Μελέτη για έργα οδοποιίας για το υβριδικό έργο στον Αη Στράτη ενέκρινε το ΥΠΕΝ

By Ιανουαρίου 15, 2023
Μελέτη για έργα οδοποιίας για το υβριδικό έργο στον Αη Στράτη ενέκρινε το ΥΠΕΝ

Μελέτη για τα έργα οδοποιίας που χρειάζεται να γίνουν για την ανάπτυξη του υβριδικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου ενέκρινε το ΥΠΕΝ.

Σκοπός των έργων οδοποιίας που αφορά η μελέτη είναι η βελτίωση του πλάτους-βατότητας υφιστάμενων δρόμων καθώς και η διάνοιξη νέων τμημάτων ούτως ώστε να είναι δυνατή η ευχερής άνοδος των φορτίων στη φάση της κατασκευής του έργου διευκολύνοντας παράλληλα και την τοπική κυκλοφορία. 

Η μελέτη συντάχθηκε από τους Α. Ταζές – Ε. Ρότσκος Ο.Ε. και τον ιδιώτη Δασολόγο - Περιβαλλοντολόγο Ταξιάρχη Αρβανίτη για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κι ελέγχθηκε από τον Διευθυντή της Δ/νσης Δασών Λέσβου Κράλη Φώτη. 

Το έργο του υβριδικού συστήματος στο νησί του Αγ. Ευστρατίου αποτελείται δύο υποσυστήματα, τα οποία συνεργάζονται και λειτουργούν σαν ένα ενιαίο έργο. Το ένα υποσύστημα είναι ένας Υβριδικός Σταθμός (ΥΒΣ) ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και το άλλο είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεθέρμανσης (Τ/Θ). 

Η σύμβαση για το έργο μεταξύ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) υπεγράφη στις 30 Μαρτίου 2021. Από τη σύμβαση προβλέπεται ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα αναλάβει, τη λειτουργία και συντήρηση του έργου για 12 χρόνια. 

Ο ΥΒΣ θα αποτελείται από ανεμογεννήτρια ισχύος 900 kW, από φωτοβολταϊκό σταθμό συνολικής ισχύος 150kW και συσσωρευτές (Li-ion ή παρόμοιων χαρακτηριστικών), ονομαστικού μεγέθους 1MW/2,5 MWh.

Προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της ενέργειας από τις ΑΠΕ, εγκαθίσταται και ένα ολοκληρωμένο σύστημα τηλεθέρμανσης στον οικισμό του Αγ. Ευστρατίου. Στο σύστημα αυτό, η περίσσεια της ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ, αντί να απορρίπτεται, καταναλώνεται σε ηλεκτρολέβητες (συνολικής ηλεκτρικής ισχύος 1.000 kWe), παράγοντας θερμό νερό, το οποίο θα παρέχεται στα κτίρια του οικισμού, μέσω δικτύου αγωγών Τ/Θ και θερμικών υποσταθμών σύνδεσης, παρέχοντας έτσι θέρμανση των κτιρίων και παραγωγή θερμού νερού χρήσης. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί διάταξη θερμομονωμένων μεταλλικών δοχείων, όπου θα αποθηκεύεται θερμότητα με τη μορφή θερμού νερού, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από τον ΥΒΣ, καθώς και λέβητας θερμού νερού με καύσιμο πετρέλαιο, θερμικής ισχύος 800 kWth.

Στόχος της λειτουργίας του υβριδικού σταθμού είναι η επίτευξη μεγιστοποίησης της αξιοποίησης του δυναμικού των ΑΠΕ του νησιού. Εκτιμάται ότι θα υποκατασταθούν περίπου 85 τόνοι πετρελαίου θέρμανσης ετησίως, με συνέπεια να επιτευχθεί μείωση εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 270 τόνους περίπου ετησίως. Επίσης, αναμένεται να επιτευχθεί αξιόπιστη και καλής ποιότητας θέρμανση των κτιρίων του οικισμού, καθώς και διάθεση θερμού νερού χρήσης. Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του οικισμού, καθώς επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα θέρμανσης, με τα νοικοκυριά του οικισμού να έχουν σημαντική οικονομική ελάφρυνση στο ετήσιο κόστος για τη θέρμανση και το θερμό νερό χρήσης.

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)