Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα – Άκαρπη η συνεδρίαση του ΟΗΕ

By Οκτωβρίου 26, 2023
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα – Άκαρπη η συνεδρίαση του ΟΗΕ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Άκαρπες οι διπλωματικές προσπάθειες στον ΟΗΕ ενώ συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα που στραγγίζει από καύσιμα

Ο πλανήτης παρακολουθεί τον «στραγγαλισμό» της Γάζας που χωρίς νερό, τρόφιμα και καύσιμα προσπαθεί να επιβιώσει εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών.

Κανένα από τα δύο ψηφίσματα που κατατέθηκαν στον ΟΗΕ δεν πήρε την απαραίτητη πλειοψηφία ενώ οι πιέσεις για ανθρωπιστική παύση των βομβαρδισμών πέφτουν στο κενό.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι επιδρομές στη Δ. Όχθη και κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Το Κατάρ και άλλες χώρες πιέζουν τη Χαμάς για την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ενώ Μπάιντεν και Νετανιάχου είχαν ακόμα μία συνομιλία όπου συζήτησαν και για την ασφαλή διέλευση ξένων πολιτών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί πάνω από 6.500 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 2.704 παιδιά, ενώ περίπου 1.600 άτομα αγνοούνται κάτω από τα ερείπια, εκ των οποίων 900 είναι παιδιά.
Δείτε live εικόνα
Δείτε live τις εξελίξεις στο in
10:47 IDF: Καταστρέψαμε 250 στόχους της Χαμάς το τελευταίο 24ωρο

Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 250 στόχους της Χαμάς στη Γάζα τo τελευταίο 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, υποδομών, τούνελ και εκτοξευτών πυραύλων.

Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό κατέστρεψε μια θέση εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος της Χαμάς στην περιοχή Khan Younis της Γάζας, αναφέρουν οι IDF.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι η θέση της Χαμάς (την οποία κατέστρεψαν) βρισκόταν δίπλα σε νηπιαγωγείο και τζαμί, γεγονός που όπως ισχυρίζονται σημαίνει ότι η οργάνωση χρησιμοποιεί πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.
10:40 Meta: Λογαριασμοί υπέρ της Παλαιστίνης «κλειδώθηκαν» μετά από απόπειρα hacking

Η Meta δηλώνει ότι έχει κλειδώσει λογαριασμούς στα social media που εκφράζονται υπέρ της Παλαιστίνης με εκατομμύρια ακολούθους μετά τον εντοπισμό πιθανής απόπειρας hacking.

Ο λογαριασμός @Eye.on.palestine, ο οποίος έχει περισσότερους από έξι εκατομμύρια οπαδούς στο Instagram και επικεντρώνεται στη μετάδοση περιεχομένου από την Παλαιστίνη, βυθίστηκε στο σκοτάδι την Τετάρτη.

Ένας εφεδρικός λογαριασμός, ο @Eye.on.palestine2, ήταν επίσης μη προσβάσιμος την Τετάρτη, μαζί με τους σχετικούς λογαριασμούς Facebook και Threads.

«Αυτοί οι λογαριασμοί είχαν αρχικά κλειδωθεί για λόγους ασφαλείας μετά από ενδείξεις παραβίασης και προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των λογαριασμών για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν πρόσβαση», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Meta, Άντι Στόουν.

«Δεν απενεργοποιήσαμε αυτούς τους λογαριασμούς λόγω οποιουδήποτε περιεχομένου που κοινοποιούσαν».
10:31 Ισραήλ: Σύσταση ερευνητικής επιτροπής για τυχόν παραλείψεις και ευθύνες για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Miki Zohar δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ynet Live ότι «θα συσταθεί κρατική ερευνητική επιτροπή» για να τυχόν παραλείψεις στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιτροπή θα είναι ανεξάρτητη, ώστε το σύνολο της κοινωνίας στο Ισραήλ να μπορεί να την εμπιστευτεί και είναι αυτή που θα αποφασίσει εάν υπάρχουν ευθύνες. Είμαστε εμείς ως κυβέρνηση υπεύθυνοι; Σίγουρα».

