Μαστίχα Χίου τώρα και σε σκόνη

By Ιουνίου 30, 2024
Μαστίχα Χίου τώρα και σε σκόνη

Ένα μοναδικό φυσικό προϊόν

Με πολλές ευεργετικές ιδιότητες και ποικίλες χρήσεις γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Σήμερα χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, τη βιομηχανία αρωμάτων και καλλυντικών την ποτοποιία, τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Η μαστίχα είναι η φυσική ρητίνη του δέντρου pistacia lentiscus var. Chia, το οποίο φύεται μόνο στο νησί της Χίου. Χαρίστε στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σας τη μυστηριώδη γεύση της αυθεντικής Μαστίχας Χίου και εντυπωσιάστε τους αγαπημένους σας.

 

Η μαστίχα αποτελεί το προϊόν – έμβλημα της Χίου. Με το άκουσμα της λέξης μαστίχας στο μυαλό των περισσότερων κατευθείαν έρχεται η Χίος... και όχι άδικα! Η μαστίχα περιλαμβάνει ευρεία γκάμα χρήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ζαχαροπλαστική-μαγειρική μέχρι την ιατρική!! Πάμε να μάθουμε λοιπόν τα πάντα γύρω από την μαστίχα!
Τι είναι;

Το φυτό της μαστίχας, ο σχίνος, επιστημονικά Pistacia lentiscus, ευδοκιμεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, από την Ιβηρική χερσόνησο και τη Γαλλία μέχρι την Τουρκία και το Ισραήλ. Ωστόσο, στο νησί της Χίου και πιο συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα του νησιού, καλλιεργείται μία ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο μαστιχοφόρος σχίνος (συγκεκριμένα Pistacia lentiscus var. Chia), από τον οποίο εξάγεται η φυσική ρητίνη ή μαστίχα. Από το 1997 έχει χαρακτηριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).
Προβολή

Το μαστιχόδενδρο, είναι θάμνος αειθαλής ύψους 2-3 μέτρων, που αναπτύσσεται αργά και παίρνει την πλήρη ανάπτυξή του μετά από 40-50 χρόνια, φτάνοντας μέχρι και τα 5 μέτρα ύψος στα ηλικιωμένα φυτά. Τα ειδικά χαρακτηριστικά του εδάφους και του μικροκλίματος, και η παραδοσιακή καλλιέργεια επιφέρουν τελικά ένα τόσο εντυπωσιακό αποτέλεσμα και διαμορφώνουν τη μοναδικότητα αυτής της ξεχωριστής ρητίνης. Η αρωματική ρητίνη, εκκρίνεται σε σχήμα δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου, με επιφανειακές τομές των παραγωγών.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή παραγωγής της μαστίχας. Η προετοιμασία του εδάφους ξεκινάει τον Ιούνιο. Το κέντημα των δέντρων είναι η συνέχεια και ολοκληρώνεται με τη συλλογή της χοντρής μαστίχας –μεγάλα κομμάτια- τον Αύγουστο και της ψιλής μαστίχας –μικρά κομμάτια- τον Σεπτέμβριο.
Ποιες οι ιδιότητές της;

Σύμφωνα με μελέτες η μαστίχα της Χίου διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, έχοντας επίσης την ικανότητα να μειώνει τα λιπίδια και τη γλυκόζη στο αίμα. Δεν θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε την ιδιότητα της για την ανακούφιση που προσφέρει σε ενοχλήσεις στο στομάχι και γαστρεντερικό σύστημα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για δερματικά προβλήματα καθώς έχει επουλωτική δράση.

«Από το 2015, η μαστίχα έχει πάρει την μονογραφία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως φυσικό φάρμακο για γαστρεντερολογικές παθήσεις και την επούλωση δερματικών παθήσεων»

 

mednutrition.gr

 

 

Rate this item
(0 votes)