Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης

By Δεκεμβρίου 30, 2023
Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης

Συστάσεις για μέτρα και συνεχείς συσκέψεις

Ένας εφιάλτης από τα παλιά έχει επιστρέψει και έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές. Έχοντας την εμπειρία της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού οι ειδικοί δεν έχασαν χρόνο και βλέποντας την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων άνοιξαν και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την κυβέρνηση προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων απηύθυνε ήδη συστάσεις στους πολίτες και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες να ακολουθήσουν τα βήματα που θα τους θωρακίσουν απέναντι στην μεταδοτικότητα της γρίπης και του κορονοϊού.

Έτσι, οι ειδικοί καλούν όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα) να κάνουν το συντομότερο δυνατόν το εμβόλιο για τον Covid αλλά και για τη γρίπη.

Επίσης απηύθυναν συστάσεις στους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) για την προστασία τόσο των ασθενών, όσο και των γιατρών και νοσηλευτών. Το ίδιο και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς, αλλά και σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό.

Στο μενού των μέτρων προφύλαξης είναι και η υγιεινή των χεριών, τα αντισηπτικά, ο συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, η απομόνωση επί συμπτωμάτων, η συνεχής χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, ο περιορισμός επαφών με ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα αλλά και η πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων είναι συντριπτικά και για τον λόγο αυτό συνεδρίασε την Πέμπτη η Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας προκειμένου να διερευνήσει όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία του ιού SARS COV-2 καθώς και άλλων ιών του αναπνευστικού (γρίπη, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV).

Στην κυβέρνηση θέλουν να επισημαίνεται με κάθε τρόπο ότι είναι κρίμα από την στιγμή που έχουμε πλέον στην διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, να χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες θα εστιαστεί προς το παρόν η προσπάθεια να ανακοπεί το νέο αυτό κύμα το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς θα «φουντώσει» ακόμα περισσότερο μετά τις γιορτές.

Σε αυτή τη φάση σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο θα εστιάσουν στην προτροπή προς τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου έχουν γίνει μόνο 153.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης για τον Covid.

Η ίδια πηγή τόνιζε στο newsbeast.gr ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται μέρα με την ημέρα και μάλιστα διαβεβαίωνε ότι προς ώρας το ΕΣΥ αντέχει τον αυξημένο φόρτο ασθενών με covid, γρίπη και ιώσεις.

Και πάντα θα ακολουθεί τις συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων οι οποίοι έχουν άλλο έναν λόγο να ανησυχούν καθώς η έξαρση των κρουσμάτων συμπίπτει με την εμφάνιση στη χώρα μας της νέας υποπαραλλαγής JN.1, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την προηγούμενη.

Για την ιστορία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 54. Επίσης, καταγράφηκαν 62 θάνατοι με τον αριθμό των θανάτων να παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)