Λέσβος: Επανεκίνηση διασυλογικών διαδικασιών

By Σεπτεμβρίου 03, 2024
Λέσβος: Επανεκίνηση διασυλογικών διαδικασιών

Τώρα η πρώτη μεγάλη δράση στην Αττική, είναι η καθιερωμένη και πάντα πολύ επιτυχημένη Γιορτή Σαρδέλας, στο ΓΑΛΑΤΣΙ, από την Ένωση των Απανταχού Αγριτών Λέσβου «ο Άγιος Δημήτριος» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «ο Μόλυβος» - παράρτημα Αθηνών, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και είναι το μεγαλύτερο Αντάμωμα των Λέσβιων και όχι μόνο, της Αττικής, μαζί με τις εκδηλώσεις του συλλόγου Ανεμωτισίων στις Ιωνικές Γιορτές της Νέας Σμύρνης.

Μετά από την Γενική Συνέλευση της ΟΛΣΑ, στις 30 Ιουνίου και την κινητοποίηση-δράση της Ομοσπονδίας και των συλλόγων, την Παρασκευή 12 Ιουλίου, το απόγευμα, https://neoskosmos.com/el/2024/07/14/news/greece/i-lesvos-kai-to-voreio-aigaio-aksizoun-kalyteri-antimetopisi/ στην αποβάθρα των πλοίων για Χίο και Μυτιλήνη, στο πνεύμα της απόφασης της Συνέλευσης για τη διεκδίκηση φθηνότερων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ταχύτερων πλοίων (στο οποίο η ΟΛΣΑ είχε συμμετοχή και τα περασμένα χρόνια στη Λέσβο https://www.stonisi.gr/post/42034/diamartyria-forewn-gia-ta-akriva-eisithria-sth-lesvo-video και στον Πειραιά, https://www.eea.gr/arthra-eea/diamartyria-foreon-gia-tis-ayxiseis-sta-aktoploika-eisitiria-stis-4-ioylioy/ έφτασε ο Σεπτέμβριος για να επανεκκινήσουν οι "μηχανές" των συλλόγων και της ΟΛΣΑ, για τους προγραμματισμούς της δράσης τους στην Αττική, τόπο που εδρεύουν.

Κάποιοι απ΄αυτούς, δυστυχώς λίγοι αναλογικά του συνολικού αριθμού, έκαναν με επιτυχία και πολλά και σημαντικά και στο νησί, μετά το σχεδιασμό και τις αποφάσεις που είχαν πάρει, με τη συμμετοχή πολλών στελεχών-μελών τους, δρώντας και στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής τους.

Η Ομοσπονδία με μεγάλη θέρμη και συμμετοχή πριν και κατά τη διάρκειά του, στήριξε το Φεστιβάλ νέων της Λέσβου που διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής στις 19 και 20 Αυγούστου στο Πλωμάρι https://www.youtube.com/watch?v=7vFaLZaMxEU και "έτρεξε" για άλλη μια χρονιά μαζί με άλλους και την καμπάνια επικοινωνίας για το 8ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας Λέσβου που πραγματοποιήθηκε στις 16, 17 & 18 Αυγούστου 2024 με ιδιαίτερη επιτυχία. https://kamposanemotias.blogspot.com/2024/08/8-2024.html

Ταυτόχρονα, ενημέρωνε σχεδόν καθημερινά με όλα της τα δίκτυα ((facebook, twitter, Instagram), από την ιστοσελίδα και την αποστολή χιλιάδων email σε συντοπίτες και σε ΜΜΕ του νομού και Πανελλαδικά για τις παραπάνω δράσεις, αλλά και άλλα γεγονότα κι εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα, στη Λέσβο, από τους συλλόγους-μέλη της και όχι μόνο, αναρτώντας και άλλα σημαντικά, κατά τη γνώμη της, θέματα, με λεσβιακό ενδιαφέρον.

