Live: Κρίσιμες ώρες στην Πάρνηθα – Κοντά στα σπίτια οι φλόγες – Η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα

By Αυγούστου 23, 2023
Live: Κρίσιμες ώρες στην Πάρνηθα – Κοντά στα σπίτια οι φλόγες – Η κατάσταση στα υπόλοιπα μέτωπα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αττική και στην Αλεξανδρούπολη - Είκοσι νεκροί, καμένα σπίτια, δασικές εκτάσεις και τεράστια οικολογική καταστροφή

 

Σε πύρινο κλοιό η χώρα και το πρωί της Τετάρτης καθώς οι φωτιές στην Αττική αλλά και στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζουν να κατακαίνε σπίτια και δασικές εκτάσεις. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και σήμερα δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ενώ όλη τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να σταματήσουν τις φλόγες στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις, ενώ εκκενώθηκαν οικισμοί γύρω από τον οικισμό του Αγ. Ιωάννη του Ρώσου. Η Αθήνα έχει γεμίσει καπνούς, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απόκοσμες εικόνες: Η Ακρόπολη τυλιγμένη από καπνούς

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση για πέμπτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη με τα μηνύματα του 112 να είναι συνεχή ενώ το μέτωπο μετά τη 1 τα ξημερώματα κινείτο προς Ροδόπη.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά εντοπίστηκαν νεκροί σε δασώδη έκταση κοντά στο χωριό Αβαντας στον Εβρο. Τη Δευτέρα, ακόμα δύο άτομα είχαν ανασυρθεί νεκρά, στη Βοιωτία και τη Λευκίμμη.

Τέσσερα μέτωπα μαίνονταν στη Βοιωτία με τα μηνύματα του 112 επίσης να ηχούν συνεχώς ενώ και στη Φθιώτιδα σήμανε συναγερμός, ιδιαίτερα στο μέτωπο της Μακρακώμης.
Popular
Νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης μελετά η κυβέρνηση
Πολιτικη Γραμματεια
Νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης μελετά η κυβέρνηση
Η ώρα των Τεντόγλου, Καραλή, Τζένγκο, Εμμανουηλίδου και Σκαρβέλη
Σπορ
Η ώρα των Τεντόγλου, Καραλή, Τζένγκο, Εμμανουηλίδου και Σκαρβέλη

Φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Τρίτης και στη Σαμοθράκη, η οποία, ευτυχώς, τέθηκε υπό έλεγχο τα ξημερώματα.

Το in μεταδίδει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.
10:15 Κάηκαν σπίτια στη Φυλή

Όπως μεταδίδει το MEGA οι φλόγες έκαψαν σπίτια στη Φυλή και συγκεκριμένα στην περιοχή του Άγιου Κυπριανού
10:12 Η ενημέρωση της πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση του Γιάννη Αρτοποιού η φωτιά που ξέσπασε χθες στη Φυλή καίει νότια της Πάρνηθας στο μέτωπο της Ντάρτιζας αλλά και δυτικά των περιοχών της Αγίας Παρασκευή και της Αμυγδαλέζας.

Συνολικά επιχειρούν 202 πυροσβέστες με 9 πεζοπόρα τμήματα και 65 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη, 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία και 2 ελικόπτερα το ένα για εναέριο συντονισμό.

Επιπλέον συνδράμουν ισχυρές εθελοντικές ομάδες, πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις του ΕΣ και της ΕΛ.ΑΣ, υδροφόρες και μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Αναφορικά με το μέτωπο του Έβρου, ο κ Αρτοποιός δήλωσε ότι δίνεται μάχη στα Πετρωτά, στο Πέραμα και τη Μεσημβρία, αλλά και στη Νίψα όπου τις πυροσβεστικές δυνάμες συνδράμουν πυροσβέστες από τη Ρουμανία και πέντε αεροσκάφη εκ των οποίων τα δύο από την Κύπρο.

