Προβλήματα οικισμού Σκάλας Λουτρών - Καμία ανταπόκριση

By Οκτωβρίου 22, 2024
Προβλήματα οικισμού Σκάλας Λουτρών -  Καμία ανταπόκριση

Ο Σύλλογος Μικρασιατων Λουτρών Λέσβου << ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ >> για τα  Προβλήματα οικισμού Σκάλας Λουτρών:

Σοβαρά χρονίζοντα προβλήματα της Σκάλας Λουτρών, μας αναγκάζουν να δώσουμε στην δημοσιότητα την επιστολή του Συλλόγου μας που είχαμε αποστείλει από τον περασμένο Μάρτιο προς τον Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Π. Χριστόφα και τον πρόεδρο της Κοινότητας μας κ. Β. Μαμώλη, λόγω του ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση ούτε καν απάντηση στα όσα εκθέτουμε σε αυτή την επιστολή.

 

Επίσης διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ξαφνική και χωρίς καμία ενημέρωση κατάργηση με αποψίλωση όλων των οργάνων της παιδικής χαράς της Σκάλας Λουτρών στις αρχές του Οκτωβρίου καθώς και δύο οργάνων αθλοπαιδιών που είχε αγοράσει ο Σύλλογος και ήταν τοποθετημένα στον χώρο του μπάσκετ, αφήνοντας ορφανά τα παιδιά ενός οικισμού 300 κατοίκων χωρίς καμία διέξοδο στην διασκέδαση τους.

Η προφορική απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνει η νέα παιδική χαρά. Μήπως όμως θα μπορούσε να συντηρηθεί η υπάρχουσα έως ότου… βρεθούν τα χρήματα για να κατασκευαστεί η νέα? 

Η επιστολή στον Δήμαρχο

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Σε συνέχεια της από 27-1-2024, επίσκεψης του Δ.Σ. του Συλλόγου μας στο γραφείο σας, όπου συζητήσαμε την μέχρι σήμερα κατάσταση και τα όσα έχουν προηγηθεί από το 2004 μέχρι πρόσφατα, σχετικά με την προοπτική παραχώρησης για χρήση στον Σύλλογο μας, της προσφυγικής οικίας (αφού αυτή επισκευαστεί), για να αποτελέσει ένα ενιαίο λειτουργικό σχήμα μαζί με το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922», επανερχόμαστε στην δέσμευση μας να σας αναφέρουμε γραπτώς τα χρονίζοντα προβλήματα που υπάρχουν στη Σκάλα Λουτρών έτσι ώστε κατά την διάρκεια της θητείας σας να δοθούν οι πρέπουσες λύσεις, για να μπορούν και οι κάτοικοι του οικισμού μας να αισθάνονται ότι δεν είναι παραμελημένοι.