Τώρα η πρώτη μεγάλη δράση στην Αττική, είναι η καθιερωμένη και πάντα πολύ επιτυχημένη Γιορτή Σαρδέλας, στο ΓΑΛΑΤΣΙ, από την Ένωση των Απανταχού Αγριτών Λέσβου «ο Άγιος Δημήτριος» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «ο Μόλυβος» - παράρτημα Αθηνών, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου και είναι το μεγαλύτερο Αντάμωμα των Λέσβιων και όχι μόνο, της Αττικής, μαζί με τις εκδηλώσεις του συλλόγου Ανεμωτισίων στις Ιωνικές Γιορτές της Νέας Σμύρνης.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό της ΟΛΣΑ έχει να πραγματοποιήσει μέσα στο 2024, την εκδήλωση εορτασμού και μνήμης της Απελευθέρωσης της Λέσβου το 1912 σε συνεργασία και με τις άλλες Ομοσπονδίες και συλλόγων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά και την ημερομηνία που ήρθε η πολυπόθητη λευτεριά στο νησί (στις 8 Νοεμβρίου), την παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Χατζηλία "Οι Πετράδες της Λέσβου" στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία και συνδιοργάνωση μαζί του.

Συναντήσεις Δ.Σ συλλόγων -Καταστατικό

Παράλληλα και σύμφωνα και με τις αποφάσεις της Γενικής της Συνέλευσης στις 30 Ιουνίου, θα γίνει, σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης συνάντησης προέδρων των συλλόγων της ΟΛΣΑ που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2024 στο σύλλογο Αντισσαίων https://www.facebook.com/.../1234.../posts/8209215755764321/ και διερυμένη συνάντηση όλων των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων της ΟΛΣΑ όπως είχε προαναγγελθεί και για άλλες τέτοιες συναντήσεις και σε άλλους χώρους-γραφεία των συλλόγων κ.α, όπως και με Ομοσπονδίες-συλλόγους των νησιών του Βορείου Αιγαίου. https://www.facebook.com/LesvosOLSA/posts/pfbid0qLqpZ7WNdjh8utnHHcuSkFQWGFFac32xKzUXhsZsij4ZY2PE5SmTdoh8Sy1vs7mWl .

Μετά την πρώτη διευρυμένη συνάντηση και αφού θα έχουν ενημερωθεί σχετικά, θα τεθεί και το ζήτημα της αλλαγής Καταστατικού της ΟΛΣΑ, ένα θέμα που αρκετές φορές συζητείται και άλλωστε απασχολεί και τους συλλόγους-μέλη της Ομοσπονδίας με πολλούς να έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε βασικές αλλαγές ή προσπάθειες αλλαγών κυρίως λόγω, συρρίκνωσης των μελών και αδυναμίας εκλογής Δ.Σ. ή και για πρακτικούς οικονομικούς λόγους για τη δυνατότητα συμμετοχής κι εκταμίευσης ποσών από προγράμματα ενίσχυσης και εγγραφές σε Μητρώα σε υπουργεία (πχ Πολιτισμού), σε Περιφέρειες και Δήμους.

Στην περσινή Συνέλευση της ΟΛΣΑ, είχε μπει και ως ξεχωριστό θέμα, https://www.facebook.com/LesvosOLSA/posts/pfbid0Rh479QHHPPnTPr8NqDRBvFkaVkjcQZDHSh7mDh1mkXFKzBDV9mTPHZPYsagAks1el το οποίο όμως δε συζητήθηκε αναλυτικά για να υπάρχει μεγαλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση και συμμετοχή όλων των μελών της ΟΛΣΑ. Δεν ήταν πρόβλημα απαρτίας, καθώς ΠΑΝΤΑ η Ομοσπονδία επιτυγχάνει με την πρώτη της Συνέλευση τη νόμιμη και ποσοστιαία συμμετοχή που απαιτείται, κάτι που τιμά την ΟΛΣΑ και επιβεβαιώνει τη στήριξη των μελών της, την ώρα που πολλοί σύλλογοι και φορείς πανελλαδικά, εντέχνως, προχωρούν απευθείας στην 2η και 3η πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης καθώς φοβούνται ή γνωρίζουν για την αποτυχία της συμμετοχής του 50% συν ενός μελών τους.