Ο υπουργός Zohar σημείωσε ότι η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν σημαντική. «Ο Νετανιάχου είπε ότι είναι υπεύθυνος για το μέλλον της χώρας. Όποιος είναι υπεύθυνος για το μέλλον της χώρας είναι υπεύθυνος και για το παρελθόν της. Του είναι σαφές ότι η ευθύνη βαρύνει τον ίδιο».
10:20 Ανάλυση BBC: Γιατί το Ισραήλ θέλει να φαίνεται ότι επίκειται χερσαία εισβολή

Σχολιάζοντας τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης στη Λωρίδα της Γάζας, ο Tom Bateman, εκτιμά σε ανάλυσή του στο BBC ότι «αυτό ακριβώς θα περίμενε κανείς πριν από μια χερσαία εισβολή – στρατεύματα που ανιχνεύουν για να βρουν και να καταστρέψουν άμυνες στο έδαφος».

«Οι εικόνες δείχνουν άρματα μάχης και θωρακισμένες μπουλντόζες να εισέρχονται. Η ισραηλινή δήλωση παραπέμπει σε μάχες στο έδαφος, αν και οι εικόνες δεν το δείχνουν αυτό.

Λέει ότι τα στρατεύματα αποχώρησαν «στο τέλος της δραστηριότητας».

Αλλά είναι δύσκολο να πούμε ότι αυτό μας δίνει περισσότερα στοιχεία για το χρόνο μιας χερσαίας επιχείρησης.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός είναι πιο έντονη από τις προηγούμενες επιδρομές λέγοντας ότι αυτό ήταν «μέρος των προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης».

Αλλά το αφήγημα γύρω από τον πόλεμο είναι κρίσιμο. Το Ισραήλ θέλει να διατηρήσει την αίσθηση ότι επίκειται εισβολή για τρεις λόγους:

Για να σταματήσει την πτώση του ηθικού

Για εσωτερική κατανάλωση στο Ισραήλ για να δείξει ότι η απάντηση έρχεται, και

Για να διατηρήσει την πίεση στη Χαμάς – ειδικά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.
10:07 Να παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβρη η εκκένωση οικισμών στα σύνορα με Γάζα και Λίβανο προτείνει το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ πρότεινε να παραταθεί η εκκένωση των κοινοτήτων που ζουν κατά μήκος του φράχτη της Γάζας και των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αναφέρει ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Πρότεινε επίσης η κυβέρνηση να πληρώνει 6.000 σέκελ (περίπου 1.470 δολάρια) το μήνα ανά ενήλικα και 3.000 σέκελ ανά παιδί για τις οικογένειες που επιλέγουν να εκκενώσουν ανεξάρτητα με το εάν μπορούν να βρουν δωμάτιο ξενοδοχείου που χρηματοδοτείται από το κράτος.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι το κόστος μιας τέτοιας επιχείρησης θα ήταν στα «αρκετά δισεκατομμύρια» σέκελ και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ ορισμένων υπουργών που πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μια τέτοια μακροπρόθεσμη απόφαση.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι περίπου 200.000 άνθρωποι διατάχθηκαν να εκκενώσουν 105 κοινότητες κοντά στα σύνορα της Γάζας και του Λιβάνου.
09:56 Τουρκία: «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τρομοκρατικές τακτικές για να φιμώσει τους δημοσιογράφους»

Ο επικεφαλής επικοινωνίας και ΜΜΕ στην Τουρκία, Fahrettin Altun, δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να πιστέψει κανείς» ότι η ισραηλινή επίθεση που σκότωσε μέλη της οικογένειας του δημοσιογράφου επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα, Wael Al-Dahdouh, την Τετάρτη ήταν τυχαία.

«Αυτού του είδους οι επιθέσεις ισοδυναμούν με την εφαρμογή τρομοκρατικών τακτικών εναντίον δημοσιογράφων για να τους φιμώσουν», δήλωσε ο Altun στο X.

«Τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων έδειξαν ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών είναι η πηγή του προβλήματος και δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποθαρρύνει το Ισραήλ από την τρέχουσα προσέγγισή του και να πιέσει για την οριστική επίλυση της σύγκρουσης μέσω της λύσης των δύο κρατών».

09:43 Γιατί η χθεσινοβραδινή χερσαία επέμβαση σηματοδοτεί νέες εξελίξεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που ισραηλινά στρατεύματα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό που είναι διαφορετικό με την επιχείρηση που ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε το Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης είναι η εμπλοκή τανκς.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί προετοιμασία για την επόμενη φάση που το Ισραήλ έχει ανακοινώσει πολλές φορές χωρίς να οριστικοποιήσει το πότε.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι κινήθηκε στοχευμένα. Ισχυρίζεται ότι σκότωσε αρκετούς μαχητές της Χαμάς και προκάλεσε ζημιές σε σημαντικό αριθμό υποδομών. Δήλωσαν επίσης ότι στόχευσαν αντιαρματικές θέσεις.

Γνωρίζουμε ότι οι Ισραηλινοί δέχονται πιέσεις από τις ΗΠΑ και όχι μόνο για να καθυστερήσουν τη χερσαία εισβολή. Ο Μπάιντεν θέλει ο Νετανιάχου να διασφαλίσει την προστασία των αιχμαλώτων και να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους πριν ξεκινήσει ο χερσαίος πόλεμος.

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι οι προετοιμασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο θα λάβει ομόφωνη απόφαση για το πότε θα προχωρήσει.

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός και φέρεται να είναι στη βόρεια Γάζα
09:37 Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera λέει την προσευχή στην κηδεία δεκάδων θυμάτων – Ανάμεσά τους μέλη της οικογένειάς του

Ο Wael al-Dahdouh, δημοσιογράφος του Al Jazeera, κηδεύει με δεκάδες άλλους τα θύματα των ισραηλινών επιδρομών στον προσφυγικό καταυλισμό στην Nusseirat, στην κεντρική Γάζα. Ο ίδιος έμαθε ότι η σύζυγός του, ο γιος του και η κόρη του σκοτώθηκαν ενώ ήταν στον αέρα και μετέδιδε τις εξελίξεις,

09:27 Δορυφορικές εικόνες: Το πριν και το μετά των βομβαρδισμών στη Γάζα

Η πόλη Beit Hanoun ισοπεδωμένη μετά τους βομβαρδισμούς
09:12 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε μια νυχτερινή «στοχευμένη χερσαία επιδρομή» στη βόρεια Γάζα χρησιμοποιώντας άρματα μάχης. Είπε ότι χτύπησε «πολυάριθμους τρομοκρατικούς πυρήνες, υποδομές και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων».
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.
Στη Γάζα, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τα καύσιμα μπορεί να εξαντληθούν τις επόμενες ώρες και προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία δέχονται πλέον μόνο επείγοντα περιστατικά.
Όλο το βράδυ συνεχίστηκε το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας ενώ έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Δ. Όχθη με τις ισραηλινές επιδρομές να είναι καθημερινές και τις συλλήψεις των Παλαιστινίων να έχουν ξεπεράσει τις 1.200 από την 7η Οκτωβρίου.
Αργότερα σήμερα, στη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν μία παύση της σύγκρουσης, δηλαδή να σταματήσουν πρόσκαιρα οι μάχες για να διευκολυνθεί η διέλευση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ακόμα ένα ναυάγιο στον ΟΗΕ την Τετάρτη, όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πήρε καμία απόφαση για τη Γάζα ενώ κατατέθηκαν δύο διαφορετικά ψηφίσματα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους για ιατρικούς λόγους
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων «όπως ίσχυε στις 6 Οκτωβρίου», ενώ αντιδράσεις προκάλεσαν και οι δηλώσεις του ότι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων μπορεί να μην είναι ακριβής.

