Ο Γιάννης Μπουρνούς στο Elia Lesvos ConFest: Νέοι ορίζοντες ανοίγουν για την ελιά όταν γίνεται υπόθεση μια ολόκληρης κοινότητας (vid)

By Σεπτεμβρίου 26, 2022
Ο Γιάννης Μπουρνούς στο Elia Lesvos ConFest: Νέοι ορίζοντες ανοίγουν για την ελιά όταν γίνεται υπόθεση μια ολόκληρης κοινότητας (vid)

Στο 1ο διεθνές συνέδριο-φεστιβάλ για την Ελιά στη Λέσβο (Elia Lesvos ConFest), που διοργάνωσε ο Σύλλογος "Ελαίας Νήσος Λέσβος" στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, χαιρέτησε στις 23 Σεπτεμβρίου 2022 ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς. Πρόκειται για συνέδριο-σταθμό που συγκέντρωσε πλήθος ομιλητών και επιστημόνων, που καλύπτουν όλους τους κλάδους και τα πεδία της ζωής που σχετίζονται ή μπορούν να σχετιστούν με την ελιά και την παραγωγή της.

Ο Γ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στην προσωπική σχέση που έχει κάθε κάτοικος της Λέσβου με την ελιά και τα προϊόντα της, αλλά και στη μακρά ιστορία προβληματισμών και αδιέξοδων αναζητήσεων για την ανεπαρκή αξιοποίηση του προϊόντος της ελιάς, το κακό μάρκετινγκ και τις χαμένες ευκαιρίες ανάδειξης. «Είχαμε συνείδηση του προβλήματος, ψηλαφούσαμε το πρόβλημα, αλλά δεν κατανοούσαμε τις προεκτάσεις του» είπε χαρακτηριστικά.

 

Λύση στο αδιέξοδο μπορούν να δώσουν μόνο πρωτοβουλίες που εμπλέκουν μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων και όχι μονάχα μεμονωμένους φορείς ή κρατικές υπηρεσίες. Μια κοινότητα που περιλαμβάνει τους παραγωγούς, τους επιστήμονες, το κράτος και την αυτοδιοίκηση, πρόσωπα και φορείς από κάθε κλάδο που μπορεί να σχετιστεί με την ελιά: τον τουρισμό, τη γαστρονομία, την ιατρική.

Το συνέδριο για την Ελιά στη Λέσβο, έχει αυτή την ιδιαιτερότητα τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, ότι προσεγγίζει γόνιμα, φιλόδοξα και ολιστικά την ελιά και τα προϊόντα της σε όλα τα πεδία και τις προεκτάσεις τους. Μόνο έτσι μπορούν να ανοίξουν νέοι ορίζοντες και να εντοπιστούν όλα όσα μπορεί να δώσει η ελιά στη Λέσβο και στην πατρίδα μας.

Από τη μεριά της πολιτικής, υπογράμμισε ο Γ. Μπουρνούς, «όσοι αισθανόμαστε μέρος της κοινότητας και του πολιτισμού της ελιάς, θα κάνουμε το χρέος μας στο δικό μας πεδίο».

Θυμίζοντας τέλος, τον στίχο του Αντόνιο Ματσάδο, «Διαβάτη δεν υπάρχει δρόμος, τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας» συνεχάρη τους διοργανωτές και κάλεσε τους συμμετέχοντες «να βαδίσουν και να ανοίξουν δρόμους για όλους μας».

Rate this item
(0 votes)