Χίος: Τα... "έψαλλαν" στον Κάρμαντζη για εξώδικο σε Ιερέα.

By Αυγούστου 18, 2022
Χίος: Τα... "έψαλλαν" στον Κάρμαντζη για εξώδικο σε Ιερέα.

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η πρωτοφανής απόφαση του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, να αποστείλει εξώδικο στον Ιερέα του χωριού της Συκιάδας, πρωτοπρεσβύτερο π. Μιχαήλ Στεφανιώρο, για ιδιωτική συζήτηση που φαίνεται ότι είχε με κάτοικο του Παντουκειούς.

Στο 8σέλιδο εξώδικό του, το οποίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ενώπιον συγκέντρωσης των κατοίκων του χωριού, ο Δήμαρχος Χίου, επικαλείται ιδιωτική συζήτηση, σύμφωνα με την οποία ο Ιερέας του χωριού αναφέρθηκε στο πρόσωπό του με ιδιαίτερα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εμπλέκοντας μάλιστα και τον Υπ. Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.

Όπως ανέφεραν στη συνέλευση της Τετάρτης οι παριστάμενοι, η φρασεολογία που επικαλείται ο Δήμαρχος Χίου και που αποδίδεται στον Ιερέα, δεν αρμόζει ούτε στο ύφος, ούτε στο ήθος αλλά ούτε στην επί 53 χρόνια διακονία του Πρωτοπρεσβύτερου Μιχαήλ Στεφανιώρου, ο οποίος ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει δώσει λαβή για σχόλια.

Στο εξώδικο, ο Δήμαρχος Χίου ζητά δημόσια δήλωση από τον Ιερέα του χωριού επιφυλασσόμενος για προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που δεν ανασκευάσει ενώ εκτός των άλλων υπογραμμίζει ότι θα αιτηθεί μέχρι και την προσωπική του κράτηση λόγω της βαρύτητας της αδικοπραξίας.

Όπως πάντως επισημάνθηκε στην συνέλευση της Τετάρτης, τόσο ο Ιερέας όσο και η συνομιλήτρια του αρνούνται το περιεχόμενο της συνομιλίας έτσι όπως τουλάχιστον διατυπώνεται μέσα από το εξώδικο.

Κύμα στήριξης στον π.Μιχαήλ Στεφανιώρο για το εξώδικο του Σταμάτη Κάρμαντζη

 

Η αποστολή εξωδίκου από τον Δήμαρχο Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη, προς τον ιερέα της Συκιάδας για προσβλητικούς χαρακτηρισμούς προκάλεσε αντιδράσεις.

Η ανακοίνωση των φορέων Συκιάδας και Παντουκειούς

Οι τοπικοί φορείς της Συκιάδας και του Παντουκειούς, στεκόμαστε ενεργά αλληλέγγυοι στο πλευρό του Ιερέα μας, π. Μιχαήλ Στεφανιώρου, ο οποίος καθ’ όλη την διάρκεια της πολυετούς, πέραν των πενήντα τριών ετών, διακονίας του, υπήρξε υποδειγματικός Ιερέας και στοργικός πατέρας όλων των χωριανών, στις χαρές και τις λύπες μας.

Ο Ιερέας στέκεται στην πρώτη γραμμή από την αρχή του αγώνα των χωριών μας αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας της Χίου, ενάντια στην κατασκευή υπερδομής στο Θόλος, με αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα. Η άσκηση κριτικής από όλους μας, στον Δήμαρχο κ. Κάρμαντζη, πέραν του ότι αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, είναι και λογική και αναγκαία και θεμιτή και επιβεβλημένη  ως προς:α) Την αγαστή πολιτική συνεργασία του κ. Κάρμαντζη με τον κ. Μηταράκη, ο οποίος, ως αρμόδιος Υπουργός, προωθεί το σχέδιο της υπερδομής, β) την απουσία του Δημάρχου από όλες τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις και γ) την απρόθυμη εκ μέρους του, υιοθέτηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς τους δικαστικούς αγώνες και ως προς το ότι στη Χίο μπορεί και πρέπει, στο πλαίσιο της δικαιοσύνης και της υπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων, να υπάρχει μία μόνο δομή/χώρος καταγραφής και ταυτοποίησης έως 500 ατόμων.

