Συνάντηση του ΓΕΛ Μούδρου με τους θεσμούς για την προώθηση της Πολιόχνης (pics)

By Δεκεμβρίου 14, 2022
Συνάντηση του ΓΕΛ Μούδρου με τους θεσμούς για την προώθηση της Πολιόχνης (pics)

Το Γενικό Λύκειο Μούδρου, έχει ενταχθεί στο δίκτυο σχολείων, τα οποία έχουν αναλάβει να αναδείξουν τους πολιτειακούς θεσμούς από την Αρχαιότητα έως σήμερα.

Στο πλαίσιο του Δικτύου αναπτύσσεται η προσπάθεια να αποδείξουμε εμπράκτως την αγάπη μας για την πολιτιστική μας κληρονομιά και να συμβάλουμε στο σχεδιασμό ενός ολιστικού προγράμματος με κέντρο την Πολιόχνη και το Βουλευτήριό της, αυτό το πρωτοπόρο σημείο κοινωνικής συνάθροισης, που η προστασία του και η ανάδειξή του ως κέντρο πολιτισμού έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διαχρονικά, με στόχο την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σημειώνουμε ότι έχουμε ήδη λάβει σχετική έγκριση για την υλοποίηση του προγράμματος.

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά η πενθήμερη εκδρομή του σχολείου μας αφιερώθηκε στη συνάντησή μας με τους πολιτειακούς θεσμούς, με σκοπό να προωθήσουμε τους σκοπούς του Προγράμματος «Πολιόχνη» και του αντίστοιχου Δικτύου. Συγκεκριμένα τα μέλη της ομάδας έργου: Στυλιανός Καραγιάννης, Διευθυντής, Θεοδώρα Λυμπέρη, υπεύθυνη υλοποίησης και οι μαθητές/τριες: Κριστιάνα Σέχου, Αποστολία Ειρήνη Λαγού, Δήμητρα Άντων, Παυλίνα Άντον, Πηνελόπη Κωνσταντίνα Τραμουντάνη, Μαρία Κιουρανάκη και Μάριος Φίκαρης επισκέφθηκαν την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022, το Προεδρικό Μέγαρο, όπου ξεναγήθηκαν και παρέδωσαν στο Γραφείο της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Σακελλαροπούλου, το έργο «Πολιόχνη» που φιλοτέχνησε με μολυβοκάρβουνο η μαθήτρια Κριστιάνα Σέχου. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η Γενική Συντονίστρια του Δικτύου των σχολείων, εκπαιδευτικός-αρχαιολόγος, κ. Καλλιόπη Λογαρά-Λαμπρινουδάκη.

ΒΟΥΛΗ ΠΟΛΙΟΧΝΗ

Στη συνέχεια, το σύνολο της Γ’ Λυκείου του σχολείου μας συναντήθηκε με εκπροσώπους του συνεργαζόμενου σχολείου του Δικτύου από το Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού και μαζί επισκεφθήκαμε τη Βουλή, όπου είχαμε σύντομη συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας, καθηγητή κ. Άγγελο Συρίγο, στη συνέχεια ξενάγηση στους χώρους του Κοινοβουλίου και, τέλος, κηρύξαμε την έναρξη του Προγράμματος «Πολιόχνη» συμβολικά στο χώρο εντός του Κοινοβουλίου, όπου εκτίθεται το ομοίωμα της Πολιόχνης. Πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής μας είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από τα θεωρεία μέρος της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, παρουσία του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ κ. ΣΥΡΙΓΟ

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η επίσκεψή μας συνεχίστηκε στο Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, όπου ξεναγηθήκαμε στην επετειακή έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, καθηγητή κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Στις δράσεις στο χώρο της Βουλής τους μαθητές και τις μαθήτριές μας συνόδευσαν ο Διευθυντής του σχολείου μας, κ. Στυλιανός Καραγιάννης, η υπεύθυνη υλοποίησης του Προγράμματος για το σχολείο, κ. Θεοδώρα Λυμπέρη και η εκπαιδευτικός-συνοδός της εκδρομής, κ. Στυλιανή Μπιλιάλη. Τις συναντήσεις μας συντόνισε η Γενική συντονίστρια του Προγράμματος για τα σχολεία, κ. Καλλιόπη Λογαρά-Λαμπρινουδάκη.

ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Δεκεμβρίου 2022, η ομάδα έργου του Προγράμματος παρευρέθηκε στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Το χρονικό της Λήμνου» του καθηγητή κ. Δημητρίου Πλάντζου, που παρουσιάστηκε στην Ιταλική Αρχαιολογική σχολή Αθηνών από τους E. Papi (Διευθυντή της Σχολής), τον καθηγητή κ.  Γ. Τσιμουρή (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και τον ίδιο τον συγγραφέα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου ταξίδεψαν στο Ναύπλιο, στην Επίδαυρο και στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου της Επιδαύρου, όπου συνάντησαν τον Δήμαρχο Επιδαύρου, κ. Τάσο Χρόνη, ο οποίος προσέφερε τιμητικό δώρο στους μαθητές και τις μαθήτριες του Προγράμματος της «Πολιόχνης». Το σχολείο μας προσέφερε με τη σειρά του ως δώρο φιλοξενίας τοπικά προϊόντα της Λήμνου, επισφραγίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την έναρξη της συνεργασίας με το Δήμο Επιδαύρου και με σκοπό την εξωστρέφεια και τη γνωριμία με τον αγροτικό πλούτο του νησιού μας (κρασί, φλωμάρια, βιολογικό τσάι). Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας στον ιερό χώρο της Επιδαύρου με τον καθηγητή Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Βασίλειο Λαμπρινουδάκη, ο οποίος μελετά για περισσότερα από 50 χρόνια το Ιερό του Ασκληπιού και ξενάγησε στο χώρο τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, καθώς και τις συνοδούς εκπαιδευτικούς, κ. Λυμπέρη Θεοδώρα και κ. Στυλιανή Μπιλιάλη. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι μαθητές και μαθήτριες του Προγράμματος γνωρίστηκαν με τους αντίστοιχους μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ Λυγουριού, συνεργαζόμενου σχολείου στο Δίκτυο «Πολιόχνη», τη Διευθύντριά τους, κ. Ελένη Αγγελοπούλου, καθώς και εκπαιδευτικούς του σχολείου.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Ευχαριστούμε θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των επίσημων επισκέψεών μας, καθώς και τους υπευθύνους των Αρσακείων σχολείων Ψυχικού και το Δήμο Επιδαύρου για τη χορηγία της μετακίνησης και φιλοξενίας μας με γεύμα στην Επίδαυρο.

ΔΩΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Rate this item
(0 votes)