AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Οι Ικαριώτες έκαναν την έκπληξη (ακόμα και στην τότε Ελληνική Κυβέρνηση η οποία ετοιμαζόταν για τους Βαλκανικούς Πολέμους) προγραμματίζοντας την εξέγερση τους για τις 9 Ιουλίου του 1912 την οποία εκδήλωσαν τελικά στις 17 του ίδιου μήνα. “ Ίδωμεν τι τέξεται η επιούσα.
Ημείς θα πράξωμεν συμφώνως προς τας εντολάς σας. Ζητούμεν όπλα και τινας άνδρας και οδηγίας που θα στείλωμεν τους αισμαλώτους Τούρκους, εις τους οποίους θα φερθώμεν λίαν φιλανθρώπως. Θα αναγγείλωμεν μεθαύριον το πολίτευμα εις τον υμέτερον πρόξενον της Σάμου. Οδηγήσατε ημάς δια τα περαιτέρω” Με αυτά τα λόγια ο Κωνσταντίνος Μυριανθόπουλος αναγγέλει στις 15.7.1912 από την Ικαρία σε γράμμα του προς τον Ίωνα Δραγούμη την επανάσταση της Ικαρίας. Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε γραπτή απάντηση στο γιατρό Αναγνωστόπουλο που μετέφερε στην Ικαρία την τελική έγκριση του για την επανάσταση προς το γιατρό Ιωάννη Μαλαχία με τα εξής λόγια “Θαρσείν χρει.
Οι βραδύνοντες ου στεφανούνται”. Στο τελείωμα της 17ης Ιουλίου οι 30 Τούρκοι χωροφύλακες και οι 20 οπλισμένοι υπάλληλοι παραδόθηκαν μετά την πολιορκία του διοικητηρίου στον Άγιο Κήρυκο όπου στεγάζονταν. Στις 18.7.1912 ο Ιωάννης Μαλαχίας μίλησε στον επαναστατημένο λαό της Ικαρίας με αυτά τα λόγια:
“Κηρύσσομεν την νήσον ημών πολιτείαν αυτόνομον και ελευθέραν μέχρις ότου συμπληρώσωμεν την ιστορικήν ημών αποστολήν ενούμενοι μετά της μητρός Ελλάδος”
Θυμίζουμε ότι μία από της ηγετικές μορφές της επανάστασης, ο Γεώργιος Σπανός σκοτώθηκε στο χωριό Χρυσόστομος, όπου υπάρχει σήμερα το μνημείο εις μνήμην του.
Οι Ικαριώτες διατηρούν έντονα την πολιτιστική τους ταυτότητα με έθιμα και παραδόσεις που περιλαμβάνουν μουσική, χορό και γιορτές, όπως τα διάσημα πανηγύρια που προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Η Ικαρία, με την ιστορία της γεμάτη από μύθους, μάχες και πολιτισμικές αλλαγές, αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Γενικά για την Ικαρία
Η Ικαρία έχει μια πλούσια και πολυτάραχη ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Παρακάτω είναι μια επισκόπηση των σημαντικών περιόδων και γεγονότων που καθορίζουν την ιστορία του νησιού.
Αρχαιότητα
Μυθολογία και Ονομασία: Η Ικαρία πήρε το όνομά της από τον Ίκαρο, τον γιο του Δαίδαλου, ο οποίος κατά τον μύθο έπεσε στη θάλασσα κοντά στο νησί όταν οι κέρινες φτερούγες του έλιωσαν από τον ήλιο.
Αρχαία Ιστορία: Οι πρώτοι κάτοικοι της Ικαρίας ήταν πιθανότατα οι Πελασγοί και οι Κάρες. Η Ικαρία ήταν γνωστή στην αρχαιότητα για τα θερμά της λουτρά και τη λατρεία του Διονύσου.
Κλασική και Ελληνιστική Εποχή
Κατά την κλασική περίοδο, η Ικαρία αποτελούσε μέρος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και αργότερα βρέθηκε υπό τον έλεγχο των Μακεδόνων και των Ρωμαίων. Τα αρχαία λείψανα μαρτυρούν την ύπαρξη πόλεων όπως ο Δράκανος.
Βυζαντινή Εποχή
Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Ικαρία ήταν ένα σημαντικό ναυτικό και εμπορικό κέντρο. Η στρατηγική της θέση στο Αιγαίο την έκανε στόχο πειρατών, αναγκάζοντας τους κατοίκους να ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και σπηλιές.
Ενετοκρατία και Τουρκοκρατία
Ενετοκρατία: Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, η Ικαρία πέρασε υπό τον έλεγχο των Ενετών για ένα διάστημα.
Τουρκοκρατία: Το 1521, η Ικαρία καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς. Η οθωμανική κυριαρχία κράτησε μέχρι την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αν και το νησί είχε σχετική αυτονομία λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους κατακτητές.
Νεότερη Εποχή
Ελληνική Επανάσταση του 1821: Οι Ικαριώτες συμμετείχαν στην Επανάσταση και το νησί απελευθερώθηκε από την οθωμανική κυριαρχία.
Σύντομη Ανεξαρτησία: Το 1912, οι Ικαριώτες εξεγέρθηκαν κατά της οθωμανικής κυριαρχίας και ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους, σχηματίζοντας την "Ελεύθερη Πολιτεία Ικαρίας". Λίγους μήνες αργότερα, το νησί ενώθηκε επίσημα με την Ελλάδα.
Σύγχρονη Εποχή
Κατά τον 20ό αιώνα, η Ικαρία υπήρξε τόπος εξορίας για πολιτικούς κρατούμενους κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά και της Χούντας των Συνταγματαρχών. Σήμερα, η Ικαρία είναι γνωστή για τη φυσική της ομορφιά, τα παραδοσιακά πανηγύρια, την πολιτιστική της κληρονομιά και τη μακροζωία των κατοίκων της.
Πολιτισμός και Παράδοση
Οι Ικαριώτες διατηρούν έντονα την πολιτιστική τους ταυτότητα με έθιμα και παραδόσεις που περιλαμβάνουν μουσική, χορό και γιορτές, όπως τα διάσημα πανηγύρια που προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Η Ικαρία, με την ιστορία της γεμάτη από μύθους, μάχες και πολιτισμικές αλλαγές, αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με στοιχεία απο την ertnews.gr