Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Τι ξέρουμε για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας

By Οκτωβρίου 18, 2023
Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Τι ξέρουμε για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναζητούσαν καταφύγιο στο νοσοκομείο Al-Ahli

Πάνω από 500 άμαχοι Παλαιστίνιοι είναι νεκροί μετά από χτύπημα του νοσοκομείου στη Γάζα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια. Σε ότι αφορά την επίθεση το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δηλώνει ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Από την άλλη, το Ισραήλ αποδίδει την έκρηξη στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), η οποία αρνήθηκε αυτόν τον ισχυρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Aljazeera, το νοσοκομείο Al Ahli, βρίσκεται στο κέντρο της Γάζας, χτυπήθηκε την ώρα που είχε κατακλυστεί από χιλιάδες Παλαιστίνιους που αναζητούσαν καταφύγιο από τους συνεχόμενους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας. Η υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Μάι Αλκαΐλα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «σφαγή».
Τι ισχυρίζεται η ισραηλινή πλευρά

Μετά από το χτύπημα στο νοσοκομείο, οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι το νοσοκομείο επλήγη από μια εκ παραδρομής ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία δρα εντός της Λωρίδας της Γάζας.

«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των IDF [του ισραηλινού στρατού] δείχνει ότι μία σειρά από ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσθεσε δε ότι «η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα.» Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από την PIJ πέρασαν από το νοσοκομείο την ώρα του πλήγματος, το οποίο, όπως είπε, έπληξε το πάρκινγκ της εγκατάστασης.

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Τζιχάντ για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας

Στιγμιότυπα από την μεταφορά τραυματιών μετά την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας
Τι αναφέρει η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ

Η ένοπλη οργάνωση προέβη στην απόρριψη του ισραηλινού ισχυρισμού ότι εκείνη είναι υπεύθυνη για το χτύπημα.

Σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι «Ο σιωνιστικός εχθρός προσπαθεί σκληρά να αποφύγει την ευθύνη του για τη βίαιη σφαγή που διέπραξε βομβαρδίζοντας το Αραβικό Εθνικό Νοσοκομείο της Γάζας, αποδίδοντας την ευθύνη στο κίνημα της Ισλαμικής Τζιχάντ στην Παλαιστίνη».

«Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνουμε ότι οι κατηγορίες που προβάλλονται από τον εχθρό είναι ψευδείς και αβάσιμες.», καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ισλαμική Τζιχάντ της Παλαιστίνης
Πώς αντέδρασε η διεθνής κοινότητα

Ηγέτες από όλη την Μέση Ανατολή καταδίκασαν το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας. Η Ιορδανία προέβη στην ακύρωση της προγραμματισμένης συνόδου κορυφής στην πρωτεύουσα Αμμάν με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και Άραβες ηγέτες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι η συνάντηση θα διεξαγόταν σε μια στιγμή που όλοι οι παρευρισκόμενοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να εργαστούν για τον τερματισμό του «πολέμου και των σφαγών κατά των Παλαιστινίων.»

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, ο οποίος είχε επίσης προγραμματιστεί να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, δήλωσε ότι καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ» στο νοσοκομείο της Γάζας. Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και η Σαουδική Αραβία εξέδωσε επίσης μια αυστηρή δήλωση, καταδικάζοντας «με τον πιο έντονο τρόπο το αποτρόπαιο έγκλημα που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο Al Ahli Baptist στη Γάζα.»

Από την πλευρά τους, οι δυτικοί ηγέτες δεν κατηγόρησαν το Ισραήλ για το χτύπημα, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα χτύπημα εναντίον ενός νοσοκομείου» και να προσθέτει ότι «πρέπει να χυθεί όλο το φως στις συνθήκες.» Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του για το χτύπημα στο νοσοκομείο εξέφρασε τα «βαθύτατα συλλυπητήριά του για τις αθώες ζωές που χάθηκαν στην έκρηξη του νοσοκομείου στη Γάζα.»

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)