Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου ζητά ομόφωνα τη διατήρηση της ΔΕΔΑΠΑΛ να μην αναταθεί στη Λέσβο

By Ιουλίου 09, 2022
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου ζητά ομόφωνα τη διατήρηση της ΔΕΔΑΠΑΛ να μην αναταθεί στη Λέσβο

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου, με την αριθ. 88/2022 ομόφωνη απόφασή του της 29ης Ιουνίου 2022, αιτείται προς το Υπουργείο Εσωτερικών τη διατήρηση της λειτουργίας της ΔΕΔΑΠΑ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε, ως Φορέα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στους Δήμους Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, με έδρα τη Λήμνο, και την κατάργηση των προβλεπόμενων σε Σχέδιο Νόμου του ΥΠ.ΕΣ., σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η παύση λειτουργίας του φορέα και η ανάθεση των εν λόγω δραστηριοτήτων στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με την επωνυμία «Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.», με έδρα τη Λέσβο.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λήμνου βασίστηκε στο σκεπτικό ότι η υπαγωγή των δύο νησιών (Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου) σε φορέα με έδρα τη Λέσβο θα επιφέρει προβλήματα στην παροχή  των ανωτέρω υπηρεσιών. Κι αυτό διότι:

- Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα θέμα που απαιτεί τον καθημερινό προγραμματισμό και την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν σε καθημερινή βάση. Με την ένταξη των Δήμων σε έναν Φορέα που η Διοίκησή του βρίσκεται σε άλλο νησί θα δυσχεράνει, μετά βεβαιότητας, την άμεση επέμβαση σε καίρια και σημαντικά ανακύπτοντα ζητήματα.

- Η λειτουργούσα αδιαλείπτως, ήδη από το έτος 2009 ΔΕΔΑΠΑ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. εξυπηρετεί με επιτυχία τις ανάγκες των Δήμων Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου έχοντας αποκτήσει όλα αυτά τα έτη την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων βάσει των ιδιαιτεροτήτων των ανωτέρω νησιωτικών Δήμων.

- Επιπροσθέτως η ΔΕΔΑΠΑ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε συμμορφούμενη με τις διατάξεις του ν.4555/2018 έλαβε ομόφωνη απόφαση περί της εξακολούθησης της λειτουργίας αυτής προκειμένου να μην ενταχθεί σε ενιαίο Περιφερειακό Φορέα.

Ως εκ τούτου, το Δ.Σ. του Δήμου Λήμνου, με την αριθ. 88/2022 απόφασή του, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Να αιτηθεί αρμοδίως στο Υπουργείο Εσωτερικών την κατάργηση της παραγράφου 8 επόμενα του άρθρου 37 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών» που αφορά στην κατάργηση της ΔΕΔΑΠΑ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε»

2. Να αιτηθεί τη διατήρηση της λειτουργίας της ΔΕΔΑΠΑ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε, ως ΦΟΔΣΑ στους Δήμους Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου με έδρα τη Λήμνο για τους λόγους που εκτίθενται ανωτέρω.

3. Να αιτηθεί με την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, την εκ νέου τροποποίηση βάσει των ανωτέρω, του υπό διαβούλευση άρθρου.

Με την εν λόγω απόφαση ο Δήμος Λήμνου επιχειρεί να αποτρέψει μία εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κρίσιμης σημασίας διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, η οποία στο μέλλον θα καταστεί ακόμη  κρισιμότερη, καθώς βρισκόμαστε σε τροχιά διαρκούς τουριστικής ανάπτυξης και καλούμαστε να διαχειριστούμε διαρκώς μεγαλύτερους όγκους.

Παράλληλα, ο Δήμος Λήμνου, υιοθετώντας σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων, με την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων, τα οποία διαρκώς ενισχύονται και εμπλουτίζονται, έχει αποδείξει ότι διαθέτει τη διαχειριστική ικανότητα για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων του, η οποία θα μπορούσε να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματική, με την περαιτέρω υποστήριξή του σε επίπεδο προσωπικού και υλικών μέσων. Η ένταξη, μάλιστα, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε έναν συνολικό σχεδιασμό που να αφορά αποκλειστικά στα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, δύναται να έχει βέλτιστα αποτελέσματα σε σχέση με την εξ αποστάσεως αποσπασματική αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού τομέα, ο οποίος διαφορετικά θα οδηγηθεί και αυτός σε υποβάθμιση, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία μας από αντίστοιχες ενέργειες που έγιναν σε άλλους τομείς παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Rate this item
(0 votes)