Στη Λήμνο μετέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Μεταφορών Κώστας Αστυρακάκης, την Παρασκευή 30 Αυγούστου

By Σεπτεμβρίου 02, 2024
Στη Λήμνο μετέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Μεταφορών Κώστας Αστυρακάκης, την Παρασκευή 30 Αυγούστου

Στη Λήμνο μετέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Μεταφορών Κώστας Αστυρακάκης, την Παρασκευή 30 Αυγούστου

Στη Λήμνο μετέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Μεταφορών Κώστας Αστυρακάκης, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, προκειμένου να συναντηθεί με τη Δήμαρχο Λήμνου κα. Ελεονώρα Γεώργα και τον Έπαρχο Λήμνου κ. Κουτσογιάννη Απόστολο στα πλαίσια της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη Άδωνη και του επιτελείου του στο νησί, ώστε από κοινού να παρουσιάσουν τα προβλήματα Υγείας στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο και να διεκδικήσουν την επίλυσή τους. Η συνάντηση με τον Υπουργό αλλά και τον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ κ. Ροίλό πραγματοποιήθηκε στις 15:00 στο Δημαρχείο Λήμνου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αστυρακάκης τους επέδωσε το υπόμνημα του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη αναλύοντας τις ελλείψεις σε γιατρούς σε κρίσιμες κλινικές του νοσοκομείου και την άμεση αναγκαιότητα αποκατάστασης- ανακατασκευής της πτέρυγας που θα στεγάσει και την ψυχιατρική κλινική.
Έγινε αναφορά και στα προβλήματα του Αγίου Ευστρατίου. Στη διάρκεια της συνάντησης συνδέθηκε με skype και ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου που εξέθεσε το πρόβλημα της έλλειψης γιατρού. Άξιο αναφοράς, η κοινή σθεναρή και διεκδικητική στάση των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης απέναντι στην ωραιοποιημένη άποψη του Υπουργού κ. Γεωργιάδη για το νοσοκομείο Λήμνου. Κατόπιν ο κ. Αστυρακάκης προσβλέποντας και στη συνεργασία με τον κ. Ροϊλό, με τον οποίο ήδη έχουν προηγηθεί επαφές, μίλησε για άμεση επικοινωνία της Διαχειριστικής Επιτροπής του Υπουργείου με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν υλικά και άυλα προγράμματα του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.
Το υπόμνημα του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη που τους επιδόθηκε αναφέρει τα εξής.

Κε Υπουργέ,
εκπροσωπώντας τους κατοίκους της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, σας παραδίδουμε το παρακάτω υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «Υγεία» στα νησιά μας με την παράκληση για την άμεση επίλυσή τους.
Πιο συγκεκριμένα:
Το Γ.Ν.Κ.Υ. Λήμνου λειτουργεί με μονήρεις ειδικότητες ιατρών στις παρακάτω «μάχιμες» ειδικότητες, με υποστελεχωμένες τις κλινικές, καρδιολογική, χειρουργική, ακτινολογικό και νεφρού.
Τα πρόσφατα γεγονότα στο Νοσοκομείο της Σάμου καταδεικνύουν την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που διογκώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές που πολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό τους.
Η Εφαρμοστική διάταξη για την συνεργασία Νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς καθυστερεί με αποτέλεσμα την διαιώνιση των προβλημάτων με άγνωστο ορίζοντα.
Από 1 Σεπτεμβρίου το Γ.Ν.Κ.Υ. Λήμνου θα παραμείνει με 2 Αγροτικούς Ιατρούς από τους 6 που διαθέτει σήμερα στον νευραλγικό τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας . Επιπροσθέτως οι Αγροτικοί Ιατροί λόγο του χαρακτηρισμού του Νοσοκομείου ως «Κέντρου Υγείας» είναι επιφορτισμένοι και με περεταίρω υπηρεσίες όπως η συνταγογράφηση και η απλή εξέταση των ασθενών (κυρίως των ηλικιωμένων) με αποτέλεσμα να μην επαρκούν.
Άμεση προτεραιοποίηση της υλοποίησης της μελέτης της ανακατασκευής της «Ψυχιατρικής κλινικής» στο Γ.Ν.Κ.Υ. Λήμνου από την Διαχειριστική επιτροπή του Υπουργείου σας. Σας γνωρίζουμε ότι η χρηματοδότηση η οποία είχε εγκριθεί από το 2017 των 1.200.000 ευρώ δεν επαρκεί .Η ολοκλήρωση της μελέτης (2023) άγγιξε τα 5.000.000 ευρώ.
Η λειτουργία πολλών δομών υγείας (Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας), ιδιαίτερα σε άγονες περιοχές της νησιωτικής χώρας, είναι οριακή λόγω της σοβαρής έλλειψης ιατρικού προσωπικού και επιβάλλεται να επικαιροποιηθούν τα κίνητρα για την στελέχωσή τους. Τα κίνητρα μπορούν και πρέπει να είναι οικονομικά – μισθολογικά, διοικητικά και επιστημονικά.

Άγιος Ευστράτιος :
Η θητεία του Αγροτικού Ιατρού ολοκληρώνεται περί τα τέλη Αυγούστου 2024 και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την αντικατάστασή του, πιθανόν λόγω απουσίας ενδιαφέροντος . Επίσης το Αγροτικό Ιατρείο παραμένει από 1/1/2024 χωρίς νοσηλευτή. Πιο συγκεκριμένα η μόνιμη νοσηλεύτρια είχε ζητήσει απόσπαση και υπηρετεί στο Νοσοκομείο Καβάλας, ενώ η δεύτερη θέση που προκηρύχθηκε την περίοδο του covid παραμένει κενή από την αρχή του έτους(2024) λόγω παραίτησης και δεν έχει υλοποιηθεί η αντικατάστασή της από την 2η ΔΥΠΕ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Μεταφορών
Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Αστυρακάκης Κωνσταντίνος

Rate this item
(0 votes)

newsroom