AegeanReport - Με αγάπη για το Βόρειο Αιγαίο! Ειδήσεις, παράδοση, πολιτική, καλλιτεχνικά, πολιτισμός.
Ξεπερνώντας ακόμα και χώρες με μακρά παράδοση στην τυροκομεία, η Ελλάδα καταλαμβάνει με τα παραδοσιακά της τυριά, πληθώρα θέσεων στην λίστα με τα καλύτερα τυριά του κόσμου ευρισκόμενη μάλιστα όχι απλώς σε ιδιαίτερα υψηλές θέσεις της κατάταξης αλλά φτάνοντας ακόμη και στην δεκάδα των καλύτερων τυριών του κόσμου.
Όπως συνοψίζει ο σχετικός πίνακας της tasteatlas που συντάχθηκε τον Ιούνη του 2022 και συνοψίζει τα 50 καλύτερα τυριά του κόσμου, το περίφημο "Καλαθάκι Λήμνου" όχι μόνο βρίσκεται στη 2η θέση πίσω από τη βραζιλιάνικη “κανάστρα” αλλά ακολουθείται από την Γραβιέρα Νάξου στην τρίτη θέση, με το Μετσοβόνε δηλαδή το τυρί Μετσόβου να είναι πέμπτο.
Το ευβοιώτικο κεφαλοτύρι Καρύστου βρίσκεται συναντάται στη 10η θέση.
Συνολικά από τα τριάντα πέντε ελληνικά τυριά που περιλαμβάνονται στη λίστα, τα δεκατρία βρίσκονται στα 50 κορυφαία ενώ τρία βρίσκονται στα 5 πρώτα.
Επίσης, στην πρώτη 11άδα συγκαταλέγεται και η Γραβιέρα Κρήτης (Νο11), ενώ αρκετά ψηλά στη λίστα είναι το Γαλοτύρι (Νο15), το Σαν Μιχάλης (Νο16), η Κεφαλογραβιέρα (Νο19) η Κοπανιστή (Νο21). το Λαδοτύρι Μυτιλήνης (Νο39).