Γιάννης Μπουρνούς: Παρέμβαση για τις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

By Οκτωβρίου 13, 2022
Γιάννης Μπουρνούς: Παρέμβαση για τις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

Αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από 1.1.2023.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, ανταποκρινόμενος άμεσα στην επιστολή διαμαρτυρίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λέσβου και συμμεριζόμενος πλήρως την εύλογη ανησυχία που προκαλεί - στο σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου - η σχεδιαζόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συνεπεία των προβλέψεων του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση, παρενέβη κοινοβουλευτικά, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω επιβάρυνσή τους.
Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου επισημαίνει ότι η αύξηση των εν λόγω ασφαλιστικών εισφορών κατά το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού του 2022 – δηλαδή κατά περίπου 10% σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα – θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα διαρκώς αυξανόμενα έξοδα των οδοντιατρείων (υπέρογκα τιμολόγια ρεύματος, οδοντιατρικών υλικών, μηχανημάτων, κλπ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους ασθενείς τους.
Στη συνεχεία, ο Γ. Μπουρνούς υπογραμμίζει στην παρέμβαση του ότι η οικονομική δυσπραγία των πολιτών και η συνεχώς μειούμενη αγοραστική τους δύναμη, εξαιτίας του ανεξέλεγκτου και γενικευμένου κύματος ακρίβειας, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη μέριμνα της Πολιτείας να επενδύσει στην οδοντιατρική πρόληψη, δημιουργούν ήδη σοβαρό πρόβλημα στη βιωσιμότητα των οδοντιατρείων.
Καταλήγοντας, ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί τον κ. Χατζηδάκη να ενεργήσει άμεσα και να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λέσβου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Διαμαρτυρία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λέσβου για την επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων».

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφορά με την επιστολή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λέσβου, με την οποία εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία για τη σχεδιαζόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η από 1.1.2023, βάσει του ισχύοντος νόμου, προβλεπόμενη αύξηση των εν λόγω ασφαλιστικών εισφορών κατά το ποσοστό του ετήσιου πληθωρισμού του 2022 - ήτοι κατά περίπου 10% σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα – θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα διαρκώς διογκούμενα λειτουργικά έξοδα των οδοντιατρείων (υπέρογκα τιμολόγια ρεύματος, οδοντιατρικών υλικών, μηχανημάτων, κλπ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα τους και τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους ασθενείς τους.
Αναφέρεται, επίσης, ότι η οικονομική δυσπραγία των πολιτών και η συνεχώς μειούμενη αγοραστική τους δύναμη, εξαιτίας του ανεξέλεγκτου και γενικευμένου κύματος ακρίβειας, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη μέριμνα της Πολιτείας να επενδύσει στην οδοντιατρική πρόληψη, δημιουργούν ήδη σοβαρό πρόβλημα στη βιωσιμότητα των οδοντιατρείων και κάθε υγιούς μικρομεσαίας επιχείρησης.

Rate this item
(0 votes)