Αγιος Ευστράτιος: Μόνο αν πας θα το πιστέψεις

By Ιουλίου 18, 2024
Αγιος Ευστράτιος: Μόνο αν πας θα το πιστέψεις

Άγιος Ευστράτιος (Άη Στράτης) ένα νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου που βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Λήμνου.

Έχει πλούσια ιστορία, που χρονολογείται από την αρχαιότητα και πιο συγκεκριμένα απο την εποχή των πελασγών.

Στη σύγχρονη ιστορία το συνανάμε το νησί γιατί υπήρξε τόπος εξορίας κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Χούντας των Συνταγματαρχών 1967-1974.

Το νησί είναι γνωστό για το παρθένο φυσικό του περιβάλλον. Χαρακτηρίζεται απο όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και είναι κατάλληλο για όσους θέλουν να απολαύσουν την ηρεμία και την αναζοωγόνηση. Οι πιο γνωστές παραλίες είναι οι Άγιος Δημήτριος, Άγιος Αντώνιος και Λιβάδι.

Στον Αγιο Ευστράτιο θα βρείτε πολλά μονοπάτια για πεζοπορία, προσφέροντας μοναδική θέα στο Αιγαίο.

Ο Άγιος Ευστράτιος συνδέεται με τη Λήμνο  μέσω ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να φιλοξενήσει μικρά πλοία και σκάφη.

Προσφέρει δε μια ποικιλία τοπικών προϊόντων που αντικατοπτρίζουν την παράδοση και τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Τα κυριότερα προϊόντα του νησιού περιλαμβάνουν:

Το μέλι του Άη Στράτη είναι εξαιρετικής ποιότητας λόγω της πλούσιας χαμηλής βλάστησης του νησιού, που αποτελείται κυρίως αρωματικά φυτά και θάμνους που ευνοούν την παραγωγή αρωματικού μελιού.
Ελαιόλαδο: Παράγεται σε μικρές ποσότητες αλλά με υψηλή ποιότητα. Οι ελαιώνες του νησιού είναι καλλιεργημένοι παραδοσιακά και το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε γεύση και θρεπτική αξία.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Στο νησί παράγονται διάφορα τυριά όπως φέτα, μυζήθρα και κατσικίσιο τυρί, που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους. Η παραγωγή γαλακτοκομικών βασίζεται στην παραδοσιακή κτηνοτροφία των τοπικών αγροτών.

Μπορείτε να γνωρίσετε:

Το Μουσείο Δημοκρατίας είναι το πρώτο δημόσιο ελληνικό μουσείο για μια κρίσιμη, από πολιτική και κοινωνική άποψη, περίοδο της νεώτερης ιστορίας μας. Ως έδρα του επιλέχθηκε το νησί του ‘Αη-Στράτη, καθώς για ένα μεγάλο διάστημα – από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 έως και το 1943 και από το 1948 έως το 1963 – ήταν τόπος υποδοχής πολιτικών εξορίστων.

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο, είχε χτιστεί αρχικά ως διδακτήριο – ήταν το πρώτο του νησιού. Στα χρόνια του εκτοπισμού πολιτικών εξορίστων στον ‘Αη-Στράτη χρησιμοποιήθηκε ως αναρρωτήριο. Ο σεισμός του 1968 προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στο κτήριο με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του. Το 2005 άρχισαν οι εργασίες για την αναστήλωσή του από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών ΄Εργων Β. Αιγαίου του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2007.

Τη συγκέντρωση των εκθεμάτων και την οργάνωση του Μουσείου ανέλαβε η Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δάσος Βελανιδιάς

Διάσπαρτες μικρές ομάδες ήμερων βελανιδιών βρίσκονται σε όλο το νησί ώστε με βεβαιότητα να τις συναντήσει ο επισκέπτης όπου βρεθεί στον τόπο αυτό.

Το δάσος όμως των ήμερων βελανιδιών που μέρος αυτών είναι αιωνόβιες, καταλαμβάνει μία έκταση περίπου χιλίων στρεμμάτων.

Ξεκινάει από τη βόρεια πλευρά του νησιού, Αυλάκια, και καταλήγει ανατολικά στην παραλία Αλονίτσι.

Εντυπωσιακό είναι ότι οι βελανιδιές είναι ριζωμένες σε γκρεμούς και φτάνουν μέχρι τις ακτές, δημιουργώντας έναν αξιοσημείωτο βιότοπο.

Πάνω απο ολα όμως ο Αγιος Ευστράτιος είναι ιδανικός για τους λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ανακαλύψετόρειοε αφου επσικεφθείτε το πανέμορφο αυτό νησί στο Βόρειο Αιγαίο.

Το νησάκι αυτό μοιάζει δηλαδή σαν να αιωρείται κάπου ανάμεσα στη Λέσβο, τη Σκύρο και τη Λήμνο –το κοντινότερό του μέρος, σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων– όντας ένα μικρό νησί, με 43,3 τ. χλμ. έκταση και 270 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Το όνομά του το οφείλει σε έναν καλόγερο της βυζαντινής εποχής που μόνασε εκεί σαν εξόριστος, κατά τα χρόνια της Εικονομαχίας.

