΠΕ Λέσβου

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, με ΕΡΩΤΗΣΗ του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, εγκαλεί την Κυβέρνηση για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής των εξαγγελθέντων και προβλεπόμενων αποζημιώσεων των πλημμυροπαθών της Λέσβου, από τις καταστροφικές πλημμύρες της 28 και 29 Νοεμβρίου 2018.

Κύριοι Υπουργοί,

 

Στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2018, εκδηλώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, τα οποία παραλίγο να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ιερέας Παλαιοκήπου, ο οποίος εγκλωβίστηκε στη πλημμυρισμένη κατοικία του και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστεί, σώος και αβλαβής!

 

Τα ακραία, αυτά, καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τον τόπο μας, εκείνες τις ημέρες, κόστισαν σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων, καταστρέφοντας ιδιωτικές περιουσίες, αφού σύμφωνα με τους Πίνακες Αποτίμησης των Ζημιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από τις πλημμύρες της 28ης και 29ης Νοεμβρίου 2018, οκτώ (8) επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καταστράφηκαν, με εκτιμώμενο κόστος ζημιάς ύψους 231.161,74 ευρώ καθώς και δεκαεννέα (19) οικίες!

Ο, τότε, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κήρυξε τη Λέσβο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί. Ειδικότερα, οι Δημοτικές Ενότητες Γέρας, Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου και Μυτιλήνης του Δήμου Λέσβου, της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ήταν οι περιοχές μεταξύ των οποίων καταγράφηκαν οι άμεσες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

Κύριοι Υπουργοί,

Έκτοτε, καμία ενημέρωση για την πορεία των αποζημιώσεων-επιχορηγήσεων, ούτε της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λέσβου, ούτε των φορέων της περιοχής, μεταξύ των οποίων οι Δημοτικές Ενότητες Γέρας, Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου και Μυτιλήνης του Δήμου Μυτιλήνης, ούτε των ιδιωτών που υπέστησαν το οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα των πλημμυρών του 2018!!!!

Έκτοτε, καμία επιχείρηση εκ των οκτώ (8), καταγεγραμμένων, και καμία κατοικία, εκ των δεκαεννέα (19), δεν έχει αποζημιωθεί, έως σήμερα.

Επειδή, η εγκατάλειψη και η πολύχρονη καθυστέρηση πληρωμής των αποζημιώσεων των πλημμυροπαθών είναι εμφανής και αδικαιολόγητη , έξι (6) ολόκληρα χρόνια μετά!!!

Επειδή, οι πληγέντες είναι σε δεινή οικονομική θέση σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση.

Επειδή, η κυβέρνηση, συνολικά, εκτίθεται στα μάτια των πολιτών από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη που επιδεικνύετε στα προβλήματα των πληγέντων από το 2018!!

Επειδή, οι πολίτες απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από τις επιλογές της κυβέρνησής σας, στρέφονται στα άκρα, αμφισβητώντας το δημοκρατικό πολίτευμα.

Επειδή, έχουν περάσει ήδη έξι ολόκληρα (6) χρόνια από τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών του 2018.

 

Οι κκ Υπουργοί,

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

  1. Προτίθεστε να αναλάβετε αρμοδίως πρωτοβουλία ΑΜΕΣΗΣ διάθεσης ειδικευμένης πίστωσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για την αποζημίωση των πληγέντων της ΠΕ Λέσβου;
  2. Πότε, επιτέλους, προβλέπεται να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι - πληγέντες, επιχειρηματίες και ιδιώτες, από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου 2018 και έχουν συμπεριληφθεί στους Πίνακες Αποτίμησης Ζημιών, σύμφωνα με τον υπ’ αριθμ. 80402/388/20-12-2021 έγγραφο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου;
Rate this item
(0 votes)