  1. Η Σκάλα Λουτρών με τους 300 μόνιμους κατοίκους είναι ίσως ένα από τα ελάχιστα χωριά του Δήμου μας που η παιδική χαρά είναι σε πολύ κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τα παιδιά, παρ όλες τις κατά καιρούς προσπάθειες του Συλλόγου μας για την βελτίωση της καθώς και με σχετικά υπομνήματα προς τον Δήμο Μυτιλήνης και την Κοινότητα Λουτρών στο παρελθόν.
  2. Το υπάρχον νεκροταφείο πλοίων έμπροσθεν του καρνάγιου καθώς και η άναρχη κατάσταση που επικρατεί τόσο στην προβλήτα Αγίου Γεωργίου όσο και στο νέο λιμανάκι, υποβαθμίζουν έντονα την περιοχή, αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους και για τα περιπλέοντα σκάφη και μολύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον σε μία περιοχή χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλους που είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η περιοχή ολόκληρη και η Σκάλα Λουτρών να είναι το μοναδικό παραθαλάσσιο χωριό στο οποίο οι κάτοικοι αλλά και όσοι την επισκέπτονται να μη μπορούν να κολυμπήσουν λόγω αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί.
  3. Οι δεξαμενές καυσίμων της ΕΚΟ-ΕΛΔΑ οι οποίες έχουν κλίσει με απόφαση του Σ.Τ.Ε. από τις 16-12-2002, έχουν εγκαταλειφθεί από την εταιρεία παρά τα υπομνήματα που κατά καιρούς έχουμε κάνει τόσο ο Σύλλογος όσο και η Κοινότητα με αποτέλεσμα αυτές να έχουν σκουριάσει, να μολύνουν το υπέδαφος από τις σκουριές και την φθορά τους και να παρουσιάζουν μία απεχθή εικόνα εγκατάλειψης η οποία μας προσβάλει όλους, υποβαθμίζει την περιοχή μας, ζημιώνει τους επιχειρηματίες και διώχνει και τους λίγους τουρίστες που ίσως θα ήθελαν να παραμείνουν για μερικές ημέρες στον τόπο μας.
  4. Ο ενιαίος βιολογικός καθαρισμός Λουτρών Σκάλας Λουτρών ο οποίος έπρεπε να λειτουργεί με τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, λόγω του ότι αυτά εκβάλουν μέσα στον κόλπο της Γέρας (NATURA 2000), ενδεχομένως να λειτουργεί πλημμελώς αφού διαπιστώνεται περιοδικά ότι υπάρχει έντονη δυσοσμία και τα λύματα που εκβάλουν στη θάλασσα είναι χρωματισμένα θολά (υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες αν μας ζητήσετε).
  5. Στο παραπάνω θέμα του βιολογικού να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει από κατασκευής μία παράληψη στον σχεδιασμό που άφησε 5 οικίες χωρίς σύνδεση λόγω του ότι δεν τοποθετήθηκε σε μία κεντρική διασταύρωση (στο εκκλησάκι της Παναγίας του Συνοικισμού), ένας αγωγός περίπου 30 μ. για να διοχετεύσει τα λύματα τους. Σε αυτή την περίπτωση γνωρίζουμε ότι υπάρχει ήδη, έτοιμη μελέτη από το 2018 η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
  6. Στην διασταύρωση της κεντρικής οδού Σκάλας Λουτρών με τον παλαιό χωματόδρομο προς Λουτρά όπου είναι η παλιά ταβέρνα Ι. Βαρτή δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα κάθε φορά που θα βρέξει έντονα με αποτέλεσμα, επειδή δεν υφίσταται σωστή παροχέτευση των υδάτων να πλημμυρίζει όλος ο κεντρικός δρόμος με νερά και λάσπες που κατεβαίνουν από τον χωματόδρομο. Θα πρέπει να υπάρξει επομένως μέριμνα για την σωστή παροχέτευση των όμβριων υδάτων, καθώς και τσιμεντόστρωση η ασφαλτόστρωση τουλάχιστον ενός τμήματος του χωματόδρομου. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι υπάρχει παλαιό και πάγιο αίτημα πολλών κατοίκων των Λουτρών και της Σκάλας Λουτρών για ασφαλτόστρωση αυτής της παλαιάς οδού η οποία θα εξυπηρετεί και πάρα πολλές υφιστάμενες κατοικίες και ιδιοκτησίες.
  7. Στην πίσω πλευρά της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου όπου εκβάλει ένας χείμαρρος, κατασκευάστηκε ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2019 ένα φρεάτιο βάθους 110 cm στο οποίο δεν υπάρχει καμία παροχέτευση με αποτέλεσμα όταν βρέχει να μένουν στάσιμα νερά, να μυρίζει έντονα, να αποτελεί εστία κουνουπιών και να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και των παιδιών. Μάλιστα υπάρχουν και φωτογραφίες με πνιγμένα ζώα μέσα σε αυτό το φρεάτιο. Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για αυτό το θέμα τόσο του Συλλόγου όσο και κατοίκων της περιοχής και είναι ενήμερος ο πρόεδρος της Κοινότητας για αυτό το πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο.
