Η «μυστική» ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Ποια ελληνικά όπλα στέλνει στην Ουκρανία

By Μαρτίου 07, 2024
Η «μυστική» ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Ποια ελληνικά όπλα στέλνει στην Ουκρανία

Η επίσκεψη δεν ήταν «συμβολική» αλλά είχε συγκεκριμένο σκοπό

Πολλά ακούστηκαν χτες για την «μυστική» (δεν ήταν και τόσο μυστική) επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, το Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Στην πραγματικότητα υπήρχε κάτι «μυστικό» στην επίσκεψη του αλλά αυτό αφορούσε την ατζέντα του πρωθυπουργού, για το τι όπλα μπορεί να παραδώσει στο άμεσο μέλλον στους Ουκρανούς.



Ο πρωθυπουργός στην Ουκρανία βρέθηκε ακριβώς γι’ αυτό το λόγο:

Να ικανοποιήσει την απαίτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ζήτησε προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στείλει κι άλλα όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις ευχαριστίες της αμερικανικής κυβέρνησης για για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας, εξέφρασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Οδησσό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και των κοινών μας αξιών ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας».

Τι όπλα ζήτησε η Ουκρανία και τι μπορεί να δώσει ο Κ.Μητσοτάκης;

Αυτό που «καίει» τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι είναι τα αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία και χρειάζεται επειγόντως.

Η κυβέρνηση έχει διαψεύσει ότι υπάρχει περίπτωση να δοθούν ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα (δηλαδή όπλα τα οποία είχα αγοράσει απευθείας από την Ρωσία η Ελλάδα).

Αυτό που μάλλον θα κάνει είναι να δοθούν επιπλέον MANPADS FIM-92 Stinger. Ήδη έχουν παραδοθεί στους Ουκρανούς 60 συστήματα τα οποία τα πήραν από τα νησιά του Αιγαίου.

Επιπλέον, τα πρώτα α/α συστήματα OSA-AK/OSA-AKM (SA-8 Mod-0/1 Gecko), καθώς αυτά είχαν παραληφθεί από την Γερμανία η οποία με την σειρά της τα είχε παραλάβει από την πρώην Aνατολική Γερμανία.

Ως εκ τούτου δεν καλύπτονται από την σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ρωσία.

Η Ελλάδα μπορεί άμεσα να παραδώσει και ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 105 χλστ. τα οποία διατηρεί ΕΣ στις αποθήκες.

Θα παραδοθούν επίσης και τα υπόλοιπα BMP-1 όπως και τα αντιαεροπορικά πυροβόλα των 23 χλστ, τα ZU-23-2 που και αυτά έχουν παραληφθεί από το οπλοστάσιο της Ανατολικής Γερμανίας.

Τα πυροβόλα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την αντιμετώπιση των ρωσικών drones.

Τέλος, υπάρχουν και τα ρουκετοβόλα RM-70 που κι αυτά παραλήφθηκαν από το ανατολικογερμανικό οπλοστάσιο και θα μπορούσαν να δοθούν στην Ουκρανία ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και ο σκοπός της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η απόσυρση τους από τα νησιά αποτελεί διακαή πόθο των Τούρκων που τα θεωρούν πολύ μεγάλο εμπόδιο για τα επιχειρησιακά τους σχέδια λόγω της μεγάλης ισχύος πυρός που μπορούν να εξαπολύσουν.

Είναι ρουκετοβόλα των 122 χλστ. με ακτίνα δράσης περί τα 22 χλμ. τα οποία μπορούν να κονιορτοποιήσουν οποιαδήποτε αποβατική δύναμη, αλλά και να πλήξουν και συγκεντρώσεις στρατευμάτων στην μικρασιατική ακτή.

Τα ρουκετοβόλα RM-70 είχαν παραληφθεί από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού Στρατού το 1993 , είναι ρωσικής σχεδίασης (τα γνωστά BM-21, αλλά σε άλλη πλατφόρμα) και κατασκευάστηκαν στην τότε Τσεχοσλοβακία.

Ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστειλε στην Ουκρανία 15.000 ρουκέτες, δηλαδή τα πυρομαχικά των RM-70.

Στο μέλλον υπάρχει πιθανότητα ακόμα και για παράδοση των F-16 block 30.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται σε αυτόν τον τύπο μαχητικού, εδώ στην Ελλάδα.

Θα παραδοθούν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών πριν να χρειαστεί να φτάσουμε στον «σκληρό πυρήνα», δηλαδή των όπλων που χρειάζονται πιστοποιητικό τελικού χρήστη, δηλαδή από την Ρωσία.

Βέβαια, εάν παραδοθεί κάτι από αυτά χωρίς την άδεια της Ρωσίας (που αποκλείεται να δώσει άδεια για οπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί κατά των στρατιωτών της), τότε η Ελλάδα θα είναι «βαθιά» παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου.

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)