AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Τι είπε για τις τράπεζες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Την ενόχλησή του για τη στάση των τραπεζών μετά την αύξηση των επιτοκίων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στη διάρκεια του διαλόγου που είχαν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα οικονομίας και στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των τραπεζών.
«Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τις να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά από την υψηλή κερδοφορία που φαίνεται ότι θα έχουν το 2022.
Διαβάστε επίσης: Ο αγαπημένος εχθρός
Η ενόχληση Μητσοτάκη για τη στάση των τραπεζών
Όπως είπε, οι τράπεζες «πρέπει να στηρίξουν συνολικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία, ώστε να αποτρέψουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των χαμηλών επιτοκίων στις καταθέσεις, αλλά και τις υψηλές προμήθειες σε κάποιες συναλλαγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία.
«Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ», είπε.
Ο πρωθυπουργός, θεωρεί ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να πληρωθούν από τα κέρδη των τραπεζών κι όχι να τα πληρώσει ο προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.
Οι συναντήσεις με τις τράπεζες
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει μεταξύ άλλων, από τις τράπεζες: στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων, φρένο στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών.
Παράλληλα έχει νομοθετήσει, ότι δεν θα δοθεί bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.
Το υπουργείο Οικονομικών, έχει προχωρήσει σε εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα, με σκοπό -όπως τονίζεται- να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις τις οποίες οφείλει να αναλάβει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να συνεισφέρει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, στην προσπάθεια στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και μετάβασης προς μια οικονομία πιο δυναμική, παραγωγική και εξωστρεφή.
Το υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζοντας την αντιπαράθεση «έδωσε» το πρωί της Παρασκευής τις τράπεζες, παρουσιάζοντας τον κατάλογο με τις χρεώσεις – προμήθειες που επιβαρύνουν τον καταναλωτή.
Ο κατάλογος με τις προμήθειες
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, οι τραπεζικές συναλλαγές με προμήθειες που επιβαρύνουν σημαντικά την ελληνική κοινωνία είναι οι εξής:
1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
10. Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
11. Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.
Αναμονή για την πρόταση
Όπως προέκυψε μετά τη χθεσινή συνάντηση, το σενάριο για ένα νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», που ζητούσαν οι τράπεζες για κρατική επιδότηση σε δόσεις δανείων, απορρίφθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών έναντι των μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια, χωρίς να στοιχίσει στον κρατικό προϋπολογισμό προϋπολογισμό. Για αυτό και ζήτησε από τους τραπεζίτες, να ετοιμάσουν μια πρόταση μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, την οποία θα του παρουσιάσουν σε 2 εβδομάδες στον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.
Παράλληλα, η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι ζητήθηκε από τις τράπεζες η κατάθεση προτάσεων «με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους».
Ακόμη, προστίθεται ότι «το υπουργείο ανέφερε πως η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022». Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στο να δοθεί μέρισμα στους μετόχους στο τέλος του 2022.