  8. Ο κεντρικός δρόμος από την διασταύρωση με τον δρόμο Μυτιλήνης Κουντουρουδιάς (κόμβος) μέχρι και την είσοδο του κτήματος «Ελιά και Θάλασσα» είναι σκοτεινός και θα πρέπει να ηλεκτροφωτιστεί. Είναι μια απόσταση περίπου 150 μέτρων.
  9. Η καθαριότητα στους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους της Σκάλας Λουτρών θα πρέπει να γίνεται ποιο συχνά και σε αυτό θα πρέπει να βοηθηθεί με επαρκές προσωπικό η κοινότητα λόγω της μεγάλης περιοχής που επιβλέπει Λουτρά, Σκάλα, Κουντουρουδιά και Χαραμίδα.
  10. Υπάρχει μεγάλο παράπονο από τους κατοίκους της Σκάλας Λουτρών ότι δεν υπάρχει κανένας δρόμος πλακόστρωτος που να ομορφαίνει τον οικισμό όπως π.χ. είναι οι περισσότεροι δρόμοι στα Λουτρά και είναι πράγματι πολύ όμορφοι. Επομένως όταν θα προγραμματίζονται νέοι δρόμοι στη Σκάλα Λουτρών αυτοί θα πρέπει να είναι λιθόστρωτοι. Αυτό εξάλλου είναι και οικολογική άποψη αφού οι πέτρες μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται όταν γίνονται επισκευές χωρίς να διακρίνονται τα μπαλώματα.
  11. Επισημαίνουμε επίσης ότι αρκετοί δρόμοι σε όλο τον οικισμό τσιμεντοστρωμένοι είναι σε κακή κατάσταση, τεμαχισμένοι και ανισόπεδοι και προκαλούν δυσκολίες στην βάδιση και ατυχήματα όπως π.χ. ο δρόμος μεταξύ γηπέδου μπάσκετ και ταβέρνας Ανναλένας Καράμπελα που ξεκινά από την είσοδο της παιδικής χαράς και τελειώνει στην είσοδο του ξενοδοχείου ΖΑΪΡΑ. Επίσης θα επισημάνουμε ότι οι πινακίδες οδοσήμανσης για την προστασία των κατοίκων και των παιδιών σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ελλιπείς και θα πρέπει να συμπληρωθούν.
  12. Το πεζοδρόμιο της κεντρικής οδού, πάνω από το γήπεδο μπάσκετ, κατασκευάστηκε πριν περίπου 5 χρόνια και από τότε δεν έχουν τοποθετηθεί οι τσιμεντόπλακες που προοριζόταν για να τοποθετηθούν, με αποτέλεσμα αυτό να είναι ανισόπεδο και να μην χρησιμοποιείται από τους κατοίκους και τα παιδιά που αναγκάζονται να περπατάνε επάνω στο αμαξιτό δρόμο μαζί με τα διερχόμενα αυτοκίνητα με υπαρκτό κίνδυνο να γίνει κάποιο ατύχημα. Επίσης το ίδιο συμβαίνει και στο πεζοδρόμιο του νέου λιμανιού το οποίο κατασκευάστηκε περίπου προ 20ετίας και ένα κομμάτι του πεζοδρομίου έμεινε ατελείωτο χωρίς να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των αντίστοιχων τσιμεντοπλακών.
  13. Η κατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στην παιδική χαρά, στην Σκάλα Αγίου Γεωργίου, περιμετρικά του γηπέδου μπάσκετ και σε άλλα σημεία του χωριού, χρήζει ειδικής μέριμνας από ηλεκτρολόγο του Δήμου έτσι ώστε να μην εγκυμονεί κινδύνους ηλεκτροπληξίας για τους κατοίκους και τα παιδιά. Επίσης θα σας παρακαλούσαμε να μεριμνήσετε για το κλάδεμα των ευκαλύπτων στην περιοχή του μπάσκετ και της πλατείας Μικρασιατών διότι τα κλαδιά τους σε αρκετές περιπτώσεις εμπλέκονται με καλώδια της ΔΕΗ καθώς αυτοί έχουν ξεφύγει πολύ σε ύψος με κίνδυνο να ξεριζωθούν όταν φυσάει δυνατός άνεμος, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν.
  14. Τελειώνοντας θα σας παρακαλούσαμε να αποκαταστήσετε μία αδικία που υπάρχει και να εξετάσετε την δυνατότητα απαλλαγής από τα Δημοτικά τέλη της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου μας, επειδή το κτίριο αυτό αφ ενός δεν παράγει σκουπίδια και ο Σύλλογος κάνει συχνά εξορμήσεις καθαριότητας με τα μέλη του και αφ ετέρου μας έχουν εντάξει στην κατηγορία των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα τα Δημοτικά τέλη να είναι πολύ αυξημένα.

 

Κύριε Δήμαρχε, αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα κυριότερα από τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Σκάλας Λουτρών και είμαστε βέβαιοι ότι θα βοηθήσετε στην σύντομη επίλυση τους.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα να έχετε υγεία και κουράγιο στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει εσείς και οι συνεργάτες σας. Θα είμαστε στην διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις και βοήθεια όπου αυτή είναι απαραίτητη.

Rate this item
(0 votes)