Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στη Σάμο

By Σεπτεμβρίου 26, 2024
Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στη Σάμο

Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 6 Δεκεμβρίου 2001, από το Συμβούλιο της Ευρώπης , με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.

Οι γενικοί στόχοι της ημέρας είναι:

  • να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και της διαφοροποίησης των γλωσσών που μαθαίνονται με σκοπό την αύξηση της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής κατανόησης·
  • να προωθήσει την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης·
  • να ενθαρρύνει τη δια βίου εκμάθηση γλωσσών μέσα και έξω από το σχολείο.

Στο πλαίσιο αυτών των στόχων, οι πολίτες της Ευρώπης ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν την εκμάθηση μιας γλώσσας ή να αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις υπάρχουσες γλωσσικές τους δεξιότητες.

«Με την ευκαιρία εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημάνουμε την ανάγκη διατήρησης του τεράστιου γλωσσικού πλούτου της χώρας μας και τη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Η ελληνική γλώσσα είναι γνωστή στη γραπτή της μορφή εδώ και 3.500 χρόνια και είναι τεράστια η επίδραση που έχει ασκήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ έχει και μια δεύτερη «ζωή» στον ελληνισμό όπου γης. Τα δομικά της στοιχεία, αλλά κυρίως η πολιτιστική νοηματοδότησή της έχουν ίσως την μεγαλύτερη επιδραστικότητα ανά τον κόσμο. Η γλώσσα δεν αποτελεί μόνο ένα όργανο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, αλλά και ένα ζωντανό αποθετήριο ιστορικής συνέχειας, πολιτισμού και κυρίως αυτογνωσίας» δήλωσε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου.

 



Rate this item
(0 votes)