09:04 Μπλοκάρουν κανάλια της Χαμάς στο telegram

Σύμφωνα με αναφορές χρηστών κανάλια στα social media που πρόσκεινται στην Παλαιστίνη δέχονται περιορισμούς. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το κανάλι της Χαμάς στο Telegram δεν είναι διαθέσιμο για τους χρήστες iphone.

H Apple δεν έχει ακόμη απαντήσει. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη κίνηση από την Google Play για τα κινητά android. Τα κανάλια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα στην εφαρμογή του Telegram στο pc.
08:57 Περίπου 350.000 παραμένουν στην πόλη της Γάζας

Σύμφωνα με το AP εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αποφάσισαν να παραμείνουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα, παρά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο αν δεν μετακινηθούν νότια.

Λένε ότι η εκκένωση δεν έχει νόημα καθώς δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο, μιας και η νότια Γάζα βομβαρδίζεται ανηλεώς αν και Ισραήλ έχει επανειλημμένα παροτρύνει τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους της βόρειας Γάζας να αναζητήσουν εκεί καταφύγιο.

Και στον νότο αντιμετωπίζουν τρομακτικές συνθήκες σε υπερπλήρη καταφύγια και συνεχείς ελλείψεις τροφίμων και νερού. Η παρουσία περίπου 350.000 αμάχων στη βόρεια περιοχή θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω μια πιθανή ισραηλινή χερσαία επίθεση.
08:52 Συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με τη Γάζα – Περιμένουν εντολές

Ισραηλινά τανκς και στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα περιμένοντας εντολές, αναφέρει το Reuters. Το Ισραήλ έχει καλέσει 360.000 εφέδρους.

Η διεθνής πίεση αυξάνεται για να καθυστερήσει οποιαδήποτε εισβολή στη Γάζα, με το Ισραήλ να ανακοινώνει ότι προχώρησε το βράδυ στη μεγαλύτερη χερσαία επιχείρηση εντός του παλαιστινιακού θύλακα το βράδυ της Τετάρτης.
08:45 Έκκληση των Συνδικάτων της Παλαιστίνης για παγκόσμια δράση

Τα Συνδικάτα της Παλαιστίνης καλούν την παγκόσμια εργατική τάξη σε άμεση δράση για να σταματήσει κάθε στήριξη στο Ισραήλ και να δυναμώσει η απαίτηση για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

«Κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο που περνά ένα ακόμη παιδί της Παλαιστίνης δολοφονείται από το Ισραήλ.

Τα δάκρυα μας έχουν στερέψει, όπως έχει στερέψει το νερό, το φαγητό, η βενζίνη, το ηλεκτρικό στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου, στη Γάζα των 2 εκατομμυρίων ψυχών, ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται για τη μαζική σφαγή τους», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
08:34 Βίντεο μετά από βομβαρδισμό στο Khan Younis – Αγωνιώδεις προσπάθειες να γλιτώσουν εγκλωβισμένους από τα συντρίμμια

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, δείχνει όσα ακολουθούν μιας μεγάλης ισραηλινής επιδρομής στο Khan Younis στη νότια Γάζα.

Στο βίντεο φαίνονται διασώστες και πολίτες να προσπαθούν να σκάψουν μέσα στα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, ενώ άλλοι μετέφεραν τα βαριά τραυματισμένα θύματα σε νοσοκομείο.

08:27 Ο ισραηλινός στρατός αμφισβητεί τα στοιχεία του ΟΗΕ – «Η Γάζα δεν έχει πρόβλημα με καύσιμα»

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ότι τα καύσιμα θα εξαντληθούν άμεσα στη λωρίδα της Γάζας.

«Απ’ όσο γνωρίζω, υπάρχει ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα στη Λωρίδα της Γάζας. Και αυτή η έκθεση είναι λίγο αμφισβητήσιμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους σε ζωντανή ενημέρωση, αναφερόμενος σε έκθεση της UNRWA από τις 16 Οκτωβρίου.

