AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Με την Τουρκία να απειλεί καθημερινά ακόμα και με εισβολή σε ελληνικά νησιά, το ελληνικό «αεροπλανοφόρο», η Κρήτη, δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στο ΠΝ, καθόσον διαθέτει αεροδρόμια με Πολεμικές Μοίρες με δεκάδες F-16 Block 52+, δύο Viper και μη επανδρωμένα
Έντονη κινητικότητα επικρατεί τα τελευταία 24ωρα, μετά από την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη και τη σύναψη νέας συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες για την περιοχή του παράνομου Τουρκολυβικού μνημονίου.
Σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα προφανώς δεν έχει μείνει με σταυρωμένα χέρια, καθώς παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στην συμφωνία για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία νότια της Κρήτης, επαναλαμβάνοντας την ξεκάθαρη θέση της πως η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας και δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, με την Τουρκία να απειλεί καθημερινά και να αναζητά ευκαρία για θερμό επεισόδίο ακόμα και νότια του Λασιθίου, παραδείγματος χάριν στέλνοντας γεωτρύπανο στα νερά της Κρήτης, μετά και από την ανακοίνωση της γείτονως για ενίσχυση της στρατιάς της στο Αιγαίο, στο «Πεντάγωνο» δεν έχουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και αδικαιολόγητες αδράνειες.
Το ΓΕΕΘΑ έχει θέσει άπαντες σε επαγρύπνηση, σε κάθε Μονάδα της Επικράτειας και ειδικά στα σύνορα Έβρου, Κρήτης και ανατολικού Αιγαίου, ενώ η άσκηση «Αλέξανδρος ‘22» που είναι σε εξέλιξη, προσομοιώνει ουσιαστικά συνθήκες κρίσης με την Τουρκία, μια πρόβα «θερμού» επεισοδίου με πολλά πιθανά σενάρια.
Το βέβαιο είναι πως οι Τούρκοι ψάχνουν τον τρόπο για να δημιουργήσουν αφορμή, ωστόσο στο κάδρο της ελληνικής αμυντικής γραμμής έναντι των τουρκικών σχεδιασμών για έξοδο προς το Αιγάιο, συμπεριλαμβάνοται 20 βαρύτατα οπλισμένων πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αναπτυγμένα σε όλο το Αρχιπέλαγος, τα υπερσύγχρονα υποβρύχια 214 του ελληνικού Στόλου, τα οποία μπορούν να στοχεύσουν κάθε μονάδα επιφανείας τους και οι «αόρατοι κυνηγοί».
Συνεπώς, στο απευκταίο σενάριο αποστολής ενός ερευνητικού σκάφους, όπως το Oruc Reis, στα νερά του Λασιθίου, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, στο πλαίσιο του νέου παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, η Κρήτη ετοιμάζει «εκπλήξεις» στους Τούρκους. Εκεί το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει στηθεί ως «αστακός» έτοιμο να ματαιώσει με κάθε θυσία την οιαδήποτε τουρκική φιλοδοξία. Επιχειρησιακά, άλλωστε, το ελληνικό «αεροπλανοφόρο», η Κρήτη, δίνει πλεονέκτημα στη χώρα μας, καθώς διαθέτει αεροδρόμια με Πολεμικές Μοίρες με δεκάδες F-16 Block 52+, δύο Viper και μη επανδρωμένα, ενώ οι ναύσταθμοι του νησιού μπορεί να παρέχουν τεράστια υποστήριξη στο Πολεμικό μας Ναυτικό, την ώρα που η Τουρκία βρίσκεται εκατοντάδες μίλια μακριά. Όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν αν έρθει η κρίσιμη ώρα, από τους πεζονάυτες μέχρι τους έφεδρους αξιωματικούς και απλούς στρατιώτες.
Και σε κάθε περίπτωση, αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να… εισβάλουν νύχτα, όπως επαναλαμβάνει και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, στα νησιά και στις βραχονησίδες του Αιγαίου ο ήλιος δεν σβήνει, αφού οι «αόρατοι κυνηγοί» Έλληνες κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, έχουν κάνει σπίτι τους τις βραχονησίδες του Αρχιπελάγους, την ίδια στιγμή που ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης έχει «φορτώσει» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθιστώντας τα «αστακούς», με ξεκάθαρες εντολές σε όλους για την αντιμετώπιση κάθε ενέργειας.
Έτσι τα νησιά του Αιγαίου δηλώνουν έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο και σε επιχειρησιακό επίπεδο στο Πεντάγωνο επικρατεί ετοιμότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, μετά και από την εξασφάλιση μιας «ατσάλινης ασπίδας» από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και το Καστελλόριζο. «Αν έρθει κρίσιμη στιγμή, που όλοι ευχόμαστε να μην έρθει, τότε να είστε σίγουροι πως θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις», σημειώνουν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές.