Έφη Αχτσιόγλου: Από τη μάχη με την τρόικα στην υποψηφιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο «ως εδώ»

By Σεπτεμβρίου 23, 2023
Έφη Αχτσιόγλου: Από τη μάχη με την τρόικα στην υποψηφιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο «ως εδώ»

Ενόψει της αυριανής τελικής αναμέτρησης, το ισχυρό χαρτί της είναι η εμπειρία - Το βιογραφικό και η πορεία της

«Από την πρώτη στιγμή που βγήκα στην πολιτική σκηνή καλούμαι ως γυναίκα να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, ότι δεν είμαι το υποχείριο κάποιου ισχυρού άνδρα, ότι δεν είμαι διακοσμητική, ότι δεν είναι μια ερωτική σχέση που με οδήγησε σε θέση ευθύνης». Με τα λόγια αυτά στις 19 Σεπτεμβρίου η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου απαντούσε σε «άθλιες συκοφαντίες, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και σενάρια φαντασίας» που έχουν ακουστεί για εκείνη κατά την πορεία της στην πολιτική σκηνή και κορυφώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Η εσωκομματική μάχη με τον αντίπαλό της Στέφανο Κασσελάκη είχε μόλις πάρει φωτιά, με υψηλότατους τόνους και εκατέρωθεν βολές και η Έφη Αχτσιόγλου έλεγε το δικό της «ως εδώ». «Αυτή η αθλιότητα τελειώνει εδώ!» τόνιζε για τις κατηγορίες περί υπομόνευσης του Αλέξη Τσίπρα, που διακινούνταν επίμονα μετά την παραίτηση του τελευταίου.

Το βίντεο αυτό από άλλους χαρακτηρίστηκε ως η πιο δυνατή στιγμή στην εκστρατεία της (με την επισήμανση μάλιστα ότι μάλλον άργησε να έρθει ) και από άλλους ως μία ένδειξη εκνευρισμού, επιθετικότητας μετά τη δεύτερη θέση του α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Η αλήθεια είναι ότι έως και την εμφάνιση του κ. Κασσελάκη – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – η κ. Αχτσιόγλου το απόλυτο φαβορί σε μία μάλλον άνευρη εσωκομματική μάχη απέναντι σε 3 ακόμη αντιπάλους: τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Παππά και τον Στέφανο Τζουμάκα. Και για καλούς λόγους.
Η υποψηφιότητα και η κριτική για το επικοινωνιακό «έλλειμμα»

Υπήρχε η αίσθηση πως ένα πρόσωπο νέο σε ηλικία, αλλά έμπειρο πολιτικά, που απολαμβάνει εκτίμησης εντός και εκτός του κόμματος, θα μπορούσε να είναι αυτό που θα αναλάβει να δώσει νέα πνοή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το ηχηρό ράπισμα που δέχθηκε στις εθνικές εκλογές. Το έργο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και η ίδια δεν ήταν ακριβώς μαθημένη στα εύκολα. Ίσως και για αυτό να προκάλεσε έκπληξη η μάλλον αμήχανη και κάπως πρόχειρα στημένη επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στις 12 Ιουλίου, στο Ωδείο Αθηνών, το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας.

Σε εκείνο το σύντομο μήνυμά της, παρά τις όποιες επικοινωνιακές αδυναμίες, φρόντισε πάντως να δώσει το στίγμα της: Δεν υπάρχει το δίλημμα με την αριστερά ή με το κέντρο. «Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο», είπε.

Όσο προχωρούσε η εκστρατεία της δεχόταν κριτική για «ξύλινο», «αυστηρό» λόγο και υπερβολική επιμονή στην «παραδοσιακή αριστερά». Παρόλα αυτά στελέχη που εκπροσωπούν τη διεύρυνση, το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο (προερχόμενα από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) δήλωσαν από την πρώτη στιγμή τη στήριξη στο πρόσωπό της.

Έλειπε σίγουρα η φρεσκάδα και η άνεση που είδαμε στα βίντεο και τις αναρτήσεις του αντιπάλου της, από τον οποίο έλειπε αντίστοιχα ο αμιγώς πολιτικός λόγος και η σαφήνεια θέσεων. Η επικοινωνία δεν φάνηκε να είναι προτεραιότητα για την Έφη Αχτσιόγλου, ούτε για κανέναν από τους άλλους 3 αρχικούς αντιπάλους της, σε μία ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαθε αλλά δεν έμαθε – ακόμη- σε αυτό το πεδίο.
Η μάχη του β’ γύρου

Και κάπως έτσι με τον Στέφανο Κασσελάκη να σαρώνει επικοινωνιακά, το φαβορί βρέθηκε στη δεύτερη θέση του α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών.

Τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί βεβαίως, αφού μένει και η αυριανή μάχη. Οι τόνοι τα τελευταία 24ωρα έχουν ανέβει – σε βαθμό μετωπικής σύγκρουσης που γεννά ερωτήματα για το εάν θα είναι δυνατή η ενότητα την επόμενη μέρα.

Από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 μ.μ. θα είναι ανοιχτές οι κάλπες για όσους ψήφισαν στον α’ γύρο καθώς και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους. Εγγραφές νέων μελών δεν θα είναι δυνατές.

Στην τελική μάχη η Έφη Αχτσιόγλου πηγαίνει με βασικό χαρτί την εμπειρία και το έργο που έχει ήδη δείξει. Ας θυμηθούμε λοιπόν κάποια βασικά σημεία της πορείας της.
Το βιογραφικό και η πορεία της

Η Έφη Αχτσιόγλου γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε Νομική στο ΑΠΘ, έκανε μεταπτυχιακό με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο εργατικό δίκαιο. Το 2015 αναγορεύτηκε διδάκτορας νομικής με τιμητική διάκριση.

Το ίδιο έτος ανέλαβε Διευθύντρια στο Γραφείο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής. Τα χρόνια των μνημονίων ήταν η επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς.

Τον Νοέμβριο του 2016 η Έφη Αχτσιόγλου ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Εργασίας, θέση στην οποία παρέμεινε έως και τον Ιούλιο του 2019. Κατά τη θητεία της στο υπουργείο ξεχωρίζει η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και ορίστηκε τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος.

Στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τον Μάιο του 2022 αναδείχθηκε πρώτη σε σταυρούς στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Δείτε αναλυτικό βιογραφικό της ΕΔΩ.

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)