Οι Φούρνοι σε περιμένουν. Μια υπέροχη εναλλακτική πρόταση. Οι "Μπαχάμες του Αιγαίου".

By Ιουλίου 11, 2024
Οι Φούρνοι σε περιμένουν. Μια υπέροχη εναλλακτική πρόταση. Οι "Μπαχάμες του Αιγαίου".

Οι" Μπαχάμες" του Αιγαίου.

Οι Φούρνοι γνωστοί και ως Φούρνοι Κορσεών, είναι ένα μικρό σύμπλεγμα νησιών στο ανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στην Ικαρία και τη Σάμο. Αποτελούνται από το κύριο νησί Φούρνοι και αρκετά μικρότερα νησάκια και βραχονησίδες, όπως η Θύμαινα. Οι Φούρνοι είναι γνωστοί για τις πανέμορφες παραλίες τους, τα παραδοσιακά χωριά και την πλούσια ιστορία τους.

Η ιστορία των Φούρνων είναι μακρά και ενδιαφέρουσα, με ευρύματα πολιτισμού από την αρχαιότητα. Το νησί χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο πειρατών κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους λόγω της στρατηγικής του θέσης και του δύσβατου τοπίου.

 

Παραλίες:

Ορισμένες από τις δημοφιλέστερες παραλίες περιλαμβάνουν τη Βλυχάδα, τα Καμπί και τη Χρυσομηλιά. Οι παραλίες είναι γνωστές για τα καθαρά νερά και τα γραφικά τοπία.

Αρχαιολογικοί χώροι: Υπάρχουν διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι στο νησί, όπως τα ερείπια αρχαίων οικισμών και πύργων.

Παραδοσιακά χωριά:

Τα χωριά των Φούρνων διατηρούν την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία στους επισκέπτες.Δυο σε ενα δηλαδή.

Τι μπορείτε να κάνετε για αρχή

Πεζοπορία: Το νησί είναι ιδανικό για πεζοπορία με πολλά μονοπάτια που προσφέρουν εκπληκτική θέα στη θάλασσα και στα γύρω νησιά.
Κολύμπι και καταδύσεις: Τα καθαρά νερά κάνουν το νησί ιδανικό για κολύμπι, καταδύσεις και ψαροντούφεκο.
Γευσιγνωσία: Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και θαλασσινά σε παραδοσιακές ταβέρνες.

Οι Φούρνοι Σάμου είναι ένας λιγότερο γνωστός αλλά γοητευτικός προορισμός, ιδανικός για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν την αυθεντική ελληνική ομορφιά μακριά από την κοσμοσυρροή των πιο τουριστικών νησιών.

Οι Φούρνοι είναι ένα σύμπλεγμα 12 νησιών, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σάμο και την Ικαρία στο ανατολικό Αιγαίο.

Κάποτε θεωρούταν αγαπημένη τοποθεσία για τους Σαρακηνούς πειρατές, καθώς ήταν εύκολο να κρύβονται στους διάφορους όρμους και κόλπους που διαθέτει. Το να πάρει κανείς ένα καράβι για τους Φούρνους είναι πολύ εύκολο.

Μέχρι και σήμερα, οι περισσότεροι ντόπιοι έχουν στην κατοχή τους κάποια βάρκα, ενώ αυτοί που έχουν αυτοκίνητα είναι ελάχιστοι.

Συνεπώς, φαντάζεστε πόσο δυνατή είναι η σχέση τους με τη θάλασσα. Μέσω αυτής βγάζουν τα προς το ζην, πράγμα που σημαίνει ότι οι 1500 κάτοικοι των Φούρνων δεν είναι παντελώς εξαρτημένοι από τον τουρισμό.

Φυσικά, θα βρείτε μερικά μαγαζιά για να αγοράσετε διάφορα σουβενίρ αλλά ο πραγματικός λόγος για να επισκεφθείτε τους Φούρνους, είναι η αστείρευτη φυσική ομορφιά και οι φανταστικές αναλλοίωτες παραλίες. Είναι ο κατάλληλος προορισμός για όσους από εσάς προτιμάτε πιο γαλήνιες και ήρεμες αποδράσεις.