Είναι όμως ένα θέμα που πράγματι θα επηρεάσει και την ΟΛΣΑ, τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της αδυναμίας των συλλόγων μελών να στείλουν-εκλέξουν, λόγω συρρίκνωσης, τους αντιπροσώπους που θα συναποτελούν ένα εύρωστο εκλογικό σώμα της ΟΛΣΑ και για όλες τις θέσεις που απαιτούνται (15 μέλη Δ.Σ και 5 αναπληρωματικά, 3 μέλη εξελεγκτικής και αναπληρωματικά, όπως και μέλη για προεδρείο και Εφορευτική).

Ταυτόχρονα οφείλει η ΟΛΣΑ (αν και έχει προχωρήσει σχετικά πρόσφατα (το 2011) σε αλλαγή Καταστατικού, να το εξελίξει ώστε να γίνει ακόμη πιο σύγχρονο και συμπεριληπτικό και με το πνεύμα της εποχής αλλά και ως προς την κατεύθυνση που θέλει να προσδώσει.

Κτίριο "Μίλτη Παρασκευαΐδη"

Η ΟΛΣΑ αν και έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με το θέμα, δεν έχουν προχωρήσει ορισμένες διαδικασίες λόγω κολλήματος σε σχέση με νομικά ζητήματα, αλλά και μεγάλη γραφειοκρατία από την Επιτροπή Κληροδοτημάτων, η οποία παρουσίασε - ζήτησε μια σειρά θεμάτων - εκκρεμοτήτων, τα οποία έχουν και πολλές διαδικασίες με μεγάλη εμπλοκή μελών της ΟΛΣΑ σε χρόνο και κόπο αλλά και χρονική απόσταση καθώς αρκετά από αυτά αφορούν ενέργειες προ της ολοκλήρωσης του κτιρίου, με τη σημερινή του μορφή.

Το κτίριο αν και μη λειτουργικό, δεν είναι καθόλου απαξιωμένο καθώς η αξία του και λόγω μεγάλης αύξησης των τιμών των ακινήτων, ανεβαίνει, καθώς είναι ένα βραβευμένο βιοκλιματικό κτίριο σε μια πολύ προνομιούχα περιοχή, κάτι που επαναβεβαιώνει καθημερινά το ενδιαφέρον του πλειοδότη κατασκευαστή (και λόγω ενδιαφέροντος για προσωπική χρήση των χώρων που θα λάβει ως αποτέλεσμα της αντιπαροχής). Άλλωστε υπάρχει ήδη από τις προηγούμενες Συνελεύσεις η απόφαση εκτέλεσης του έργου από εκείνον, καθώς η πρότασή του είναι πραγματικά πολύ συμφέρουσα, σε σχέση και με τις άλλες, για την ΟΛΣΑ.

Με τον κατασκευαστή, (εταιρία με κατασκευές και σημαντικές συνεργασίες στον Ελλαδικό και διεθνή χώρο) η ΟΛΣΑ επικοινώνησε και πριν και μετά τη τελευταία Γενική Συνέλευση, και θα κινηθούν από κοινού πιο έντονα για τη επίλυση των θεμάτων εμπλοκής που υπάρχουν καθώς είναι και για εκείνον το ενδιαφέρον μεγάλο για να ολοκληρωθεί το κτίριο.

Στη Συνέλευση, ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, περιέγραψε την κατάσταση, δήλωσε τη δυσφορία του, ως προς την αρκετά δαιδαλώδη συνθήκη με τα απαιτούμενα από την Επιτροπή Κληροδοτημάτων, επαίνεσε τον κόπο και τον χρόνο που αφιερώνουν μέλη τους Δ.Σ., ευχαρίστησε τον κ. Παναγιώτη Παπατσίκη για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφερε στην ΟΛΣΑ από την ίδρυσή της και για πολλά και σημαντικά θέματα, όπως το κτίριο, αλλά και έθεσε τον εαυτό του, στη διάθεση των μελών του Δ.Σ. ως προς το ποιος θα συνεχίσει να ηγείται της κοινής προσπάθειας, καθώς όπως τόνισε δεν έχουν τόση σημασία τα πρόσωπα, βάζοντας χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλους του έτους, έτσι ώστε αν δεν έχουν προχωρήσει τα θέματα, να παρθούν αποφάσεις και εξελίξεις ως προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα πράγματα και το αρχείο του Μίλτη Παρασκευαΐδη συγκεντρώθηκε σε χώρο του συλλόγου Αγίας Παρασκευής και γίνεται ταξινόμηση και πλήρη καταγραφή αυτού.