Η αποστολή της  απαράδεκτης, εκφοβιστικής, συκοφαντικής και ασεβούς για το πρόσωπο του Πρωτοπρεσβύτερου Στεφανιώρου, εξωδίκου από τον Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, ο οποίος, σημειωτέον, δεν κατονομάζει  τόν καταγγέλλοντα, για να μπορούμε να τον καταγγείλλωμε για συκοφαντία και διασπορά ψευδών δηλώσεων, αποτελεί όχι μόνο προσβολή για τον Ιερέα, αλλά κυρίως για τον αγώνα όλων μας. Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς οι κάτοικοι της Συκιάδας και του Παντουκειούς στεκόμαστε στο πλευρό του, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της κατάπτυστης εξωδίκου. Η συμπερίληψη εκφράσεων, που ουδέποτε εκστομίστηκαν από τον Πρωτοπρεσβύτερο, όπως δηλώνουν όλοι οι παριστάμενοι χωριανοί, επιβεβαιώνει ότι μοναδικός σκοπός αυτής της εξωδίκου είναι ο εκφοβισμός του Ιερέα και πνευματικού πατέρα μας. Η απειλή της προσωποκράτησης, δια εξωδίκου δηλώσεως, από τον Δήμαρχο Χίου προς Ιερέα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, αποτελεί πρωτοφανή στην αυτοδιοικητική ιστορία του νησιού ενέργεια και μόνο σκοπό έχει να κάμψει το ηθικό όλων ημών, προκειμένου να υποστείλουμε την σημαία του αγώνα ενάντια στην υπερδομή στο Θόλος. Ο Δήμαρχος Χίου, αντί να στέλνει την πρωτοφανή και αήθη  εξώδικο στον έντιμο και σεβαστό Ιερέα, θα ήταν καλύτερο να απέχει από τις δημόσιες πολιτικές εκδηλώσεις του κ. Μηταράκη και να ξεκουράσει τα χέρια του από τα χειροκροτήματα προς τον Υπουργό, που συνεχίζει να προωθεί συστηματικά την κατασκευή επί σχολικής περιουσίας, υπερδομής, στην οποία αντιτίθεται ολόκληρη η τοπική κοινωνία της Χίου.

Αντί της ανταλλαγής κομπλιμέντων με τον Υπουργό από τη μία και τις ατελέσφορες απειλές προς τον Ιερέα και όποιον ασκεί κριτική από την άλλη, ας υλοποιήσει ή έστω ας εκκινήσει τα έργα, που έχουν ανάγκη οι οικισμοί μας, γιατί αυτό είναι το αυτονόητο καθήκον του.

Μέχρι τότε ας γνωρίζει ότι καμία εξώδικος και καμία απειλή δεν πρόκειται να μας σταματήσει!

Οι φορείς Συκιάδας και Παντουκειούς

  • ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΚΙΑΔΑΣ.

  • ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ι.Ν.ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΣΥΚΙΑΔΑΣ.

  • ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ.

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΚΙΑΔΑΣ.

  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΤΟΥΚΕΙΟΥΣ «Ὁ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ».

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΥΚΙΑΔΑΣ-ΛΑΓΚΑΔΑΣ.

Μη μιλάς ο Κάρμαντζης θα σου κάνει μήνυση

Η ανακοίνωση του συνδυασμού Χίος Μπροστά:

Τώρα του φταίει ο παπάς της Συκιάδας.

Χθες τα «παιδιά και τα εγγόνια» όσων είχαν διαφορετική άποψη από τη δική του θα «έμπλεκαν».

Προχθές του έφταιγε αστυνομικός που έκανε κριτική σε ιδιωτική συζήτηση .Του έγινε σύσταση για  “νομιμοφροσύνη” από τον διευθυντή του με υπόδειξη του δημάρχου.

Τις προάλλες έφταιγαν οι πρόεδροι των χωριών που παραπονέθηκαν για εγκατάλειψη των κοινοτήτων τους , γι αυτό τους αποδόθηκε η ιδιότητα των πρεφαδόρων.

Όποιος έχει άλλη άποψη από το δήμαρχο απειλείται με αγωγές , μηνύσεις ή και με «προσκλήσεις» να «βγούμε έξω να λογαριαστούμε ρε λεβέντη».

Για τον κ.Κάρμαντζη επιτρεπτά και επιβεβλημένα είναι μόνο τα θετικά σχόλια όσων έχουν λάβει συμβάσεις ή αναθέσεις ως προφανής υποχρέωση για να εξακολουθήσουν να είναι ευνοημένοι.

Αυτή είναι η αντίληψη του δημάρχου Χίου κ. Καρμαντζη για την δημοκρατία. Να απαγορεύεται η γνώμη και η άποψη εκτός και αν συμφωνεί με την δική του. Του κ.Κάρμαντζη  που μιλά για τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο!

Κατανοητός ως ένα σημείο  ο εκνευρισμός του όσο αντιλαμβάνεται ότι έχει καταστεί μειοψηφία στη Χιακή κοινωνία. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο όμως με το να στρέφεται εναντίον ιερωμένων.

Θα ήταν γραφικό εάν δεν ήταν επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την προσβολή του αξιώματος του δημάρχου Χίου.  Η ανικανότητα του κ.Κάρμαντζη, η άγνοια του για τη διαχείριση του Δήμου, η συμμετοχή του σε επικίνδυνους για το μέλλον του νησιού σχεδιασμούς όσο αποκαλύπτονται ,του προκαλούν φανερά πλέον εκνευρισμό και εντείνουν τον  αυταρχισμό του.