Στην Καβάλα η εικόνα χαρακτηρίστηκε βελτιωμένη με δύο ενεργά μέτωπα, το ένα στην Αβραμηλια και το άλλο στο Διαλεχτό , ενώ επιχειρούν δύο αεροσκάφη ,το ένα από την Κροατία.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στα Ψαχνά Ευβοίας.
09:52 Αποκαρδιωτική εικόνα από την Πάρνηθα

Κρίσιμη είναι η μάχη στην Πάρνηθα με τους πυροσβέστες να δίνουν διπλή μάχη για να μην ξεφύγουν οι φλόγες προς τον δρυμό αλλά και προς τα σπίτια.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι φωτογραφία που δημοσιεύει το Forecast Weather Greece
09:40 Αποκατάσταση κυκλοφορίας στην Εγνατία Oδό, από Μέστη έως Μάκρη

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης, από το ύψος του κόμβου Μέστης Αλεξανδρούπολης έως το ύψος του κόμβου Μάκρης Αλεξανδρούπολης .

Η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.
09:27 Στοίχημα να μην επεκταθεί η φωτιά στον Δρυμό της Πάρνηθας

Η φωτιά συνεχίζει να καίει στους πρόποδες της Πάρνηθας, ενώ τιτάνια είναι η μάχη των επίγειων και εναέριων μέσων με τις πύρινες φλόγες.

09:15 Ως και δεκαπλάσια τα επικίνδυνα σωματίδια από τις πυρκαγιές – Οι επιβαρυμένες περιοχές

Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων φτάσανε τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος, παρουσίασε στην ΕΡΤ το ζοφερό αποτύπωμα της πυρκαγιάς στη Φυλή, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς, ενώ σωματίδια από τις πυρκαγιές στον Έβρο «ταξίδεψαν» ως τα νησιά του Ιονίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά κι αυτό τα κάνει επικίνδυνα αφού μπορούν να εισωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο. Οι μάσκα είναι λύση υποχρεωτική αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων αλλά δεν παρέχεται πλήρης προστασία.
08:57 Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα

Στα βίντεο του in φαίνεται η δύσκολη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

08:55 Δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν την καταστροφή στην Αλεξανδρούπολη
08:44 Αναλυτικά τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο

Ασθενέστεροι οι άνεμοι το πρωί της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης με τις πύρινες εστίες ωστόσο να παραμένουν απειλητικές. Επιχειρείται να τιθασευτούν και να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.

Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου που εξακολουθεί να καίει στη Δαδιά για τρίτη ημέρα οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότερα δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος.

Αναφέρουν ως ενδεικτικό παράδειγμα τον οικισμό της Μελίας, όπου -ενώ η φωτιά που εκδηλώθηκε εκεί το προηγούμενο Σάββατο έχει σβήσει- απειλείται εκ νέου από την πυρκαγιά που κατεβαίνει απ’ τη Δαδιά και ήδη την έχει πλησιάσει.

Επίσης οι οικισμοί του Αβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον ‘Αβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.

Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν σήμερα είναι 220 πυροσβέστες με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε πυροσβεστικά ελικόπτερα.
08:37 Έσβησε η φωτιά στη Σαμοθράκη – Παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό το νησί

Με τη συνδρομή δεκάδων εθελοντών η φωτιά που ξέσπασε σε μεγάλο υψόμετρο και δύσβατη περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Σαμοθράκη τέθηκε υπό έλεγχο. Το νησί παραμένει χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό από χθες, καθώς τα καλώδια που τροφοδοτούν τη Σαμοθράκη με ρεύμα υπέστησαν ζημιές λόγω της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται να φτάσουν στο νησί γεννήτριες σήμερα προκειμένου να αντιμετωπιστεί προς το παρόν το πρόβλημα.
08:32 Στη μάχη με τις φλόγες και οι κάτοικοι στην Πάρνηθα

Με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη για την κατάσβεση του ανεξέλεγκτου μετώπου στην Πάρνηθα, πολλοί ήταν οι κάτοικοι που έμειναν πίσω για να προστατέψουν τις περιουσίες τους, συνδράμοντας στο έργο της Πυροσβεστικής.

«Δεν έχω πουθενά αλλού να πάω. Τι να κάνεις, εάν δεν το προστατέψεις ή το φυλάξεις; Που να πας; Θα παλέψω μέχρι τέλους, δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν καεί το σπίτι θα καούμε κι εμείς. Δεν υπάρχει τρόπος… Αν φύγω τι θα γίνει; Εδώ μπορώ να το προφυλάξω. Αν φύγω, τελείωσε», είπε κάτοικος στο ΜEGA.
08:29 Πάνω από πέντε εστίες φωτιάς υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στον Έβρο

Έχουν εκκενωθεί 16 οικισμοί ενώ οι φλόγες περνούν μέσα από τα χωριά
08:26 Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευτούν από τους καπνούς

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο MEGA για τις επιπτώσεις του καπνού στην υγεία των πολιτών και συνέστησε μεταξύ άλλων χρήση μάσκας.


