AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τη νέα Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) «Κατσικάκι Λήμνου».
Το αίτημα είχα διαβιβάσει στην Ε.Ε. στις 20 Ιουλίου 2021 και μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών προστίθεται στον κατάλογο των 1595 γεωργικών προϊόντων ΠΓΕ.
Ο χαρακτηρισμός αναφέρει η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστιάνα Καλογήρου αφορά «ζώα που γεννήθηκαν και εκτράφηκαν στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.
Η ιδιαίτερη η γεύση και τα χαρακτηριστικά τους, που οφείλονται στην πλούσια χλωρίδα των βοσκοτόπων των δύο νησιών».
Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου είχε λάβει το χαρακτηρισμό ΠΓΕ και το αρνάκι της Λήμνου.
Το κατσικάκι Λήμνου είναι σφάγιο ηλικίας 60-90 ημερών, βάρους μεγαλύτερου από 8 kg. Το κρέας του χαρακτηρίζεται ως τρυφερό, χυμώδες, με ευχάριστη οσμή και γεύση. Το χρώμα του κρέατος είναι κυρίως ερυθρό έως ελαφρώς αχνορόδινο, με τους ιστούς του να είναι ροδόχροες και το λίπος του να έχει καθαρό λευκό χρώμα.
Στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά συγκαταλέγεται, ακόμη, το ότι παρουσιάζει υποδόριο λίπος και ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα. Η στρώση λίπους είναι γενναιόδωρη, χαρακτηριστικό που καθιστά το προϊόν τρυφερό και γευστικό.