Αυτή η συμπεριφορά και οι αντιλήψεις με κατ’ εξοχήν φορέα τους τον κ. Καρμαντζη δεν αξίζουν στη Χίο.

Η τρομοκρατία του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής δεν θα περάσει

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου:

Για άλλη μία φορά ο δήμαρχος Χίου σηματοδοτεί με τις πράξεις του τον πολιτικό αμοραλισμό και ευτελίζει το ρόλο του .

Χρησιμοποιώντας συζητήσεις του «πεζοδρομίου», που θυμίζουν άλλες εποχές που όλα τα έσκιαζε η φοβέρα,  απέστειλε εξώδικο στον ιερέα της Συκιάδας για κριτική που άσκησε στον ίδιο και στην πολιτική του ως όφειλε ,  σε ιδιωτική συζήτηση για το προσφυγικό και την υπερδομή – φυλακή, με δήθεν χαρακτηρισμούς, που ουδέποτε μας έχει συνηθίσει ο συγκεκριμένος ιερέας, του οποίου η διακονία και το ήθος του είναι γνωστό σε όλους μας. Η απόσυρση του εξώδικου και των απειλών μετά την κατακραυγή του χωριού και των φορέων του, επιβεβαιώνουν τις ανοίκειες προθέσεις του δημάρχου κ. Κάρματζη, αφού τα «γραπτά μένουν.»

Άλλος όμως ήταν και παραμένει ο στόχος του δημάρχου και της δημοτικής αρχής, που λειτουργούν ως alter ego της κυβέρνησης και του υπουργού μετανάστευσης κ. Μηταράκη.

  • Να τρομοκρατήσει κάθε φωνή που αντιστέκεται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που θέλει να συνθλίψει τα χωριά μας και το νησί μας στις συμπληγάδες του προσφυγικού και μεταναστευτικού με βάση τις πολιτικές της ΕΕ και τις δικές της.

  • Είναι συνέχεια των απειλών και μηνύσεων προς κάθε δημότη που θίγει την εκφορά του πολιτικού του λόγου και δράσης και αποκαλύπτει το ρόλο τους συνολικά, ως νεροκουβαλητές της κυβέρνησης και του Μηταράκη.

  • Είναι συνέχεια των ανακρίσεων για τα γεγονότα στο λιμάνι της Χίου, που η πάλη του χιώτικου λαού απέτρεψε την προσέγγιση του πλοίου «Πελαγίτη» που μετέφερε τα μηχανήματα για το Θόλος.

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στον ιερέα της Συκιάδας,  π. Μιχάλη Στεφανιώρο , καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες ενέργειες   του δημάρχου Χίου κ. Κάρματζη και δηλώνουμε στον ίδιο και στην κυβέρνηση που υπηρετεί , ότι ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν.

Ούτε ιερό ούτε όσιο…

Η ανακοίνωση του Δικτύου Πολιτών Χίου:

Το Δίκτυο Πολιτών Χίου καταγγέλει τη φασιζουσα συμπεριφορά του Δημάρχου ο οποίος ποινικοποιεί ιδιωτικές συζητήσεις, που ο ίδιος δεν άκουσε,  αξιοποιώντας και επιβραβεύοντας τον χαφιεδισμό.

 Η κυβερνητική πρακτική  παρακολούθησης των πολιτών βρήκε άξιο εκπρόσωπο στο νησί μας, τον Δήμαρχο.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την τελευταία του κίνηση με το εξώδικο κατά του παπά Στεφανιώρου.

Το Δίκτυο Πολιτών Χίου στηρίζει και  στέκεται στο πλευρό  κάθε πολίτη που εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη και κριτική του στα πλαίσια του Δημοκρατικού πολιτεύματος

Ο Δήμαρχος απέσυρε το εξώδικο

Τελικά νωρίς σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Χίου κ. Κάρμαντζης, δια του γραφείου τύπου, έκανε γνωστό ότι αποσύρει την εξώδικο διαμαρτυρία αφού «οι εξηγήσεις που έδωσε ο ιερέας κατά τη συγκέντρωση στο χωριό, ότι ουδέποτε είπε στο πλαίσιο ιδιωτικής συνομιλίας τα όσα μου μεταφέρθηκαν, με καλύπτουν απόλυτα και συνεπώς αποσύρω το εξώδικο».

Αιτία οι αντιδράσεις για τη Νέα Δομή προσφύγων- μεταναστών


Ο  ιερέας Μιχαήλ Στεφανιώρος είναι γνωστό πως αντιδρά έντονα στην κατασκευή Νέας Δομής προσφύγων και μεταναστών στα όρια του χωριού του (στην περιοχή Θόλος). Αυτό φαίνεται ότι είναι το θέμα που δημιούργησε και την όλη ένταση.

 

ΠΗΓΗ tvpatrida.gr, .amanivoice-chios.gr, .ertnews.gr

 

Rate this item
(0 votes)

newsroom