AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Μέλι: Φτιάξτε ένα υπέροχο γλυκό με μέλι! Η μελόπιτα είναι ιδανικό επιδόρπιο για οικογενειακό τραπέζι.
Ψάχνετε να βρείτε μία γλυκιά συνταγή για να απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας; Εδώ θα βρείτε τα υλικά για μία πεντανόστιμη μελόπιτα!
Μελόπιτα!
Συστατικά συνταγής:
σπιτική ζύμη πίτας που αγοράζεται στο ψυγείο
2 φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα
3 μεγάλα αυγά
½ φλιτζάνι αγνό μέλι
⅓ φλιτζάνι ανοιχτή καστανή ζάχαρη, συσκευασμένη
⅓ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
σαντιγί για γαρνίρισμα, προαιρετικά
μέλι για γαρνίρισμα, προαιρετικά
Οδηγίες παρασκευής:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη της πίτας σύμφωνα με τη συνταγή και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Χρειαζόμαστε μόνο τη μισή ζύμη, οπότε παγώνουμε τη δεύτερη μισή για να τη χρησιμοποιούμε αργότερα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, τυλίγουμε την ζύμη της πίτας για να χωρέσει ένα ταψί για πίτα 9 ιντσών. Τοποθετούμε σε πιάτο για πίτα. Κόβουμε κάθε περίσσεια κατά μήκος των άκρων. Τραβάμε τις άκρες με τα ακροδάχτυλα. Τρυπάμε τον πάτο της κρούστας με ένα πιρούνι. Στρώνουμε με λαδόκολλα και γεμίζουμε με βαράκια για πίτα.
Ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάρη και το λαδόχαρτο. Ψήνουμε για άλλα 8 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουν στον ατμό.
Χτυπάμε τα αυγά, το μέλι, τις ζάχαρες, το καλαμποκάλευρο, τη βανίλια και το αλάτι μαζί σε ένα μεσαίο μπολ.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει η κρέμα και να κολλήσει στο κουτάλι, περίπου 8 λεπτά.
Γυρίζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς. Αδειάζουμε την παχύρρευστη κρέμα μέσα από ένα διχτυωτό κόσκινο στη ζεστή κρούστα της πίτας και ψήνετε για άλλα 12-15 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθούν οι άκρες, αλλά το κέντρο να παραμένει κουνημένο.
Ψύγουμε εντελώς σε μια σχάρα, περίπου 2 ώρες. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε αμέσως ή βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο να σερβίρουμε.
Λίγο πριν το σερβίρισμα, ρίχνουμε από πάνω σαντιγί και λίγο μέλι αν θέλουμε.