Δένδιας - Τσαβούσογλου: Μην περιμένουμε σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας

By Φεβρουαρίου 12, 2023
Δένδιας - Τσαβούσογλου: Μην περιμένουμε σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας

«Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» τόνισαν από την Αντιόχεια, όπου βρίσκονται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η παρουσία του Νίκου Δένδια σήμερα εδώ δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ειδική αναφορά έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην αλληλεγγύη της Ελλάδας που εκδηλώθηκε αμέσως μετά τον σεισμό. «Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά το σεισμό με τις τουρκικές αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές» είπε, υπενθυμίζοντας και την επίσκεψη του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη.

Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν και την αποστολή της ΕΜΑΚ «που προσπάθησε 7 ημέρες, για 24 ώρες το 24ωρο και κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους ευχαριστήσαμε γι’ αυτό».

«Παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής κάθε ανθρώπου δεν χάρηκαν μόνο οι Έλληνες που βρίσκονταν εδώ στις ομάδες έρευνας και διάσωσης αλλά είδαμε ότι χάρηκαν όλοι οι Έλληνες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες. Και το 1999 σε διάστημα ενός μήνα και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από σεισμούς. Πρώτα έτρεξε να μας βοηθήσει η Ελλάδα στην Τουρκία και μετά πήγαμε εμείς στην Ελλάδα να βοηθήσουμε τους γείτονες» ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε μία επιστολή που είχε στείλει το 1999 ως απλός πολίτης στο περιοδικό Time. «Είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε πολύ δύσκολες στιγμές και δύσκολες μέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις», είχε γράψει. «Εκείνη την εποχή είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα ως Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω του διαλόγου».

«Θέλω να ευχαριστώ και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον κ. Νίκο Δένδια, το φίλο μου, προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στις δύσκολες αυτές μέρες» κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

 

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας»

«Θα ήθελα να προσυπογράψω απολύτως αυτό το οποίο είπε ο Μεβλούτ προηγουμένως. Ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τις απώλειες και ευχαρίστησε τον ομόλογό του για «για τα πολύ θερμά λόγια που επιφύλαξε για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και τη θερμή αναφορά του στην παρουσία μας εδώ».

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Δένδια στις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες που επιχείρησαν εδώ στην Τουρκία όπως και τις ζωές που σώθηκαν από τις αποστολές Ευρωπαίων διασωστών. Όπως μας είπαν 205 ζωές σώθηκαν από εκείνους και τους Έλληνες», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία. «Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ. Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Ε.Ε.» ανέφερε.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε την υπερηφάνεια του για τη βοήθεια των Ελλήνων διασωστών στην τουρκική κοινωνία και τον τουρκικό λαό σε αυτή τη δύσκολη ώρα και ευχαρίστησε τον κ. Τσαβούσογλου για την θερμότατη υποδοχή του.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)