Φωτιά στην Αττική: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο

By Αυγούστου 12, 2024
Φωτιά στην Αττική: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τη φωτιά στην Αττική - Κοντά σε σπίτια οι φλόγες - Ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Αττική. Στην αρχή η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Βαρνάβα και αργότερα επεκτάθηκε. Οι ελπίδες πλέον στρέφονται στα εναέρια μέσα. Το πύρινο μέτωπο έχει εξαπλωθεί φτάνοντας στην Πεντέλη, παρά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Τις δραματικές εξελίξεις καταγράφει λεπτό προς λεπτό το in.

Μάλιστα, περίπου στις 05:30 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης, στρατιωτικό νοσοκομείο 414 και Νταού Πεντέλης, ενώ ακολούθησαν μηνύματα από το 112 για τη φωτιά στη γύρω περιοχή.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr η ένταση των ανέμων δεν θα είναι σύμμαχος των δυνάμεων πυρόσβεσης. Οι άνεμοι έως τις 9 το πρωί αναμένονται κατά διαστήματα ισχυροί με τις αντίστοιχες ριπές να εκτιμώνται στα 70 – 80 km/h.

Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024 στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ημέρα υψηλής επικινδυνότητας είναι και η σημερινή (12/08) σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που δημοσιεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε κατάσταση συναγερμού για να εκδηλωθούν φωτιές θα είναι: Αττική, Κύθηρα, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα, Βοιωτία, Κορινθία και Λακωνία.
Live οι εξελίξεις στο in
13.25 Κοντά στον Άγιο Εφραίμ η φωτιά

13.17 Ζητούν ελικόπτερα στη Νέα Πεντέλη – Κοντά στα πρώτα σπίτια η φωτιά

13.10 Νέο 112 για εκκένωση της Νέας Πεντέλης προς Χαλάνδρι

Εντολή εκκένωσης δόθηκε τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης.

13.03 Ενημέρωση για τα μέτωπα της φωτιάς
Τα μέτωπα αυτήν την ώρα

1. Μετά τη λίμνη Μαραθωνα με κατεύθυνση προς Αφίδνες

2. Από Γραμματικό προς Μαραθώνα

3. Πεντέλη από τις κορυφές της Πεντέλης με κατεύθυνση προς Στρατιωτικό Νοσοκομείο

4. Καλύτερη η εικόνα στη Νέα Μάκρη.

Σε όλα τα μετωπα πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις και πολλά εναέρια
13.00 Συγκλονιστικό βίντεο του πύρινου μετώπου από ψηλά
12.52 Δραματική η εικόνα κοντά στο Καπανδρίτι

12.47 Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στην Ηλιούπολη

Είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνει ο Δήμος Ηλιούπολης από σήμερα Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 για τους πυρόπληκτους, ενόσω η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική εξακολουθεί να μαίνεται.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν μπορούν να προσκομίσουν τα είδη πρώτης ανάγκης στην είσοδο του Δημαρχείου Ηλιούπολης τις καθημερινές από τις 07:00 το πρωί έως και τις 22:00 το βράδυ, το Σαββατοκύριακο και την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου από τις 07:00 το πρωί έως τις 14:00 το βράδυ.

«Είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει στις πληγείσες περιοχές και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που βιώνουν τις δύσκολες αυτές συνθήκες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηλιούπολης.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής Ερυθρός της Νέας Μάκρης εστάλη στις 12:20, λόγω της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

12.12 Προσπαθούν να σώσουν σπίτια οι πυροσβέστες

12.08 «Καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι μας – Ήταν καθαρός εμπρησμός» – Σοκάρει η μαρτυρία κατοίκου

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία κατοίκου του Βαρνάβα. Συγκεκριμένα, η κ. Θάλεια μιλώντας στο MEGA, αναφέρει «Εμάς καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι μας στον Βαρνάβα, ένα χιλιόμετρο από την εστία. Ήταν πολύ μικρή η εστία στην αρχή, την είδαμε. Δεν είχαν στείλει κάτι, δύο μόνο μικρά ελικόπτερα που έκαναν 45 λεπτά να έρθουν. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, δεν έκανε κανένας μπάρμπεκιου όπως ειπώθηκε, ήταν καθαρά εμπρησμός. Ήταν ακριβώς πίσω από το σπίτι μας. το μόνο που μπορέσαμε να σώσουμε ήταν τον σκύλο και την γάτα μας. Γυρίσαμε και είδαμε κατεστραμμένο το σπίτι», είπε αρχικά.

«Δεν το περιμέναμε γιατί υπήρχε πυροσβεστικό έξω από το σπίτι μας, σε σημείο που είχε πεύκα, από κάποιο ακαθάριστο οικόπεδο, και δεν ρίξανε σταγόνα. Όταν επιστρέψαμε στο χωριό μέσα από τις φωτιές που περάσαμε με ένα φορτηγό είδαμε ότι τα πυροσβεστικά, βρίσκονταν σε άλλο σημείο έξω από τις βίλες, για να σβήσουν τις βίλες. Στον ίδιο δρόμο με εμάς κάηκε άλλο ένα, στο απέναντι από εμάς δεν κάηκε κανένα σπίτι. Απλά οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, είναι στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε ούτε 5 λεπτά ούτε τα ρούχα μας να πάρουμε. Μόνο τα ζωντανά μας πήραμε και φύγαμε», συνέχισε η κ. Θάλεια.
11.50 Μήνυμα 112 για εκκένωση της περιοχής Σουφάνι

Εντολή εκκένωσης προς τη Νέα Μάκρη δόθηκε στους κατοίκους της περιοχής Σουφάνι Μαραθώνος.

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)

newsroom