Τα αντίποινα που μελετά το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν: Πιθανός στόχος οι εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου

By Οκτωβρίου 02, 2024
Τα αντίποινα που μελετά το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν: Πιθανός στόχος οι εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου

Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει η ισραηλινή απάντηση στη μαζική πυραυλική επίθεση

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και περιμένει την απάντηση του Ισραήλ μετά τη μαζική επίθεση του Ιράν εναντίον του με πυραύλους. Μπροστά στον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού περιφερειακού πολέμου, ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν στην ιστοσελίδα Axios ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει «σημαντικά αντίποινα» στη μαζική πυραυλική επίθεση της Τρίτης μέσα σε λίγες ημέρες.

Τα αντίποινα αυτά θα μπορούσαν να στοχεύσουν εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου μέσα στο Ιράν και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες.

Το Ιράν απείλησε ότι αν το Ισραήλ απαντήσει με βία στους σχεδόν 200 πυραύλους που εκτόξευσε την Τρίτη, θα επιτεθεί ξανά.

Αν συμβεί αυτό, ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σημειώνει το Axios.

«Έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα απαντήσουν οι Ιρανοί σε μια επίθεση, αλλά λαμβάνουμε υπόψη μας την πιθανότητα να τα δώσουν όλα, κάτι που θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι», δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.

Πολλοί ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως πιθανό στόχο, αλλά ορισμένοι λένε ότι οι στοχευμένες δολοφονίες και η εξουδετέρωση των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν είναι επίσης πιθανές.

Η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη καθώς και μυστικές επιχειρήσεις παρόμοιες με εκείνη που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες.
Πύραυλοι Ισραήλ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μετέφεραν ότι στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ που συνεδρίασε μετά την επίθεση του Ιράν αποφασίστηκε να υπάρξει στρατιωτική απάντηση, χωρίς όμως να υπάρξει ξεκάθαρη απόφαση σχετικά με το ποια θα είναι αυτή η απάντηση.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Axios ότι ένας από τους λόγους που δεν ελήφθη απόφαση είναι γιατί η ισραηλινή πλευρά θέλει να διαβουλευτεί με την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς το Τελ Αβίβ θέλει να συντονιστεί με την Ουάσινγκτον δεδομένων των στρατηγικών διαστάσεων που θα έχει μια τέτοια απάντηση στο Ιράν.

Σε μια νέα απάντηση του Ιράν, αν υπάρξει επίθεση του Ισραήλ, θα απαιτήσει αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και πιθανώς επιπλέον επιχειρησιακή αμερικανική υποστήριξη, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.
Το Ισραήλ και το Ιράν ανταλλάσσουν απειλές – Όλες οι εξελίξεις

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του Ισραήλ απείλησε πως θα ανταποδώσει την εκτόξευση από το Ιράν χθες Τρίτη περίπου 200 πυραύλων εναντίον της επικράτειάς του, σε αντίποινα για τους θανάτους των ηγετών της λιβανικής Χεζμπολάχ και της παλαιστινιακής Χαμάς, με την Τεχεράνη να διαμηνύει από την πλευρά της ότι θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους εάν δεχτεί ισραηλινή επίθεση.

«Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος απόψε» και «θα πληρώσει το τίμημα», είπε χθες βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Τηρούμε αυτό που ορίσαμε: αν κάποιος μας επιτεθεί, του επιτιθέμεθα»

Η μαζική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η δεύτερη μέσα σε χονδρικά έξι μήνες, «τερματίστηκε», ανακοίνωσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με την οποία «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν πέτυχε τους στόχους του.

Ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, διεμήνυσε πως αν το Ισραήλ κάνει πράξη την απειλή του για αντίποινα, οι δυνάμεις του θα πλήξουν, με «ακόμη μεγαλύτερη ένταση» όλες «τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους.

Για πρώτη φορά, το Ιράν χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στη χθεσινή επιχείρηση, η οποία βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση 2», σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Από την άλλη, κατά τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από το σύστημα αντιαμερικανικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν κάπου δέκα πυραύλους για να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους. Συνέδραμαν επίσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κυβερνήσεών τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Κατά όσα ανακοινώθηκαν, σημειώθηκαν μόνο δυο ελαφριοί τραυματισμοί στο Ισραήλ. Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από συντρίμμια πυραύλου που κατέπεσαν στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Σειρήνες ήχησαν σε πρακτικά ολόκληρο το Ισραήλ. Ο εναέριος χώρος έκλεισε.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν εκρήξεις στους αιθέρες και άκουσαν δεκάδες εκπυρσοκροτήσεις. Εκατοντάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν σε σταθμό λεωφορείων στη δυτική Ιερουσαλήμ, κατέφυγαν σε υπόγειο χώρο στάθμευσης. Κάποιοι προσεύχονταν, άλλοι είχαν καρφωμένα τα μάτια στα κινητά τους. Περίπου μια ώρα μετά την επίθεση, ο στρατός ανέφερε πως οι κάτοικοι μπορούσαν πλέον να βγουν από τα καταφύγια.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφεραν πως «στοχοποίησαν την καρδιά» του Ισραήλ για να εκδικηθούν τον θάνατο του γενικού γραμματέα της λιβανικής Χεζμπολά, του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, και ανώτερου αξιωματικού τους, του Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε ταυτόχρονα με τον ηγέτη της Χεζμπολά, την περασμένη Παρασκευή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Ο ιρανός επιτελάρχης ανέφερε πως οι πύραυλοι είχαν στόχο «τις τρεις κυριότερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις του σιωνιστικού καθεστώτος, τη Μοσάντ (σ.σ. η ισραηλινή κατασκοπεία), κέντρο της τρομοκρατίας, την αεροπορική βάση Νεβατίμ, όπου βρίσκονται μαχητικά F-35, και την αεροπορική βάση Χατσερίμ, που χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθεί ο μάρτυρας Νασράλα».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τήρησε τους απαραίτητους κανόνες και δεν στοχοποίησε παρά μόνο στρατιωτικές βάσεις», τόνισε ο στρατηγός Μπαγερί στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», υποσχέθηκε ο ανώτατος αξιωματικός.

Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση», ανέφερε παράλληλα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μέσω X.

«Επιδείξαμε τρομερή αυτοσυγκράτηση επί σχεδόν δυο μήνες, για να δώσουμε περιθώριο» προκειμένου να συμφωνηθεί «κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ακόμη.

Εξάλλου, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είπε πως η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην «ανακατευτεί», μετά την πυραυλική επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε χθες βράδυ «απόλυτα ψευδές» πως υπήρξε οποιαδήποτε ιρανική προειδοποίηση στην αμερικανική κυβέρνηση προτού γίνει η επίθεση.

Τη 13η Απριλίου, σε ανταπόδοση για τον αποδοθέντα στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, η Ισλαμική Δημοκρατία εξαπέλυσε κάπου 350 πυραύλους και drones μιας κατεύθυνσης εναντίον της ισραηλινής επικράτειας — αυτή η επιχείρηση, που βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση», ήταν η πρώτη απευθείας ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στην ιστορία.

Τα περισσότερα από τα όπλα αυτά αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από το Ισραήλ και συμμάχους του, πάνω απ’ όλα τις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ» είπε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες για την ανταπόδοση.

Η ιρανική επίθεση καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιαπωνία…

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα του εδάφους του την 7η Οκτωβρίου 2023.

Αυτόν τον μήνα, κλιμάκωσε ραγδαία τις επιχειρήσεις του εναντίον της λιβανικής Χεζμπολά, η οποία άνοιξε μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ για να υποστηρίξει τη σύμμαχό της, την παλαιστινιακή Χαμάς, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου.

Την περασμένη Παρασκευή, ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, κατά πολλούς ο ισχυρότερος άνθρωπος στον Λίβανο, σκοτώθηκε σε πολύνεκρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Την 31η Ιουλίου ο Ισμαήλ Χανίγια, ο γενικός γραμματέας της Χαμάς, σκοτώθηκε σε επίθεση ενώ βρισκόταν στην Τεχεράνη. Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ.

Λίγο πριν από την ιρανική επίθεση χθες, έξι πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με αυτόματο τουφέκι και μαχαίρι στο Τελ Αβίβ – οι δράστες «εξουδετερώθηκαν», σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Έπειτα από σκληρά πλήγματα στη Χεζμπολά, πολλοί κορυφαίοι ηγέτες του στρατιωτικού βραχίονα της οποίας σκοτώθηκαν το τελευταίο διάστημα, κι έπειτα από μια εβδομάδα ασταμάτητων βομβαρδισμών στον Λίβανο, το Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως έπληξε «τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολά» σε νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσα, λίγη ώρα αφού διέταξε κατοίκους του να απομακρυνθούν εσπευσμένα.

Πηγή στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό αυτό. Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολά, το Αλ Μανάρ, έκανε λόγο για 11 ισραηλινές επιδρομές στη νότια Βηρυτό σε δυο ώρες.

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε αργά χθες το βράδυ ότι 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 156 τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιδρομές «του ισραηλινού εχθρού» τις προηγούμενες 24 ώρες.

Σύμφωνα με τη λιβανική μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών, πριν από τον χθεσινό απολογισμό ο αριθμός των νεκρών τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο ήταν 1.873 νεκροί (κατά συνέπεια η χώρα μετρά 1.928 νεκρούς από την 8η Οκτωβρίου 2023).

Χθες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως διεξάγουν χερσαίες «επιδρομές» στον νότιο Λίβανο, όπου διέταξε τους κατοίκους 27 κοινοτήτων να απομακρυνθούν εσπευσμένα από αυτές.

Η προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), ανεπτυγμένη στα σύνορα των δυο κρατών, διαβεβαίωσε από τη δική της πλευρά πως δεν διαπίστωσε ισραηλινή εισβολή, όπως και ο λιβανικός στρατός και η Χεζμπολά.

Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, έγιναν «τοπικές επιδρομές πολύ περιορισμένου εύρους», προορισμένες να «απομακρύνουν απειλές εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ» που γίνονται στόχος πυρών από τη Χεζμπολά.

Τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε δυο σχολεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και τρίτο στο κεντρικό, διότι κατ’ αυτόν χρησιμοποιούνταν ως κέντρα διοίκησης από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε εγκατάσταση σε δυτικό τομέα της πόλης της Γάζας και άλλοι οκτώ σκοτώθηκαν σε χωριστό πλήγμα εναντίον σπιτιού στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ωστόσο, ο ραδιοφωνικός σταθμός Φωνή της Παλαιστίνης μετέδωσε πριν από λίγο πως οι νεκροί μόνο στο ένα από τα σχολεία που γενικά έχουν μετατραπεί σε χώρους φιλοξενίας εκτοπισμένων είναι πάνω από τριάντα.

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)