Η Χίος τίμησε τον παγκοσμίου φήμης χιώτη Σταμάτη Κριμιζή

By Οκτωβρίου 31, 2022
Η Χίος τίμησε τον παγκοσμίου φήμης χιώτη Σταμάτη Κριμιζή

Σε μία άκρως συγκινητική εκδήλωση στο Ομήρειο Π.Κ. του Δήμου Χίου, με τίτλο από τη "Χίο στα Αστέρια" ο Δήμος Χίου τίμησε το διακεκριμένο χιώτη αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή. Στην εκδήλωση προβλήθηκε η ταινία τεκμηρίωσης «Κυνηγώντας πλανήτες για 60 χρόνια: Σταμάτης Κριμιζής», του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Γιάννη Βαμβακά, η οποία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους κατά τη διάρκεια του Dallas Movie Awards Festival.

Η ταινία με τίτλο «Planets for 60 years Stamatis (Tom) Krimigis» μιλάει για την αξιοθαύμαστη πορεία του γεννημένου στη Χίο το 1938 επιστήμονα και Ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή, εμβληματικής προσωπικότητας σε θέματα που αφορούν το γήινο περιβάλλον, τη μαγνητόσφαιρα της Γης, τον Ήλιο, τη διαπλανητική ύλη, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και άλλα αντικείμενα αστροφυσικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα περιγράφει τα δύσκολα παιδικά του χρόνια στο Βροντάδο και εξιστορεί πώς ενα μικρό παιδί από τη Χίο κατάφερε να διακριθεί ως ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του διαστήματος σε όλο τον κόσμο.

Ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο δρ. Κριμιζής διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο σε ιστορικές αποστολές της NASA όπως τα Voyager I και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons, μεταξύ πολλών άλλων. Βιβλία του όπως «Όλα σε μια ζωή – Από τον ήλιο στον γαλαξία» και «Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα – Από τον Ερμή στον πλούτωνα σε 50 χρόνια» έχουν εκδοθεί σε πολλές γλώσσες και έχουν γίνει μπεστ σέλερ.

Ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης παρέδωσε στο δρ. Σταμάτη Κριμιζή έναν πίνακα με τη Χίο που φωτίζεται από όλους τους αστερισμούς και έκλεισε την εκδήλωση λέγοντας τα εξής: "Δεχθείτε ένα τεράστιο ευχαριστώ όσο είναι το σύμπαν για όλα αυτά που μας δώσατε και θα συνεχίσετε να μας δίνετε, όχι μόνο 60 χρόνια κυνηγώντας τους πλανήτες αλλά ευχόμαστε να είναι πολλά ακόμα τα χρόνια που θα κυνηγήσετε και θα ολοκληρώσετε το όνειρό σας".

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)