AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και με περισσότερους από 250 συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Πεδία Εκπαίδευσης για την αειφορία».
Η συνάντηση οργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων / Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και την Έδρα UNESCO Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών και ειδικότερα των σχολείων που συμμετέχουν στο Ελληνικό Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO για τις δυνατότητες εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Λέσβο.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καθώς και του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρα Βουνών.
Στην έναρξη του σεμιναρίου αναγνώστηκε χαιρετισμός της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα. Ζέτας Μαρκή.
Εκ μέρους της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνης Τζιτζικώστα απηύθυνε χαιρετισμό η κα. Πωλίνα Μπιθαρά.
Στη συνάντηση απηύθυνε χαιρετισμό της η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα. Βασιλική Μακρή.
Εκ μέρους της Περιφερειακής Διευθύντριας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κα. Κατερίνας Στρατάκη απηύθυνε χαιρετισμό ο Επόπτης Ποιότητας Β/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Βασίλειος Μακρυπούλιας.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.
Στην εισαγωγική του ομιλία ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα «Tα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO – Πεδία εκπαίδευσης για την αειφορία», αναφέρθηκε στους λόγους που υπηρετεί η δημιουργία των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO καθώς και το ρόλο των Γεωπάρκων ως εργαλείο εκπαίδευσης για την αειφορία.
Στη συνέχεια η κα. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια Δικτύου Σχολείων ASPnet-UNESCO αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της συνεργασίας των δύο δικτύων της UNESCO στο πλαίσιο υλοποίησης της Εκπαίδευσης για την Αειφορία 2030 καθώς και το πρόσφατο Πρόγραμμα Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Δράσεις Ενεργού Πολίτη».
Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, ο Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, Συντονιστής του Γεωπάρκου Ψηλορείτη καθώς και Συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων παρουσίασε στους συμμετέχοντες τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.
Ακολούθησε η παρουσίαση της κα. Κωνσταντίνας Μπεντάνα, Προϊσταμένης του Τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Συντονίστριας του Επιτροπής Εκπαίδευσης του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων, σχετικά με τις δυνατότητες για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων στο πεδίο και παραδείγματα αξιοποίησης της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκων UNESCO.
Το πρώτο μέρος της ημερίδας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της κα. Ντίνας Γκίκα, υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης για τις δυνατότητες αξιοποίησης της γεωλογικής μας κληρονομιάς ως εργαλείο εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.
Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης παρουσιάστηκαν δύο παραδείγματα εκπαιδευτικών δράσεων σχολείων με αφετηρία το Γεωπάρκο Λέσβου.
Ειδικότερα, αρχικά παρουσιάστηκε από την κα. Δέσποινα Στεφάνου, εκπαιδευτικό του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου οι δυνατότητες αξιοποίησης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για γνωριμία μαθητών με την κλιματική αλλαγή καθώς και τα αποτελέσματα συμμετοχής στο Διεθνές Camp Γεωπάρκων, όπου το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου αξιοποιήθηκαν ως καλή πρακτική στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Ακολούθησε παρουσίαση του κ. Μιχάλη Ανδρεαδέλλη, τ. εκπαιδευτικού στο 2ο Γενικό Λύκειο Χαλανδρίου με θέμα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: Από το Χθες στο Σήμερα», όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της επιτόπιας επίσκεψης των μαθητών του σχολείου στη Λέσβου και γνωριμίας τους με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου καθώς και της κα. Σταυρούλας Βαζαίου, εκπαιδευτικού στο 2ο Γενικό Λύκειο Χαλανδρίου, η οποία παρουσίασε την εργασία δενδροχρονολόγησης που πραγματοποίησαν οι μαθητές πριν την επιτόπια επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος.
Οι εργασίες της συνάντησης ολοκληρώθηκαν με πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση αλλά και πολλές ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να επισκεφτούν τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος με τους μαθητές τους την προσεχή άνοιξη.