Οι Φούρνοι, οι οποίοι μερικές φορές αναφέρονται και ως το νησί των Κορσεών, διαθέτει καταγάλανες παραλίες, ένα υπέροχο λιμάνι και ένα τοπίο γεμάτο μουριές και άγρια βότανα.

Εδώ, κάθε μέρα αρχίζει και τελειώνει με την αίσθηση ότι είσαι ένα με την στεριά και τη θάλασσα. Κατά τη διαμονή σας, θα βρεθείτε σε μία κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης.

Μπορείτε να ξεκινήσετε  από το λιμάνι του Πειραιά για ένα ταξίδι 10 ωρών.

Υπάρχουν διάφορα δρομολόγια από άλλους προορισμούς, οπότε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κλείσετε τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια για τους Φούρνους και, ανάλογα με το σημείο αφετηρίας, μπορείτε να φτάσετε σχεδόν αμέσως.

Αν βρίσκεστε στην Ικαρία, το ταξίδι σας θα διαρκέσει μόλις 55 λεπτά, όμως από τη Σάμο, τα πλοία χρειάζονται από 50 λεπτά μέχρι και 1 ώρα και 50 λεπτά.

Η τοπική κουζίνα προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία γεμάτη γεύσεις και αρώματα από φρέσκα θαλασσινά και τοπικά προϊόντα. Ακολουθούν μερικά από τα φαγητά που αξίζει να δοκιμάσετε στους Φούρνους:

Θαλασσινά

Ψαρόσουπα: Μια παραδοσιακή σούπα με φρέσκο ψάρι, λαχανικά και αρωματικά βότανα.
Καλαμάρια: Τηγανητά ή γεμιστά με τυρί, ρύζι ή λαχανικά.
Χταπόδι: Ψητό ή μαγειρεμένο σε κρασί, συχνά σερβιρισμένο με χόρτα ή πατάτες.
Γαρίδες: Τηγανητές ή ψητές, συχνά σερβιρισμένες με σάλτσα ντομάτας και φέτα.
Μύδια: Στο τηγάνι με σάλτσα λεμονιού και άνηθο.

Κρεατικά

Κατσικάκι φούρνου: Ψημένο με πατάτες, λεμόνι και ρίγανη.
Σουβλάκι: Παραδοσιακά σουβλάκια με χοιρινό ή κοτόπουλο, σερβιρισμένα με πίτα, ντομάτα και κρεμμύδι.

Τοπικά Προϊόντα

Φρέσκα λαχανικά: Από τους τοπικούς κήπους, σερβιρισμένα σε σαλάτες ή μαγειρευτά.
Χόρτα: Βρασμένα και σερβιρισμένα με λεμόνι και ελαιόλαδο.

Τυριά

Φέτα: Παραδοσιακή ελληνική φέτα, συχνά σερβιρισμένη με ελαιόλαδο και ρίγανη.
Κατσικίσιο τυρί: Παραδοσιακό κατσικίσιο τυρί από τοπικούς παραγωγούς.

Επιδόρπια

Μελόπιτα: Γλυκιά πίτα με μέλι και τυρί.
Ραβανί: Σιροπιαστό κέικ με σιμιγδάλι και αρωματικά.
Κουλουράκια: Μικρά γλυκά κουλουράκια με πορτοκάλι ή μαστίχα.

Ποτά

Ούζο: Τοπικό ούζο, ιδανικό για να συνοδεύσει τα θαλασσινά.
Τσίπουρο: Δυνατό παραδοσιακό ποτό από σταφύλια.

Οι Φούρνοι προσφέρουν μια αυθεντική γευστική εμπειρία που αντανακλά την τοπική κουλτούρα και παράδοση, με πιάτα που βασίζονται στη φρεσκάδα των υλικών και στην απλότητα της παρασκευής.

 

 

Rate this item
(0 votes)

newsroom