
AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Με στόχο την ανάδειξη της παρουσίας του ούζου της Λέσβου στο παγκόσμιο προσκήνιο αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας του παραδοσιακού αποστάγματος, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος συνεργασίας του Σ.Ε.Α.Ο.Π. με την «Burgundy School of Wine & Spirits Business» που εδρεύει στη Dijon της Γαλλίας.
Ο νέος κύκλος συνεργασίας αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας του Συνδέσμου με το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα, το 2023, για την ανάδειξη του τσίπουρου.
Τρεις ιστορικές ποτοποιίες της Λέσβου: Η Ποτοποιία Πλωμαρίου «Ισίδωρος Αρβανίτης» η Ποτοποιία «Ι. Βαρβαγιάννης» και η Ποτοποιία «Σπέντζα», μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Παράγωγων Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.), βρέθηκαν στο επίκεντρο των ειδικών του διεθνούς μάρκετινγκ αποσταγμάτων.
Υπό την καθοδήγηση του κ. Chris McIndoe, συμβούλου με διεθνή εμπειρία και μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής, 6 έμπειροι σπουδαστές του μεταπτυχιακού προγράμματος ΜΒΑ, προερχόμενοι από διαφορετικές χώρες, από το 2ο εξάμηνο του 2024, ανέλαβαν την μελέτη, κάθε εταιρείας. Ανέλυσαν την ταυτότητα και τις ιδιαιτερότητες του ούζου καθώς και νέες προοπτικές εξαγωγής.
Οι σπουδαστές παρουσίασαν και παρέδωσαν την εμπιστευτική μελέτη στις συμμετέχουσες εταιρείες, με ανάλυση των στοιχείων κάθε επιχείρησης, δεδομένα από τις διεθνείς αγορές και συγκεκριμένες στρατηγικές προτάσεις.
Κατά την παραμονή τους στην Λέσβο οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα αποσταγματοποιεία των 3 εταιρειών, να γνωρίσουν από κοντά την διαδικασία παραγωγής του ούζο και να το γευτούν συνοδεία ελληνικών παραδοσιακών πιάτων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.), σε συνεργασία με το BSB- Burgundy School of Business και με την υποστήριξη Ποτοποιίας Πλωμαρίου «Ισίδωρος Αρβανίτης», της Ποτοποιίας «Ι. Βαρβαγιάννης» και της Ποτοποιίας «Σπέντζα» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 29 Μαΐου 2025 στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Επιμελητήριου Λέσβου, στη Μυτιλήνη εκδήλωση με τίτλο: «Μελετώντας το Ούζο Λέσβου: Από την τοπική παράδοση στην διεθνή αγορά»
Χαιρετισμό στην εκδήλωση , απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Β. Αγαίου κ. Μουτζούρης Κώστας, ο Δήμαρχος κ. Χριστοφάς Παναγιώτης και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Επιχειρηματικότητας κ. Γιαννάκας Νίκος.
Στην εκδήλωση, εκ μέρους του Συνδέσμου, μίλησε ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Ο.Π, κ. Χάρης Μαυράκης, για το ούζο που είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών . Ανέλυσε την πολυετή προσπάθεια του Συνδέσμου να συνδέσει την ελληνική ποτοποιία με την παγκόσμια επιχειρηματική γνώση. Τόνισε πως «H συνεργασία του Συνδέσμου με το Burgundy School εδώ και 5 χρόνια φέρνει καρπούς. Μέσα από μια “σχολή-πρότυπο”, με φοιτητές που διαθέτουν ήδη εμπειρία στον κλάδο του κρασιού και των αλκοολούχων, καταφέρνουμε να προσεγγίσουμε το ούζο της Λέσβου όχι μόνο ως πολιτιστικό αγαθό, αλλά και ως εξαγώγιμο brand με τεράστιες δυνατότητες»
Ειδικότερα για το ούζο της Λέσβου, την ελεγχόμενη ποιότητά του και τα αποσταγματοποιεία του νησιού μίλησε ο Προϊστάμενος της Χημικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, κ. Απόστολος Γαβριήλ.
Ο Διευθυντής της σχολής κ. Edouard Mognetti και ο κ. Chris McIndoe, μέλος του διδακτικού προσωπικού της Σχολής της Βουργουνδίας και υπεύθυνος του προγράμματος, παρουσίασε τα αποτελέσματα της ενδελεχούς μελέτης των μεταπτυχιακών φοιτητών: ανάλυση ανταγωνισμού, καταναλωτικών τάσεων και καινοτόμες ιδέες για positioning του προϊόντος σε ώριμες και αναδυόμενες αγορές. Τόνισε μάλιστα ότι η εμπειρία των φοιτητών στη Λέσβο –με επισκέψεις σε αποστακτήρια, δοκιμές και επαφή με την τοπική κουλτούρα– τους άνοιξε νέους ορίζοντες για την κατανόηση ενός αυθεντικού, αυστηρά τοπικού αλλά παγκόσμια ελκυστικού προϊόντος.
Στην εκδήλωση, έδωσαν το παρών εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής αλκοολούχων ποτών της Μυτιλήνης, Μέλη του Σ.Ε.Α.Ο.Π, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων και δημοσιογράφοι. Μελέτη, γευσιγνωσία και επιχειρηματικότητα ενώθηκαν στη Μυτιλήνη για να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο τόσο την παράδοση του τόπου όσο και την παρουσίαση του ούζου της Λέσβου στο παγκόσμιο προσκήνιο.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από παρουσίαση μοντέρνων σερβιρισμάτων και cocktails με βάση το ούζο, δείχνοντας πώς μπορεί να ενσωματωθεί δημιουργικά στη σύγχρονη μπαρ κουλτούρα. Από το “Ούζο Negroni” έως το “Aegean Dry” με τόνο, ελιά και αιθέρια έλαια λεμονιού, η παραδοσιακή απόσταξη συνάντησε το σύγχρονο urban lifestyle.