AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Οι γλυκοπατάτες έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στη δίαιτα μακροζωίας της Ικαρίας και αποτελούν εξαιρετικό συστατικό για όποιον ενδιαφέρεται για συνταγές υγιεινής Μεσογειακής Διατροφής. Καλλιεργούνταν παραδοσιακά στη νότια πλευρά του νησιού και τρώγονταν ως ταπεινό επιδόρπιο! Αποτελούσαν όμως και έναν εκλεκτό κόνδυλο για ελληνικές σαλάτες εποχής, όπως σε αυτή, ένα ριμέικ μιας παλιάς, παραδοσιακής ελληνικής συνταγής από την Ικαρία που είναι εκπληκτικά εκλεπτυσμένη παρά την απλότητά της. Χρησιμοποιήστε ελληνική φέτα παρακαλώ!
Τι θα χρειαστείτε
1 ½ κιλό / 750 γραμμάρια γλυκοπατάτες
Αλάτι κατά προτίμηση ελληνικό θαλασσινό αλάτι
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ή 1 ματσάκι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ματσάκια φρέσκια ρόκα κομμένη
½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι θρυμματισμένη ελληνική φέτα ή κατσικίσιο τυρί προαιρετικά
Πλένουμε και τρίβουμε τις γλυκοπατάτες.
Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το πιρούνι αλλά al dente, περίπου 15 λεπτά. Αφαιρέστε, κρυώστε ελαφρά, ξεφλουδίστε (αν βράζει) και κόψτε σε κομμάτια 1 ½ ίντσας / 4 cm. Μεταφέρετε σε ένα μπολ σερβιρίσματος. (Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεφλουδίσετε και να κόψετε σε κύβους τις γλυκοπατάτες και είτε να τις ψήσετε είτε να τις ψήσετε στη σχάρα κάτω από το μπόιλερ, σε μια λαμαρίνα περιχυμένη με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι).
Καθαρίζουμε, κόβουμε στη μέση και κόβουμε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι. Χρησιμοποιώντας το κρεμμύδι, κόψτε και κόψτε σε λεπτούς κύκλους.
Χοντροκόβουμε τη ρόκα.
Τοποθετήστε τη ρόκα, και τα κρεμμύδια ή τα κρεμμύδια στο μπολ με τις γλυκοπατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και περιχύνουμε με αγνό παρθένο ελαιόλαδο και τοπικό ξύδι αν ειναι εύκολο να βρούμε. Αν είναι επιθυμητό
Προσθέστε τη θρυμματισμένη φέτα ή το κατσικίσιο γάλα και σερβίρετε.