Ο Άγιος Ευστράτιος είναι τόπος αγνός και παρθένος: ένας αγέρωχος προμαχώνας, ο οποίος λειτουργεί όμως και ως ιδανικός προορισμός χαλάρωσης. Χωρίς φασαριόζικα λιμάνια, μαζικό τουρισμό και παραλίες όπου κυριαρχούν ομπρέλες και ξαπλώστρες, θα σας γαληνέψει και θα σας συνεπάρει. Είναι άλλωστε ένα νησί που συνδυάζει τα πολλά χιλιόμετρα αμμουδιάς με δάση βελανιδιάς, τα οποία το κάνουν να δείχνει κατάφυτο.

Ταυτόχρονα, βέβαια, ο Άγιος Ευστράτιος είναι κι ένας τόπος που έγινε ευρύτερα γνωστός στα δύσκολα χρόνια των μεγάλων πολιτικών αντιπαραθέσεων της χώρας μας, καθώς επιλέχθηκε σαν τόπος εξοριών.
Άγιος Ευστράτιος/Photo: Shutterstock

Εδώ εκτοπίστηκαν λοιπόν κάποιοι σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι, όπως λ.χ. ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας και πολιτικός Δημήτρης Γληνός, οι ποιητές Γιάννης Ρίτσος, Κώστας Βάρναλης και Τάσος Λειβαδίτης, οι λογοτέχνες Θέμος Κορνάρος, Μενέλαος Λουντέμης και Δημήτρης Φωτιάδης, αλλά και οι ηθοποιοί Μάνος Κατράκης και Τζαβαλάς Καρούσος, μεταξύ πολλών άλλων.

Το στρατόπεδο κράτησης έκλεισε οριστικά το 1962 και πλέον το νησί φιλοξενεί ένα Μουσείο Δημοκρατίας –μοναδικού χαρακτήρα, αφιερωμένο σε αυτήν την περίοδο της νεότερης ιστορίας μας.
Ο Άγιος Ευστράτιος αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για όσους θέλουν να αποδράσουν από τη βοή των μεγαλουπόλεων. Photo: Shutterstock
Στη μαγεία ενός ακριτικού νησιού

Το ηφαιστειογενές νησί, που δείχνει λες και αναπαύεται στην αγκαλιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για όσους θέλουν να αποδράσουν από τη βοή των μεγαλουπόλεων, επιθυμώντας να βρεθούν σε ένα τοπίο με «εξωτική» αίσθηση, μα με ελληνική υπογραφή. Με την είσοδό σας κιόλας στο ήσυχο λιμανάκι, όπου θα σας φέρει το καράβι από τη Μύρινα της Λήμνου, θα εισπράξετε αμέσως αυτή την αίσθηση ηρεμίας του Άη-Στράτη, μαζί με τους ήχους της φύσης και της θάλασσας. Ορατή αγριάδα και νηνεμία μαζί.

Ο παλιός οικισμός του νησιού καταστράφηκε κατά 80% από τον σεισμό του 1968. Κάποια ερειπωμένα σπίτια με κεραμοσκεπές, με μια νησιώτικη –απλοϊκή, αλλά νοσταλγική– αρχιτεκτονική, βρίσκονται υπό ανακαίνιση, καθώς ορισμένοι ρομαντικοί και μερακλήδες ιδιοκτήτες (καινούριοι και παλιοί) θέλουν να δουν την Παλιά Χώρα να ξαναζεί.
Ο οικισμός του νησιού βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, εκεί όπου χτίστηκε μετά την καταστροφή της Παλιάς Χώρας από σεισμό. Photo: Shutterstock

Ο νέος οικισμός, πάλι, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, χαρακτηριζόμενος από περιποιημένα σπιτάκια, αυλές με κληματαριές κι αγιόκλημα, αμυγδαλιές, λεμονιές και γεράνια. Ο τόπος διατηρεί μια μοναδική πολυτέλεια: την απλότητα. Μην περιμένετε λοιπόν να δείτε κάποια μεγάλη αγορά εδώ. Έχετε φτάσει σε ένα γραφικό ψαροχώρι, το οποίο βασίζεται στα λίγα, στα καθημερινά και στα άκρως απαραίτητα.

Το παιχνίδι της καθημερινότητας παίζεται γύρω από το λιμάνι, δίπλα στην αμμουδερή παραλία του οικισμού. Ειδικά τα καλοκαίρια, όταν η περιοχή σφύζει από ζωή και αποτελεί συνήθες θέαμα να βλέπεις μικρά παιδιά να κάνουν σούζες με τα ποδήλατα στον τσιμεντένιο δρόμο. Ταξί ή λεωφορεία δεν υπάρχουν εδώ. Τα λιγοστά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν κατά τα τελευταία χρόνια –κυρίως αγροτικά και ορισμένα ΙΧ– ενοχλούν ελάχιστα: απλά δίνουν μια μικρή αίσθηση «εισβολής» του σύγχρονου πολιτισμού, χωρίς όμως να αφαιρούν τίποτα από το παρθένο και νοσταλγικά απόκοσμο στυλ του νησιού.

 

Με στοιχεία απο τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου

Travel.gr

Rate this item
(0 votes)

newsroom