Δήμαρχος Οινουσσών προς Μητσοτάκη: «Προτεραιότητα στην αναπτυξιακή θωράκιση των νησιών μας»

By Μαϊος 13, 2024
Δήμαρχος Οινουσσών προς Μητσοτάκη: «Προτεραιότητα στην αναπτυξιακή θωράκιση των νησιών μας»

Την εθνική αναγκαιότητα επιτάχυνσης των αναπτυξιακών παρεμβάσεων και της εξωστρέφειας για την προσέγγιση των στόχων αύξησης των νησιωτικών πληθυσμών επισήμανε ο Δήμαρχος Οινουσσών Γεώργιος Δανιήλ στην συνάντηση, που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή 10 Μαΐου στο Δημαρχείο της Χίου.

Ο Δήμαρχος Γ. Δανιήλ, αφού επανέλαβε το κοινό αίτημα Οινουσσών και Ψαρών για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα μικρά νησιά, επισήμανε τις προοπτικές ανάπτυξης, που διανοίγονται με την στήριξη των δύο σημαντικών αιτημάτων αφ΄ ενός της δημιουργίας συνοριακού σταθμού διέλευσης (πύλη Schengen) και αφ’ ετέρου της ολοκλήρωσης των διαδικασιών και της έναρξης λειτουργίας της Σχολής Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων, που εκκρεμεί από το 2021.

 

Αναφερόμενος στην Ακαδημία Εμπ. Ναυτικού Πλοιάρχων ο Αιγνουσιώτικης Δήμαρχος έδωσε το στίγμα της υπεροχής της ως ιστορικού εκπαιδευτηρίου δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης μεγάλης ζήτησης κι ακτινοβολίας και τόνισε ότι μαζί με το Ναυτικό Λύκειο και την Σχολή Σωστικών θα γίνει ένα πλήρες ναυτικό εκπαιδευτικό κέντρο για τη ναυτιλία τον κύριο πυλώνα της εθνικής οικονομίας.

Δεν παρέλειψε ο Δήμαρχος Οινουσσών να επισημάνει τις καθυστερήσεις στις εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις, δημοπρατήσεις κι αναθέσεις και ζήτησε πιο ευέλικτες διαδικασίες τόσο στα έργα, όσο και στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους νησιωτικούς Δήμους και παρέπεμψε στο γραπτό υπόμνημα αιτημάτων και προτάσεων, που απέστειλε προ διημέρου στον Πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ενημερωμένος.

Κλείνοντας τον κύκλο της συνάντησης ο Δήμαρχος εισηγήθηκε και την ανάγκη ενίσχυσης κι αναβάθμισης της κυβερνητικής δομής νησιωτικής πολιτικής με θεσμικό ρόλο και οικονομική αυτοτέλεια.

«Η καθημερινή μας αγωνία επικεντρώνεται στην στήριξη του πληθυσμού στα νησιά μας. Στον απαιτητικό αυτό αγώνα ζητάμε η Κυβέρνηση να μας δίνει άμεσες, βιώσιμες κι αποτελεσματικές λύσεις» τόνισε ο Γ. Δανιήλ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε προς τους Δημάρχους τη γνώση και την κατανόηση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν και διαβεβαίωσε για την παρέμβαση της Κυβέρνησης προς την Κομισιόν για τον νησιωτικό ΦΠΑ.

Στα αιτήματα των Οινουσσών για την πύλη Σένγκεν και τη Σχολή Σωστικών εξέφρασε θετικό ενδιαφέρον για την επίσπευση, ενώ ενημέρωσε τους επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα οριστικής επίλυσης των υδρευτικών αναγκών στα νησιά, που βρίσκεται σε επεξεργασία.

Η συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, η δεύτερη σε λιγότερο από δύο χρόνια, έδωσε την ευκαιρία ν’ αναδείξουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις τα διαχρονικά προβλήματα των νησιών, στα οποία οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης πρέπει να είναι αποφασιστικές και αποτελεσματικές.



Rate this item
(0 votes)