«Απαντήσαμε στον ισχυρισμό της UNRWA παραπέμποντάς τους στο πώς η Χαμάς -που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας- προμηθεύεται καύσιμα. Είναι όλα μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Υπάρχουν αρκετά για πολλές ημέρες για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των αντλιών νερού. Μόνο που οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές. Η Χαμάς προτιμά να έχει όλα τα καύσιμα για τις πολεμικές της δυνατότητες, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς αυτά», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας αυτό που διατυπώνεται από επίσημα χείλη στο Ισραήλ ως απάντηση στις διεθνείς εκκλήσεις για εφοδιασμό του θύλακα με καύσιμα.

Τα νοσοκομεία στη Γάζα αναλαμβάνουν μόνο επείγοντα περιστατικά, υπό τον φόβο ότι τα αποθέματα καυσίμων μπορεί να εξαντληθούν τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Ρίτσαρντ Πίπερκορν, δήλωσε νωρίτερα στο BBC ότι τα νοσοκομεία που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ λειτουργούν με γεννήτριες «σε μίνιμουμ επίπεδο μόνο για επιχειρήσεις που σώζουν ζωές».
08:20 Επίθεση δέχτηκε αμερικανική βάση στο Ιράκ

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz πυρήνες της Χεζμπολάχ στο Ιράκ επιτίθενται στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, η οποία φιλοξενεί τις αμερικανικές και άλλες διεθνείς δυνάμεις στο δυτικό Ιράκ
08:10 Βίντεο του ισραηλινού στρατού από τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού (IDF) αναφέρεται ότι η χερσαία επέμβαση το βράδυ της Τετάρτης αφορούσε «στοχευμένη επιδρομή με άρματα μάχης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και έγινε για την προετοιμασία της περιοχής για τα επόμενα στάδια των μαχών».

«Στο πλαίσιο της δραστηριότητας, οι δυνάμεις εντόπισαν και επιτέθηκαν σε πολλούς τρομοκράτες, κατέστρεψαν τρομοκρατικές υποδομές, αντιαρματικές θέσεις και πραγματοποίησαν εργασίες για την οργάνωση της περιοχής. Οι δυνάμεις εγκατέλειψαν την περιοχή στο τέλος της αποστολής», αναφέρεται αναλυτικά στην ανακοίνωση ενώ παρατίθεται και σχετικό βίντεο.

07:58 Φοιτητές του George Washington University διαμαρτύρονται για την Παλαιστίνη – Αποκηρύσσει το ίδρυμα

Η διαμαρτυρία φοιτητών του Πανεπιστημίου George Washington υπέρ της Παλαιστίνης ήρθε αντιμέτωπη με την αστυνομία ενώ το ίδρυμα αποκήρυξε τις κινητοποιήσεις εν μέσω κατηγοριών για αντισημιτισμό.

Οι φοιτητές προέβαλαν συνθήματα στον τοίχο ενός κτιρίου του ιδρύματος τα οποία προκάλεσαν την παρέμβαση της Anti-Defamation League, ενός οργανισμού που καταγράφει περιστατικά ρητορικής μίσους.

Το σύνθημα που προκάλεσε τις αντιδράσεις ήταν το γνωστό σύνθημα που ακούγεται διαχρονικά στις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης: «From the river to the sea, Palestine will be free» ( από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη), και σύμφωνα με τους ακτιβιστές η φράση είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και απελευθέρωσης των Παλαιστινίων και όχι κατά των Εβραίων.

Η αστυνομία κλήθηκε στο πανεπιστήμιο για να σταματήσει τους διαδηλωτές ενώ το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι διαδηλωτές «σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν τις απόψεις του ιδρύματος».
07:44 Χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης το Ισραήλ

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σχετικά μεγάλη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επιτεθούν σε θέσεις της Χαμάς, μετέδωσε την Πέμπτη το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με το Reuters.

Η επιδρομή περιγράφηκε ως η μεγαλύτερη μέχρι τώρα από την αρχή του πολέμου που διανύει την τρίτη εβδομάδα.
07:30 «Παύση» της σύγκρουσης θα προτείνει η ΕΕ – Σήμερα η Σύνοδος Κορυφής

Έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, ένα προσχέδιο για τη σύνοδο κορυφής φέρεται να καλεί «για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης μιας ανθρωπιστικής παύσης», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι η επιδείνωση των συνθηκών στη Γάζα προκαλεί σοβαρή ανησυχία και οι ηγέτες επιθυμούν να διευκολύνουν την πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο.

