«Μουσείο-Οικία Κωστή Παλαμά στο Μεσολόγγι & οι προσπάθειες του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη», για τη σταδιακή ανακαίνισή του»

By Σεπτεμβρίου 22, 2023
«Μουσείο-Οικία Κωστή Παλαμά στο Μεσολόγγι & οι προσπάθειες του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη», για τη σταδιακή ανακαίνισή του»

Το «Μουσείο Κωστή Παλαμά» στο Μεσολόγγι χρήζει καιρό τώρα, άμεσης ανακαίνισης  και συντήρησης. Πρόκειται για την πατρογονική οικία του ποιητή( αρχές 19ου αι.) βρίσκεται Ν.Δ. της πόλης Μεσολογγίου και γειτνιάζει με την οικία-Μουσείο του Χαριλάου Τρικούπη. Είναι διώροφη, με κεραμοσκεπή και διαθέτει εσωτερική σκάλα. Στα δωμάτια φιλοξενούνται : βιβλία, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό του Παλαμά και συνάμα αρχειακό υλικό και βιβλία του συνοδοιπόρου του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη, καθώς και πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες Μεσολογγιτών ανθρώπων των Γραμμάτων και της Τέχνης.

 

Η οικία-Μουσείο Παλαμά, κλασικό αρχιτεκτονικό ευρύχωρο αρχιτεκτονικό δημιούργημα, αδυνατεί σχεδόν να’ ναι επισκέψιμη. Τα ξύλινα πατώματα του ισογείου έχουν αποσαθρωθεί σημαντικά από τα νερά της βροχής, αφού αυτά εισέρχονται αβίαστα μετά από δυνατή νεροποντή, αφού ο έξωθεν δρόμος ευρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο. Τα εσωτερικά και κυρίως τα εξωτερικά επιχρίσματα χρήζουν διόρθωσης, το δάπεδο του πρώτου ορόφου είναι επικίνδυνο, όπως και η εσωτερική ξύλινη σκάλα. Γενικά το Μουσείο έχει μάλλον αφεθεί στην τύχη του.

 

Το Σάββατο 17.12.2022 με πρόταση της ακάματης Προέδρου μας κα. Ελένης Βαχάρη και την επιμονή του ειδικού Γραμματέα κ. Παύλου Φήμη, τρία Μέλη του Δ.Σ. καθώς και ένας Τεχνίτης γενικών ανακαινίσεων, επισκεφθήκαμε το Μουσείο στο Μεσολόγγι και κατόπιν συνεννόησης με τον οικείο Δήμο, εισήλθαμε στο κτήριο και διαπιστώσαμε τα ανωτέρω. Στον Πολιτικό Μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας και τον υπεύθυνο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου ο Σύλλογός μας πρότεινε να συμβάλει για την κατασκευή νέου δαπέδου του ισογείου, την επιδιόρθωση εσωτερικών και εξωτερικών επιχρισμάτων και την κατασκευή υψηλότερης κλίμακας στην εξώθυρα, ώστε τα όμβρια ύδατα να μην εισέρχονται στο κτήριο και να καταστρέφουν το ξύλινο πάτωμα του ισογείου. Αργότερα, δε ο Σύλλογος να συμβάλει και για την περαιτέρω σταδιακή ανακαίνιση του Μουσείου. Οι αρμόδιοι του Δήμου έδειξαν ενδιαφέρον και υποσχέθηκαν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τον Σύλλογό μας και την αρχαιολογική Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων, ούτως ώστε το χρηματικό ποσόν του Συλλόγου μας ( 10.000-12.000 ευρώ) να αξιοποιηθεί , με στόχο την εν καιρώ πλήρη αποκατάσταση του Μουσείου.

 

Τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας αναχώρησαν ικανοποιημένα και υποσχέθηκαν να συνεργαστούν με το Δήμο Μεσολογγίου και το ΥΠ.ΠΟ για τα σχετικά υλικά που θα απαιτηθούν για την κατασκευή του δαπέδου. Σημειωτέον ότι το ισόγειο διαθέτει ευρύχωρη πλακόστρωτη είσοδο-χωλ και τρεις αίθουσες ενώ ο πρώτος όροφος διαθέτει ενιαίο εκθετικό χώρο και ολόφωτο τζαμωτό κλειστό εξώστη. Γενικά, το ενδιαφέρον του Συλλόγου μας για το έργο αυτό είναι συνεχές και ειλικρινές, αλλά λίγον καιρό αργότερα, όταν ήρθε αρκετές φορές σε επαφή με την Τεχνική Υπηρεσία ο κ. Παύλος Φήμης, Θεολόγος- Αρχαιολόγος, η Υπηρεσία του Δήμου μας έφερε πλείστες δικαιολογίες, ότι το Μουσείο πρέπει να ανακαινισθεί εξ’ ολοκλήρου και όχι τμηματικά, αλλά το τελικό ποσόν, σ’ αυτή την περίπτωση θα φτάσει φυσικά σε μέγιστο ύψος! Ο κ. Φήμης αντιπρότεινε να αναλάβει ως έχει υποχρέωση την ολική ανακαίνιση ο Δήμος Μεσολογγίου και ο Σύλλογος μας να επικουρεί οικονομικά σύμφωνα με τις δυνατότητες του.  Γιατί είναι κρίμα το Μουσείο Κ. Παλαμά να ευρίσκεται σ’ αυτήν τη δεινή κατάσταση και η επισκεψιμότητα να εγκυμονεί κινδύνους.

 

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον του Συλλόγου μας για την ανακαίνιση και συντήρηση του Μουσείου του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά είναι αμείωτο, του Μεσολογγίτη ποιητή που ήταν φίλος και συνοδοιπόρος του Γεωργίου Δροσίνη, πράγματα και προσωπογραφία του οποίου φιλοξενούνται στο εν λόγω Μουσείο μαζί με τα πράγματα του Παλαμά, γιατί διακαής στόχος του Συλλόγου μας είναι η θετική και αποτελεσματική προσφορά του στα Νεοελληνικά Γράμματα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

 

Παύλος Φήμης

Rate this item
(0 votes)