AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Του Γιώργου Λεκάκη
H Λήμνος έχει κατοίκηση τουλάχιστον 13.000 χρονων - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.
Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά μήκος των ακτών του νησιού της Λήμνου - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΗΜΝΟ, ΕΔΩ - οδήγησαν στην ανακάλυψη νέων θέσεων της Ύστερης Επιπαλαιολιθικής / Μεσολιθικής (10000 – 8000 π.Χ.):
- Στην Αγία Μαρίνα και
- στον Περιστερεώνα.
Χάρτης κατανομής των επιπαλαιολιθικών θέσεων της Λήμνου και των πηγών πρώτων υλών, που αναφέρονται στην εργασία: Ουριακός (1), Αγία Μαρίνα (2), Περιστερεώνας (3), Κοιλάδα Χαβούλη (α), Βάρος (β), Ρουσσοπούλι (γ), και Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος (δ).
Lemnos: Distribution map of the Epipalaeolithic sites and the knappable raw material sources reported in the text. Ouriakos (n. 1), Agia Marina (n. 2), Peristereònas (n. 3), Havouli Valley (a), Varos (b), Rossoupouli (c), and Agios Ioannis Prodromos (d). Note the position of Lemnos (red dot) and the Karaburun Peninsula (blue dot) (drawing by E. Starnini)
Ο Περιστερεώνας έδωσε μια «κομμένη πέτρα» / knapped stone, που είναι αυστηρά συγκρίσιμη με αυτήν του Ουριακού της Λήμνου, μια τοποθεσία που βρίσκεται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής του ίδιου νησιού, στην ακτή Φυσίνη, με ευρήματα 12.500 χρόνων, ενώ τα τεχνουργήματα από την Αγία Μαρίνα είναι πιο προβληματικά στην ερμηνεία, γιατί πιθανότατα αποδίδονται σε μια ελαφρώς διαφορετική περίοδο.
Ωστόσο, τα πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τις τοποθεσίες αντιπροσωπεύονται από μικρολιθικά γεωμετρικά (μικρόλιθοι)[1], ξύστρες και διαφορετικούς τύπους πυρήνων και τεχνικών τεμαχίων.
Στόχος της εργασίας είναι να συμβάλει στην ερμηνεία των χαρακτηριστικών των συνόλων της Ύστερης Επιπαλαιολιθικής που ανακαλύφθηκαν στο νησί και να τα πλαισιώσει στην γενική εικόνα του τέλους του Πλειστόκαινου σε αυτό το τμήμα του Αιγαίου.
Τα τεχνουργήματα από τις τοποθεσίες παρουσιάζουν μοναδικά χαρακτηριστικά, χωρίς παραλληλισμούς με τις συναρμολογημένες πέτρες της ίδιας περιόδου που έχουν μέχρι στιγμής ανακτηθεί κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου, του Λεβάντε και της Μαύρης Θάλασσας.
ΠΗΓΗ: N. Efstratiou et.al. «Agia Marina and Peristereònas: Two New Epipalaeolithic Sites on the Island of Lemnos (Greece)» Springe, Ιουλ. 2022 στο Journal of Paleolithic Archaeology 6(5), DOI:10.1007/s41982-022-00118-8, Lemnos Archaeological Project. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.8.2022.