AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Από σήμερα (25/09) είναι ανοιχτή η πλατφόρμα έκδοσης νέας ταυτότητας. Στο id.gov.gr, οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν ψηφιακά τα ραντεβού τους, με τη διαθεσιμότητα να ξεκινά από την Τρίτη (26/09).
Ωστόσο, η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας έχει ενστάσεις για τον νέο τρόπο που θα φωτογραφούνται οι πολίτες για τις νέες ταυτότητες, καθώς θα καθίσταται δυνατό να βγαίνει η φωτογραφία της νέας ταυτότητας από την ίδια την αστυνομία. «Εδώ δημιουργείται το εξής παράδοξο», αναφέρει στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη, ο κ. Γώγος, δικηγόρος των Καλλιτεχνών Φωτογράφων. «Το ίδιο το κράτος δημιουργεί θέματα ανταγωνισμού, καθώς αφαιρείται η ύλη από τους φωτογράφους, με τη δυνατότητα να εκδίδεται η ταυτότητα με φωτογραφίες από την ίδια την αστυνομία».
«Εδώ, υπάρχει ο εξής παραλογισμός. Έχουμε ένα νέο σύστημα, στο οποίο η ταυτότητα εκδίδεται με 10 ευρώ, ενώ μέχρι τώρα ήταν εντελώς δωρεάν και η φωτογραφία θα βγαίνει από τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί αντί να ασχολούνται με την αστυνόμευση, ασχολούνται με τη φωτογραφία, και οι φωτογράφοι μένουν χωρίς εργασία», πρόσθεσε ο δικηγόρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ένωση έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την ακύρωση, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αναφορικά με τον κίνδυνο που θα έχουν οι φωτογράφοι σχετικά με τον βιοπορισμό τους, ο κ. Γώγος ανέφερε πως «το ένα θέμα είναι πως οι φωτογράφοι έχουν επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά, προκειμένου να μπορούν να βγάλουν τις φωτογραφίες στο επίπεδο που απαιτείται. Δεύτερον, υπάρχουν επαγγελματίες φωτογράφοι, που έχουν καταστήματα, όπου ο μεγαλύτερος τζίρος τους ασχολείται με αυτόν τον τομέα, και ξαφνικά θα μείνουν χωρίς εργασία».
Ο ίδιος αναφέρει πως ένα από τα προβλήματα, είναι πως θα αυξηθεί η ανεργία στους φωτογράφους. Από πλευράς του, ο πρόεδρος Καλλιτεχνών Φωτογράφων, κ. Στάμος, αναφέρει πως «ήταν ένα μεγάλο έσοδο για πολλά φωτογραφεία, ο μεγαλύτερος τζίρος, φτάνει και το 80%. Να λάβουμε υπόψη μας, πως υπάρχουν και ένα σορό επαγγέλματα που είναι συνυφασμένα με αυτό, όπως ο εφοδιαστικός κλάδος των φωτογραφείων, οι τεχνίτες και συντηρητές των μηχανημάτων μας».
«Εάν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, σε βάθος χρόνου ενός έτους, περίπου, δεν θα υπάρχουν φωτογραφεία. Είναι το καθημερινό μεροκάματο», ανέφερε ο ίδιος.