Aνακοινώθηκε Κοινωνικό Μέρισμα 2024: Έκτακτο επίδομα σε χιλιάδες δικαιούχους, τα χρήματα που θα πάρετε

By Ιουνίου 21, 2024
Aνακοινώθηκε Κοινωνικό Μέρισμα 2024: Έκτακτο επίδομα σε χιλιάδες δικαιούχους, τα χρήματα που θα πάρετε

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες,

 

 

 

 

 

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες, αξιοποιώντας τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, με στόχο να συγκεντρώσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
Ποιοι θα είναι οι Κύριοι Δικαιούχοι;

Οι συνταξιούχοι θα είναι οι βασικοί ωφελούμενοι αυτού του επιδόματος. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) έχει ξεκινήσει μια διερεύνηση για να καθορίσει τον ακριβή αριθμό των συνταξιούχων που θα χάσουν την αύξηση των αποδοχών τους από 1/1/2025 λόγω προσωπικής διαφοράς.

Κοινωνική Ενίσχυση από την Κυβέρνηση

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το ΥΠΕΘΟ θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι άλλοι μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα των δικαιούχων του επιδόματος, το οποίο θα έχει τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και θα καταβληθεί κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Αναμένεται ότι αυτή η ανάλυση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Από τα 300 εκατομμύρια ευρώ που θα συγκεντρωθούν, τα 250 εκατομμύρια θα διατεθούν για το επίδομα, ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια θα ενισχύσουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Advertisement

Πιθανοί Δικαιούχοι και Κριτήρια

Αν ακολουθηθεί το παλαιότερο μοντέλο για το κοινωνικό μέρισμα, οι δικαιούχοι θα είναι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα. Το επίδομα θα κυμανθεί από 100 έως 250 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Αν υπάρχουν υπόλοιπα χρήματα, στη λίστα των δικαιούχων θα προστεθούν:

Ανασφάλιστοι υπερήλικες
Άτομα με αναπηρία
Μακροχρόνια άνεργοι

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Μειωμένος ΦΠΑ για Ταξί και Takeaway Ροφήματα

Από 1η Ιουλίου 2024, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα ταξί (13% από 24%) θα γίνει μόνιμος, με το ετήσιο κόστος να ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, διατηρείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) για καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι σε παραγγελίες takeaway και delivery, με ετήσιο κόστος 65 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, για τα σερβιριζόμενα ροφήματα, ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Advertisement

Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι η επιστροφή του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ροφήματα στο 24% οφείλεται στην πρόσθετη υπηρεσία που παρέχεται σε σχέση με τα προϊόντα takeaway και delivery. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου των επιχειρήσεων αυτών προέρχεται από παραγγελίες εκτός καταστήματος.

Είναι αβέβαιο αν οι επιχειρήσεις θα απορροφήσουν την αύξηση του φόρου στα σερβιριζόμενα ροφήματα ή αν αυτή θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
Μην ρωτήσεις, δεν το ξέρει ούτε ο λογιστής σου: Το άγνωστο επίδομα των 200 ευρώ που το παίρνεις 12 μήνες σερί

Το Επίδομα Μακροχρονίων Ανέργων παρέχεται σε πολίτες της Ελλάδας και πολίτες κρατών μελών της ΕΕ ηλικίας 20 έως 66 ετών, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και έχουν επιμείνει σε κατάσταση ανεργίας για περισσότερο από 12 συνεχόμενους μήνες. Το επίδομα ύψους 200 ευρώ μηνιαίως καταβάλλεται από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Πολιτών Ανεργίας (ΔΥΠΑ) και μπορεί να καταβληθεί για ένα χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες.

Advertisement

Οι Απαραίτητες Προϋποθέσεις
1. Εξάντληση της 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση του επιδόματος περιλαμβάνουν την πλήρη εξάντληση της τακτικής επιδότησης ανεργίας διάρκειας 12 μηνών. Δικαιούχοι είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν λάβει την επιδότηση αυτή τμηματικά, με διαδοχικές αναστολές και επανεκκινήσεις, και υποβάλλουν την αίτησή τους εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη λήξη της 12μηνης περιόδου επιδότησης. Αυτοί που λαμβάνουν την επιδότηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.Δ. 2961/54, και κατά τη λήξη της επιδότησης δεν έχουν παραμείνει αδιάλειπτα για 12 μήνες στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της συνεχούς 12μηνης περιόδου παραμονής.

Προσοχή: Αποκλείονται από την επιδότηση οι δικαιούχοι που δεν έχουν λάβει έγκριση για τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας τουλάχιστον δώδεκα (12) μηνών.
2. Αναγκαία Συνεχής Ανεργία και Εγγραφή στα Μητρώα της ΔΥΠΑ

Πρέπει να έχουν διανύσει συνεχή περίοδο ανεργίας διάρκειας δώδεκα μηνών έως την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και να παραμένουν καταγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ.
3. Ηλικιακοί “περιορισμοί”

Η απαίτηση είναι οι δικαιούχοι να έχουν ηλικία από 20 έως 66 ετών. Η ημερομηνία γέννησης του αιτούντος χρησιμοποιείται ως σημείο αφετηρίας για τον υπολογισμό της συμπλήρωσης του 20ού και 66ού έτους ηλικίας. Η σημαντική στιγμή είναι η υποβολή της αίτησης, καθώς αυτή καθορίζει εάν ο αιτών πληροί τις απαιτούμενες ηλικιακές προϋποθέσεις.
4. Οικονομικά Κριτήρια

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10.000€. Αυτό το ποσό αυξάνεται κατά 586,08€ για κάθε ανήλικο τέκνο. Για παράδειγμα, ένας/μια αιτών/αιτούσα με δύο (2) ανήλικα τέκνα δεν πρέπει να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που υπερβαίνει τα 11.172,16€ (10.000 + 586,08 + 586,08 = 11.172,16€).

Σημειώνεται ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται ως το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα από κάθε πηγή για τον αιτούντα, τον/τη σύζυγό του/της και τα ανήλικα τέκνα τους, εξαιρουμένων των επιδομάτων ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας και των μακροχρόνια ανέργων (για τυχόν χορήγησή τους κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος). Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους, θεωρείται το ατομικό εισόδημα ως οικογενειακό εισόδημα.
Διάρκεια & Χρηματικό Ποσό Επιδότησης

Το ποσό της επιδότησης ορίζεται στα 200,00€ μηνιαίως και χορηγείται απευθείας στον δικαιούχο, εφόσον παραμένει εγγεγραμμένος στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ, μέχρι και δώδεκα (12) μήνες. Το επίδομα αυτό δεν υπόκειται σε προσαυξήσεις, είναι ατομικό και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλον.

Επισκεφτείτε τον ιστότοτο της ΔΥΠΑ για περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)