Στη Συνέλευση ακούστηκε η πρόταση από τον αντιπρόσωπο του συλλόγου Παφλιωτών, πρώην πρόεδρο της ΟΛΣΑ, Μάκη Κουρσούνη, για σύσκεψη των ΔΣ των Συλλόγων για ορισμό επιτροπής που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το κτίριο. Σε αυτήν, όπως πρότεινε, μπορεί να συμμετέχει ο Πρόεδρος της ΟΛΣΑ και όσοι προταθούν από τη σύσκεψη που μπορούν με τις γνώσεις και τις ικανότητες τους να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του έργου, αποκλείοντας, όπως είπε, όλους όσοι οδήγησαν με τους χειρισμούς τους σε αυτό το τέλμα τόσα χρόνια. Προτεινόμενος χρόνος για τις συσκέψεις ο Οκτώβριος με οριστική ημερομηνία που θα καθορίσει η ΟΛΣΑ.

Το Δ.Σ. της ΟΛΣΑ αποδέχτηκε και συνηγόρησε στην προοπτική της σύσκεψης όπου θα συζητηθεί με όλα τα Δ.Σ. και το θέμα του Κτιρίου ξανά (άλλωστε ήταν ένα από τα σημαντικά θέματα που είχαν συζητηθεί και στη συνάντηση προέδρων και θα γινόταν στις διευρυμένες συναντήσεις με όλα τα Δ.Σ).

Μαζί με την πρόταση του και για το Καταστατικό που ζητάει αλλαγή για την εκλογή των μελών και του Προέδρου του ΔΣ της ΟΛΣΑ από τους Προέδρους των Συλλόγων και όχι με το σύστημα των αντιπροσώπων που προάγει τους μηχανισμούς και το τέλμα, όπως είπε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης και την πρόταση για κινητοποίηση με θέμα τα ακριβά ακτοπλοϊκά, πλοία ταχύπλοα και ασφαλή, (που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου), η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ, δείγμα, πως δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που μπλοκάρει, απαξιώνει, ή φιμώνει κανέναν. αλλά αντιθέτως επιδιώκεται η σύνθεση και η ευρύτερη συμμετοχή όλων.

Η Συνέλευση

Τα μέλη της Ομοσπονδίας προσήλθαν κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου όπως αυτή καταρτίστηκε κατά την συνεδρίαση της 18ης Απριλίου 2024 προκειμένου να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Πριν την έναρξη των εργασιών παρευρέθηκε στη αίθουσα ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και ο συντοπίτης μας ηθοποιός Θοδωρής Προκοπίου όπου συνομίλησαν με αντιπροσώπους και μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΣΑ για τα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί της Λέσβου.

Ο Θοδωρής Προκοπίου πήρε και τον λόγο ευχαριστώντας της ΟΛΣΑ για την αμέριστη στήριξη στην καλλιτεχνική του πορεία και στο έργο του. Το λόγο έλαβε και ο Μιχάλης Μαρμάρου, αμπελουργός από την Ανεμώτια για να ευχαριστήσει την ΟΛΣΑ για τη συνεργασία. Στα πλαίσια της λογικής της εξωστρέφειας τόνισε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία και αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ Αμπελουργίας της Ανεμώτιας.

Στη Συνέλευση έδωσε το "παρών" και ο Χατζημάλλης Παναγιώτης ο οποίος ανέφερε ότι σε συνεργασία με την ΟΛΣΑ και άλλους φορείς, διασωστικές ομάδες, πλησιάζονται Λέσβιοι επιχειρηματίες για τοποθέτηση απινιδωτών σε χωριά. Μέλη της ομάδας μπορούν να παραδώσουν και να εκπαιδεύσουν τους ντόπιους.