08:21 Πνίγεται στους καπνούς η Αττική

08:12 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Μποσκίζα,

-Από τη συμβολή των οδών Πάρνηθος και Αγίας Παρασκευής,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Γαλήνης,

-Από τη συμβολή των οδών Φιλίας των Λαών και Θράκης στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και των Αχαρνών.

-Στη λεωφόρο Φυλής και 25ης Μαρτίου,

-Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα,

-Από την συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου,

-Από την πλατεία Φυλής,

-Από την Toyota (λόφος Κύριλλου),

-Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»

Αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων

Αγίου Διονυσίου, ύψος στρατοπέδου ΚΑΠΟΤΑ, ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ι.Μ. Γεννήσεως Θεοτόκου Νταρδίζας
Αγίου Διονυσίου και Ελευθερίου Βενιζέλου

08:09 Μάχη με τον άνεμο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Συνεχείς ρίψεις νερού στους πρόποδες της Πάρνηθας προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στον Δρυμό.
08:06 Προαστιακός: Αποκαταστάθηκε η γραμμή Πειραιάς-Κιάτο και Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαγιά

Η λειτουργία της γραμμής του Προαστιακού Πειραιάς-Κιάτο και Μιντιλόγλι- Κάτω Αχαγιά έχει αποκατασταθεί. Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train θα υπάρξει σταδιακή ομαλοποίηση των δρομολογίων του Προαστιακού.
08:03 Πάνω από 400.000 στρέμματα καμένα τις τελευταίες τρεις ημέρες

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν καεί περισσότερα από 400.000 στρέμματα.

Συγκεκριμένα:

-380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο

-30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη

-12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία

-8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο

-5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά
07:57 Πύρινη κόλαση στην Πάρνηθα – Ακούγονται εκρήξεις από το δάσος

07:49 Εκκενώθηκαν γηροκομεία στην Αγία Παρασκευή

«Ήταν μία δύσκολη νύχτα. Πιστεύω πως δε θα έχουμε σοβαρές ζημιές. Δεν έχουμε ζημιές σε σπίτια ακόμα και έχουμε εκκενώσει το γηροκομείο στην Αγία Παρασκευή. Έχω στείλει πούλμαν της δημοτικής συγκοινωνίας να τους μεταφέρει στην αίθουσα του δημαρχείου.

Από χτες το απόγευμα έχουμε εκκενώσει τον Αϊ Γιάννη τον Ρώσο και εύχομαι να μην έχουμε ζημιές σε σπίτια και ανθρώπινες ζωές», είπε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου της Πάρνηθας, Νίκος Ξαγοράρης.

Όπως έγινε γνωστό εκκενώθηκαν συνολικά 3 γηροκομεία με 150 άτομα.
07:39 Μαίνεται η φωτιά δυτικά της Αλεξανδρούπολης

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι προς τα δυτικά καθώς το μεγάλο μέτωπο κινείται προς Ροδόπη. Πρόκειται για τη φωτιά που ξεκίνησε από ανατολικά της Αλεξανδρούπολης αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων έχει φτάσει μέχρι τη Ροδόπη.

Το βράδυ μπορεί να κόπασαν οι άνεμοι, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες σε περιοχές γύρω από την Αλεξανδρούπολη που μπορούν να αναζωπυρωθούν με τον αέρα.

Η Εγνατία έχει κλείσει από τα ξημερώματα της Τετάρτης με αποτέλεσμα πολύς κόσμος, κυρίως επισκέπτες να μην μπορούν να ταξιδέψουν στον προορισμό τους.

Μάλιστα οι συστάσεις των αστυνομικών στους τουρίστες ως εναλλακτική διαδρομή είναι να μπουν στη Βουλγαρία, να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη μέσω Σόφιας ή Νυμφέου και μετά να κατευθυνθούν στην Ηγουμενίτσα, με τους περισσότερους να περιμένουν μήπως ανοίξει στη συνέχεια ο δρόμος.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Rate this item
(0 votes)