Τα χημικά όπλα που ψάχνει στη Συρία η διεθνής κοινότητα: Βόμβες με χλώριο, αέριο σαρίν και μουστάρδας

By Δεκεμβρίου 13, 2024
Τα χημικά όπλα που ψάχνει στη Συρία η διεθνής κοινότητα: Βόμβες με χλώριο, αέριο σαρίν και μουστάρδας

Έχουν καταγραφεί 34 γνωστές χρήσεις χημικών όπλων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας μεταξύ 2013 και 2018

Η πτώση του Άσαντ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να απαλλαγεί η Συρία από τα χημικά όπλα, δήλωσε η Nicole Shampaine, πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). Ο παρατηρητής χημικών όπλων επιθυμεί από τους νέους ηγέτες της Συρίας να παραχωρήσουν πρόσβαση για τον εντοπισμό των ουσιών που σκότωσαν και τραυμάτισαν χιλιάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Ποια είναι όμως τα χημικά όπλα που αναζητά ο OPCW στη Συρία; Η Συρία προσχώρησε στον OPCW το 2013 και 1.300 μετρικοί τόνοι χημικών όπλων και πρόδρομων ουσιών καταστράφηκαν από τη διεθνή κοινότητα.

Όμως, μετά από μία δεκαετία και πλέον επιθεωρήσεων, η Συρία εξακολουθεί να διαθέτει απαγορευμένα πυρομαχικά.

Ο ΟΗΕ και ο OPCW έχουν καταγράψει 34 γνωστές χρήσεις χημικών όπλων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας μεταξύ 2013 και 2018, σύμφωνα με το βρετανικό Sky News.

Μια πρόσφατη αξιολόγηση ανέφερε ότι παρέμεναν 19 ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της «δυνητικά μη δηλωμένης ανάπτυξης και παραγωγής χημικών όπλων σε πλήρη κλίμακα σε δύο εγκαταστάσεις που σχετίζονται με χημικά όπλα».
Νευροτοξικά και μέσα πνιγμού
Συρία

Η Συρία υπό την ηγεσία του Άσαντ και η στρατιωτική της σύμμαχος Ρωσία αρνούνταν πάντα τη χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο πόλεμο, αλλά ο OPCW διαπίστωσε ότι η συστηματική χρήση «βομβών βαρελιών» με χλώριο έχει σκοτώσει και τραυματίσει εκατοντάδες ανθρώπους.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης σε επίθεση με αέριο σαρίν στις 21 Αυγούστου 2013 στο προάστιο Γκούτα της Δαμασκού.

Και το αέριο μουστάρδας χρησιμοποιήθηκε στην πόλη Μαρέα, βόρεια του Χαλεπίου, όταν αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους μάχονταν με μια άλλη ομάδα στις 21 Αυγούστου 2015.

Το χλώριο προκαλεί την έκκριση υγρού από τους σάκους στους πνεύμονες, πνίγοντας τα θύματά του.

Το σαρίν είναι ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας που ανήκει στη χημική ομάδα που ονομάζεται οργανοφωσφορικές ενώσεις, οι οποίες μπλοκάρουν τα νευρικά ερεθίσματα και είναι εξαιρετικά τοξικές με ταχείες επιπτώσεις.

Αυτό προκαλεί επιληπτικές κρίσεις, απώλεια του ελέγχου του σώματος και παραλύσεις των μυών, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του διαφράγματος.

Το αέριο μουστάρδας προκαλεί μεγάλες φουσκάλες στο δέρμα, την τραχεία και τους πνεύμονες, καθώς και κάψιμο στα μάτια και τους βλεννογόνους.

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)