Αρχικά ελέγχθηκε εάν υφίσταται απαρτία για τη Συνέλευση και αφού επιβεβαιώθηκε, ακολούθησε η εκλογή Προεδρείου της Γ.Σ. η σύνθεση του οποίου ήταν:

Πρόεδρος (μετά από πρόταση του Μάκη Κουρσούνη): Βαλάκος Βασίλειος Πρόεδρος του Συλλόγου Πλωμαριτών και αντιπρόσωπος αυτών,

Γραμματέας: Εσκιτζή Στυλιανή, Αντιπρόεδρος και νέα αντιπρόσωπος του Συλλόγου Φιλιανών Αθήνας

Μέλος: Καχριμάνη Όλγα Πρόεδρος και αντιπρόσωπος του Συλλόγου Πτερούντας.

Πριν την έναρξη των εργασιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη όλων των συντοπιτών μας αντιπροσώπων, μελών των συλλόγων, των Λέσβιων γενικότερα που χάθηκαν την προηγούμενη περίοδο, γνωστών και αγνώστων, όπως και όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στην περιφέρεια του νησιού μας επισκεπτών - φιλοξενούμενων ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα και εκείνων που άφησαν πιο έντονο το αποτύπωμά τους και την προσφορά τους στη Λέσβο.

Τέθηκαν τα παρακάτω θέματα προς συζήτηση τα οποία διαβάστηκαν από τον Πρόεδρο κ. Βαλάκο Βασίλη:

ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ: Εκλογή τριμελούς Προεδρείου της Γ.Σ. (η οποία είχε ήδη γίνει).

ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Διοικητικός Απολογισμός του Δ.Σ. για την περίοδο Ιουνίου 2023 - Ιουνίου 2024 και έγκρισή του.

ΘΕΜΑ ΤΡΙΤΟ: Έκθεση Εξελεγκτικής επιτροπής.

ΘΕΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: Οικονομικός Απολογισμός του Δ.Σ. για την περίοδο Ιουνίου2023 - Ιουνίου 2024 και έγκρισή του.

ΘΕΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: Οικονομικός Προϋπολογισμός για το επόμενο έτος.

ΘΕΜΑ ΕΚΤΟ: Κτίριο «Μίλτη Παρασκευαϊδη».

ΘΕΜΑ ΕΒΔΟΜΟ: Προτάσεις για την επόμενη χρονιά, συζήτηση για δραστηριότητες ΟΛΣΑ και Συλλόγων.

Οικονομικός Απολογισμός του Δ.Σ. για την περίοδο Ιουνίου2023 - Ιουνίου 2024 και έγκρισή του. Με ανάταση του χειρός υπήρξε ομόφωνη έγκριση του οικονομικού απολογισμού του έτους 2023, τον οποίο έκανε ο ταμίας της ΟΛΣΑ, Σταύρος Αγοραστός, με μία ψήφο «λευκή» από τον αντιπρόσωπο των Παμφίλων Κουρσούνη Μάκη λόγω μη ανάγνωσης – γνώσης του απολογισμού από τον ίδιο, όπως απάντησε σε ερώτηση για την ψήφο του από τον ταμία της ΟΛΣΑ, Σταύρο Αγοραστό.

Διοικητικός Απολογισμός του Δ.Σ. για την περίοδο Ιουνίου 2023-Ιουνίου 2024 και έγκρισή του.

Ακολούθησε ο Διοικητικός Απολογισμός όπου το λόγο πήρε ο κ. Βακάλης Νεκτάριος, Πρόεδρος της ΟΛΣΑ.

Αρχικά ευχαρίστησε τον Δήμο Νέας Σμύρνης για την παραχώρηση της αίθουσας για τη Γ.Σ. και την Μαρία Βαμβουρέλη που μεσολαβεί κάθε φορά.

• Για μία ακόμα χρονιά συνεχίστηκε η προβολή των δράσεων και των αιτημάτων των Συλλόγων μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΟΛΣΑ και αποστολή πολλών e mail σε συντοπίτες και σε ΜΜΕ. Επίσης προβλήθηκε η δουλειά συντοπιτών μας στο χώρο του πολιτισμού και της γενικότερης δημιουργίας όπως γίναμε κοινωνοί των επιτυχιών αλλά και των απωλειών σημαντικών Λέσβιων εντός και εκτός Ελλάδος.

