Νέα ιστοσελίδα για το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου

By Οκτωβρίου 21, 2022
Νέα ιστοσελίδα για το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου

 

Το Λύκειο των Ελληνίδων Παράρτημα Λήμνου, που συμπληρώνει φέτος 31 χρόνια λειτουργίας, ιδρύθηκε το 1991 με στόχο την καταγραφή και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, καθώς και την εξύψωση της Ελληνίδας και την ηθική συμπαράσταση στη γυναίκα και το παιδί.

 

Από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα η παρουσία του είναι διαρκής και πάντα επίκαιρη, παραδοσιακή αλλά και εξελισσόμενη, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της κάθε εποχής. Το ΛτΕ Λήμνου δημιούργησε τα τελευταία χρόνια έναν πολυχώρο πολιτισμού που συγκεντρώνει όλες του τις δραστηριότητες, ένα σύγχρονο «στέκι» για παιδιά και ενήλικες, ένα δημιουργικό καταφύγιο, μια εστία πολιτισμού.

Περνώντας από την δουλειά που γίνεται για την διατήρηση και διάδοση της παράδοσης του τόπου μας, στην εκμάθηση, στην δημιουργική απασχόληση αλλά και την ψυχαγωγία με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, της αγωγής της ψυχής δηλαδή, δημιουργείται μια αλυσίδα από το παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.

Και κάθε δράση του Λυκείου είναι ένας κρίκος σε αυτή την αλυσίδα, που ενισχύεται και από τις σχέσεις στήριξης και αλληλεγγύης τόσο από την τοπική κοινωνία όσο από όλη την οικογένεια των Λυκείων ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Το όραμα του Λυκείου, η ανάγκη για εξωστρέφεια και η σύνδεση με τον κόσμο πέρα από φυσικά σύνορα, οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ακόμα χώρου, όχι πια φυσικού αλλά διαδικτυακού. Ενός ιστότοπου που θα αποτελέσει ένα σύγχρονο μέσο για την προβολή τόσο του έργου του Σωματείου και των συλλογών του αλλά και της Λήμνου γενικότερα.Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.lykeionellinidonlimnou.gr θα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί άμεσα για την δράση του σωματείου, για τα μαθήματα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, για την ιματιοθήκη, την φωτογραφική συλλογή, την βιβλιοθήκη, την έκθεση παραδοσιακής ενδυμασίας, να αναζητήσει τρέχουσες αλλά και παλαιότερες εκδηλώσεις αλλά και τον τρόπο συμβολής και συμμετοχής στις δράσεις του σωματείου.

Αναγνωρίζοντας την προσπάθεια, το όραμα και το έργο του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στήριξε με μια σημαντική δωρεά τόσο την δημιουργία του πολυχώρου πολιτισμού, με την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, όσο και την δημιουργία της ιστοσελίδας.

Η νέα ιστοσελίδα, σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Facebook και στο Instagram δίνει πλέον σε όλους την δυνατότητα μέσα από σύγχρονα εργαλεία, να γνωρίσουν το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου, να κατανοήσουν το όραμα του και να συμβάλλουν στο έργο του. Στο πλαίσιο των στόχων του, το ΛτΕ Λήμνου έχει διοργανώσει πληθώρα μουσικών και χορευτικών εκδηλώσεων, εικαστικές, φωτογραφικές και λαογραφικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες από ειδικούς επιστήμονες και συγγραφείς.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά πολιτιστικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεχή και ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του νησιού προβάλλοντας τις εθνικές και τοπικές παραδόσεις, εντός και εκτός Λήμνου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πλούσια δράση του περιλαμβάνει μαθήματα παραδοσιακών χορών για ενήλικες και παιδιά, μουσικοκινητική και δημιουργική απασχόληση για παιδιά, εικαστικά, εκμάθηση λημνιάς λύρας, χορωδία παραδοσιακής μουσικής και χορωδία βυζαντινής μουσικής. Έχει ακόμα προσφέρει μέσα από τα «Σαββατιάτικα αποσπερίσματα» μαθήματα οικοτεχνίας (υφαντικής, ραπτικής, πλεκτικής, μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής), χειροτεχνίας (αγιογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής, θεάτρου σκιών, κοσμετολογίας, κατασκευής κοσμήματος κ.ά.).

Από την αρχή της λειτουργίας του δημιούργησε και διατηρεί πλούσια συλλογή εθνικών ενδυμασιών, φωτογραφικού υλικού και βιβλιογραφίας. Παράλληλα έχει σχεδιάσει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Ως αναγνωρισμένος φορέας πολιτισμού συμπράττει και υποστηρίζεται από φορείς όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Δήμο Λήμνου κ.α.

Rate this item
(0 votes)