Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του – Σολτς: Εξαιρετικές οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα

By Οκτωβρίου 27, 2022
Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του – Σολτς: Εξαιρετικές οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα

Κοινές δηλώσεις έκαναν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.

Πρώτος, πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Χάρη στις προσπάθειες των ελλήνων πολιτών σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά και στην οικονομία και στην κοινωνία. Η Ελλάδα είναι εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας και εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις και έχει μειώσει το δημόσιο χρέος», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η συνολική αναβάθμιση την ώρα που η πατρίδα αμύνεται στην ενεργειακή επίθεση της Ρωσίας αλλά και στις προκλήσεις που γεννά η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας.

https://www.newsbeast.gr/image/s830x/webp/file/files/1/2022/10/scholts_mitsotaki1.jpg

Κείμενο
Γεωργία Αθ. Σκιτζή

Κοινές δηλώσεις έκαναν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν. Πρώτος, πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Χάρη στις προσπάθειες των ελλήνων πολιτών σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά και στην οικονομία και στην κοινωνία. Η Ελλάδα είναι εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας και εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις και έχει μειώσει το δημόσιο χρέος», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η συνολική αναβάθμιση την ώρα που η πατρίδα αμύνεται στην ενεργειακή επίθεση της Ρωσίας αλλά και στις προκλήσεις που γεννά η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας.

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Η χώρα μας σέβεται και αξιοποιεί την ευρωπαϊκή αρωγή και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο εύκολο είναι να αξιοποιήσει νέους πόρους. Μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου και πιστωτή και δανειζόμενου. Συζητάμε ισότιμα και δημιουργικά. Ζούμε σε μια νέα εποχή και ήδη η Ευρώπη με τη Γερμανία συντονίζει τα βήματά της για την πολιτική στο φυσικό αέριο».

Κάνοντας αναφορά στις διαφωνίες Ελλάδας – Γερμανίας ο πρωθυπουργός είπε ότι «για εμάς είναι ανοιχτό το θέμα των αποζημιώσεων»

Στις τουρκικές προκλήσεις αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο – Καλώ τον Ερντογάν να αποκλιμακώσει τις προκλήσεις

«Επανέλαβα ότι είναι κρίμα ο κ. Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο», είπε ο πρωθυπουργός, «όταν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του εναντίον της Ελλάδας. Οι γείτονές μας ξέρουν ότι τα νησιά μας δεν απειλούν κανέναν η ιστορία δεν αλλάζει με ψευδαισθήσεις και παραχαραγμένους χάρτες. Η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά σύνορα αποκρούοντας τις ροές των δουλεμπόρων. Οι θέσεις μας στις απειλές είναι σαφείς ότι αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και διατηρούμε το δικαίωμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

Για το έγγραφο που δήθεν κυκλοφορεί ως τουρκολυβικό σύμφωνο κλείνω με μια ευχή οι γείτονές μας να επιλέξουν τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και της νομιμότητας της εθνικής συνύπαρξης. Θα με βρουν πανέτοιμο να τείνω χείρα φιλίας. Δεν έχουμε περιθώριο για άλλες αχρείαστες εστίες έντασης. Αυτό θέλει ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός.

Τα τεθωρακισμένα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο

Καθαρή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη στάση του κ. Σολτς ότι δεν νοείται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας. «Τον ενημέρωσα για το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο και ποιοι είναι οι δρόμοι προς την αποκλιμάκωση που θα είναι προς όφελος των δυο λαών και προς το όφελος Τουρκίας – ΕΕ».

«Για τα τεθωρακισμένα έχει απόλυτο δίκιο ο καγκελάριος να λέει ότι είναι δικό μας θέμα. Τα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο γιατί εκεί είναι πιο χρήσιμα» είπε ο πρωθυπουργός.

Για τις επανορθώσεις το θέμα για εμάς είναι ανοικτό και ειδικά το ζήτημα του κατοχικού δανείου έχει ιδιαιτερότητες. Έχουμε ευαισθησία στο θέμα αυτό και η συζήτηση αυτή είναι για εμάς επίκαιρη αλλά το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε λύση δεν σκιάζει το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων και να συνεργαστούμε στους δυο τομείς.
Μητσοτάκης για φυσικό αέριο: Θα ήταν αποτυχία αν το θέμα επιστρέψει σ εμάς

«Κάναμε σημαντική πρόοδο. Για να υπάρχει λύση πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των κρατών – μελών για τις τιμές του φυσικού αερίου και την ασφάλεια στον εφοδιασμό. Θα ήταν αποτυχία μας, αν το θέμα ξαναγυρίσει σε εμάς. Θέλουμε να επιλυθεί σε επίπεδο υπουργών ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για την Κίνα

Είχαμε μια σημαντική συζήτηση για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Κίνα, είπε ο πρωθυπουργός και την χαρακτήρισε σημαντικό ευρωπαϊκό εταίρο. «Κανείς δεν πρέπει να είναι αφελής. Το λιμάνι του Πειραιά θέλω να θυμίσω ότι η επένδυση αυτή ολοκληρώθηκε πριν από 13 χρόνια όταν ελάχιστοι ενδιαφέρονταν να επενδύσουν σε υποδομές στη χώρα μας. Η Ελλάδα τιμά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από τους προκατόχους μας. Δεν ανησυχώ, το λιμάνι έχει αποδώσει καλύτερα από ότι στο παρελθόν αλλά υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σημαντικό φίλτρο για επενδύσεις υποδομών στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα και δεν είναι εξαρτημένη από μια ή δυο ή λίγες χώρες ως προμηθευτές κεφαλαίων σε έργα υποδομής. Η Κίνα δεν συμμετείχε σε καμία από αυτές τα τελευταία χρόνια».

Σολτς σε Μητσοτάκη: Φτάσαμε σε μια νέα Ελλάδα – Τι είπε για τις τουρκικές προκλήσεις

«Ξεκινήσαμε την ημέρα μας μαζί με την επίσκεψη στην Ακρόπολη, επίσκεψη που με χαροποίησε και με εντυπωσίασε γιατί η Ακρόπολη είναι η κοινή μας ευρωπαϊκή ιστορία. Η δημοκρατία έχει εδώ την πρώτη εκδήλωση στην πράξη. Είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά μνημεία της Ευρώπης», τόνισε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στις κοινές του δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σήμερα είμαστε στενοί εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», τόνισε και συμπλήρωσε: «Φτάσαμε σε μία νέα Ελλάδα. Οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικές. Είμαι ευτυχής για τη στενή συνεργασία».

Για την Τουρκία, σημείωσε πως όλα τα θέματα πρέπει να επιλυθούν στη τη βάση του διαλόγου και τους διεθνούς δικαίου.

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)