• Με πρωτοβουλίες της ΟΛΣΑ και σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το έργο «Σαπφώ καταστερωμένη» της συντοπίτισσάς Ρηνιώ Κυριαζή παρουσιάστηκε στο Σίγρι και στη Μυτιλήνη. Νωρίτερα με ενέργειες της ΟΛΣΑ, πολλοί συντοπίτες μας πήγαν και είδαν το έργο στο χώρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Λόφο των Νυμφών, στο Θόλο του Τηλεσκοπίου Δωρίδη.

• Συμμετοχή τον Αύγουστο του 2023 στη Γιορτή Αμπελουργίας στην Ανεμώτια και ως Χορηγοί επικοινωνίας.

• Το Σεπτέμβριο υπήρξε επίσημο κάλεσμα της ΟΛΣΑ στα εγκαίνια της έκθεσης «Οι Απαρχές της Γλυπτικής. Αρχαιολογικά Ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και τη Λέσβο. 2,5 Εκατομμύρια έως 50.000 Χρόνια πριν από Σήμερα» όπου την εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

• Οκτώβριος 2023, ψήφισμα για το γηροκομείο Μανταμάδου.

• Στις 6 Νοεμβρίου 2023 υπήρξε συμμετοχή της ΟΛΣΑ σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί σε θέματα αγροτικών γιατρών και Υγείας

• Στις 19 Νοεμβρίου 2023 συμμετοχή στα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» για την απελευθέρωση της Λέσβου στην Πετρούπολη, μία εκδήλωση που ήταν να γίνει κοινή με όλες τις Ομοσπονδίες του Αιγαίου.

• Στις 24 Νοεμβρίου 2023 συμμετοχή στην επιστημονική ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σχετικά με τις αλυκές της Λέσβου.

• Στις 26 Νοεμβρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, συμμετοχή με ομιλία του προέδρου της ΟΛΣΑ, στην εκδήλωση εορτασμού της της Λεσβιακής Παροικίας για την απελευθέρωση της Λέσβου από τον Οθωμανικό ζυγό, την 8η Νοεμβρίου 1912! Επίσης έχει ανοίξει πιο έντονα συζήτηση για την μεγαλύτερη συνεργασία και συμμετοχή της Λεσβιακής Παροικίας στην ΟΛΣΑ.

• Την 1η Δεκεμβρίου 2023 συνδιοργάνωση της παρουσίασης των βιβλίων της Νίκης Γκίζη, «Μόρια - Παμμήτωρ γη» και «Η καμπύλη της καμπάνας», στο βιβλιοπωλείο PUBLIC με χαιρετισμό-ομιλία του προέδρου της ΟΛΣΑ.

• Την 1η έως 3 Δεκεμβρίου 2023 συμμετοχή με μέλη του Δ.Σ της ΟΛΣΑ στην 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας και βράβευση εθελοντών από τον πρόεδρο της.

• Φεβρουάριος 2024 Βοήθεια με εξοπλισμό στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τη συμμετοχή της στην έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ.

• Μάρτιος 2024 Η ΟΛΣΑ έβγαλε ψήφισμα για την προστασία της παραλίας της Ερεσού «ΑΦΕΝΤΕΛΛΙ» με ελεύθερα προσβάσιμο χαρακτήρα.

• Στις 2 Μαρτίου 2024 Συμμετοχή στη διημερίδα για τις υδατοκαλλιέργειες στην Ελλάδα δηλώντας κι από εκεί την αντίθεσή της στην επέκταση της άδειας λειτουργίας των ιχθυοτροφείων στη θαλάσσια περιοχή Σκαλοχωρίου.

• Στις 31 Μαρτίου 2024, διοργάνωση παρουσίασης του βιβλίου της Ντόρας Βακιρτζή «Πώς να αντέχουμε καλύτερα στις κρίσεις» στον πολυχώρο "Γαλαξίας".

• Στις 7 Απριλίου 2024 στην Ηλιούπολη. Συμβολή στην τιμητική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Συνδεσμο των Λαγκαδινών Αρκαδίας, το σύλλογο των Aπανταχού Ερεσίων “Ο Θεόφραστος”, και το σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου (με χορευτικό τμήμα)...για τον Ιωάννη Θεοφιλόπουλο (Καραβόγιαννο) πηδαλιούχο και δαδούχο στην πυρπόληση του τουρκικού δίκροτου στην Ερεσό Λέσβου και της ναυαρχίδας στην Χίο.