Ωστόσο η πρόταση για παύση απέχει από το αίτημα του ΟΗΕ για εκεχειρία και δεν είναι δεδομένο ότι θα υιοθετηθεί εν τέλει από τη συνεδρίαση.
07:19 Με πλειοψηφία 412 ψήφους υπέρ και 10 κατά πέρασε το ψήφισμα υπέρ του Ισραήλ στο Κογκρέσο – Το πρώτο με τον νέο πρόεδρο

Ο Μάικ Τζόνσον είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ανέλαβε καθήκοντα μετά από τρεις εβδομάδες που η θέση ήταν κενή. Όπως είπε έχουμε «καθυστερήσει» να δείξουμε (σ.σ η Βουλή των Αντιπροσώπων) την υποστήριξή μας προς τον «αγαπητό φίλο» Ισραήλ.

Η Βουλή υποστήριξε το ψήφισμα με 412 ψήφους έναντι 10, ενώ έξι μέλη ψήφισαν «παρών», γεγονός που αντανακλά την παραδοσιακά ισχυρή υποστήριξη του Κογκρέσου προς το Ισραήλ.

Στους εκπροσώπους που ψήφισαν κατά του μέτρου περιλαμβάνονταν οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί Ρασίντα Τλάιμπ, Κόρι Μπους, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και Ιλχάν Ομάρ, καθώς και ο Ρεπουμπλικάνος Τόμας Μάσι από το Κεντάκι.
07:10 Οι όμηροι της Χαμάς, οι ΗΠΑ και ο «θολός» ρόλος του Κατάρ

Ανήμερα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας το Ισραήλ.

Είναι «αποκλειστικά υπεύθυνο για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση», ανέφερε, «λόγω των συνεχών παραβιάσεων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Δύο εβδομάδες αργότερα, το Ισραήλ ήταν έτοιμο ακόμη και να τραβήξει την «πρίζα» στα εδάφη του στο καταριανό δίκτυο Al Jazeera, εγκρίνοντας εκτάκτως νέους κανονισμούς για τη δημοσιογραφική κάλυψη του νέου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι ωστόσο το πλούσιο σε ενεργειακούς πόρους εμιράτο των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων που διαδραματίζει τώρα κεντρικό ρόλο -σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ- στο φλέγον θέμα της απελευθέρωσης ομήρων της Χαμάς.

Η θέση του είναι πράγματι ιδιάζουσα σε αυτή την ταραγμένη περιοχή του κόσμου.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου της Μαργαρίτας Βεργολιά εδώ
06:50 Ακόμα μία νύχτα έντασης στη Δ. Όχθη – Επιδρομές και συλλήψεις

Ήταν ακόμα μία νύχτα μαζικών συλλήψεων Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, με τις ισραηλινές δυνάμεις να κάνουν κάθε βράδυ πλέον επιδρομή στους οικισμούς. Συλλήψεις έγιναν σε Ναμπλούς, Χεβρώνα και Ραμάλα, ενώ βίντεο δείχνουν ισραηλινά τεθωρακισμένα να περιπολούν στους δρόμους.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera οι συλλήψεις στη Χεβρώνα είχαν στόχο γυναίκες ακτιβίστριες. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται φοιτήτριες αλλά και μία συγγραφέας – πολιτική αναλύτρια.

06:30 Ώρα μηδέν για τη Γάζα

Καλημέρα σας. Κορυφώνεται η αγωνία για τη Γάζα που πλέον στερεύει από καύσιμα εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών. Χωρίς αποτέλεσμα παραμένουν οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός ενώ άγνωστο παραμένει πότε το Ισραήλ θα ξεκινήσει τη χερσαία εισβολή.

Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό. Μπορείτε να δείτε τι έχει προηγηθεί εδώ.

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)