• Στις 20 Απριλίου Συμμετοχή σε κάλεσμα στα Εξάρχεια για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των Ανεμογεννητριών στη Δυτική Λέσβο.

• Στις 14 Απριλίου 2024 Συμμετοχή μαζί με τον Σύλλογο Ερεσίων « Ο Θεόφραστος» και το Σύλλογο των απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» στην Αργυρούπολη στην περιβαλλοντική δράση «Let’s do it Greece» με ανάλογη δράση και στη Λέσβο.

• Στις 26 Μαΐου 2024 Συνάντηση Προέδρων των Συλλόγων της Αττικής στο σύλλογο Αντισσαίων.

• Στις 28 Μαΐου 2024 Συνδιοργάνωση παρουσίασης του βιβλίου του Δημήτρη Μάντζαρη «ΕΑΜ Λέσβου: Ηττημένοι Νικητές» στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου ΘΕΜΕΛΙΟ.

• Στις 30 Μαΐου 2024 Συνδιοργάνωση παρουσίασης του βιβλίου του Δημήτρη Μάντζαρη «ΕΑΜ Λέσβου: Ηττημένοι Νικητές» στον δημοτικό πολυχώρο «Γαλαξίας».

• Στις 31 Μαΐου 2024 Συνδιοργάνωση παρουσίασης του βιβλίου του Στρατή Πανούριου «Σίγρι, ο τόπος των θεών» στο ξενοδοχείο "Εμμαντίνα" εμπνευσμένο από την επίσκεψη του Γάλλου φιλόσοφου και συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ στο Σίγρι της Λέσβου το 1959.

Στη συζήτηση -σχολιασμό και κριτική των δραστηριοτήτων της ΟΛΣΑ και του απολογισμού που ακολούθησε και στις προτάσεις για την επόμενη περίοδο συμμετείχαν και οι: Πιπερά Ελευθερία (Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΟΛΣΑ -Ερεσός)

Ευαγγέλου Γεώργιος (πρόεδρος Συκαμιάς)

Σταυρακέλης Παναγιώτης (πρόεδρος Αγιάσου)

Βακαλούμη - Τσιώτου Μαριόρα (γενική γραμματέας ΟΛΣΑ-Άντισσα), Αντώνης Καραογλάνης (αντιπρόεδρος Ανεμώτιας), Ρωμνιού Παναγιώτα (Βατούσα), Βογιατζής Βασίλης (Μεσότοπος), Ζυμπουνούμης Ελευθέριος (μέλος Δ.Σ ΟΛΣΑ-Ερεσός), Βασίλης Βαλάκος (Πλωμάρι)

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, η ΟΛΣΑ, όπως συνήθως κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις χρόνια τώρα, https://www.facebook.com/story.php/?story_fbid=705128561659583&id=100064873353474&paipv=0&eav=AfYad0LdUDAk7kwQqaeOBSN6DFvfuOQmsgvH72Ru4mSPkuwvj_dgJ-ZY1fGBcYaFqII&_rdr προσπάθησε να εντοπίσει υποψήφιους σε όλη την Ελλάδα (εκτός του νησιού φυσικά που είναι σχεδόν οι πάντες) σε όλους τους βαθμούς της Αυτοδιοίκησης οι οποίοι έλκουν την καταγωγή του από τη Λέσβο.

Έτσι δόθηκε η ευκαιρία να "επικοινωνήσουν" και με αυτόν τον τρόπο με ψηφοφόρους αλλά και συντοπίτες απ όλες τις περιοχές και να μάθουμε περισσότερα γι΄αυτούς.

Ήταν μια ευκαιρία να ενεργοποιηθούν, πιστεύουμε και στους συλλόγους μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όπου άλλου αιμοδοτώντας και με την παρουσία τους και την εμπειρία τους σε διάφορα πεδία, τις δράσεις και τον αγώνα που δίνεται για το καλό του τόπου μας δεκαετίες τώρα...

Rate this item
(0 votes)