Σάμος, μια μέρα… 65 διηγήματα για τη Σάμο

By Μαρτίου 30, 2023
Σάμος, μια μέρα… 65 διηγήματα για τη Σάμο

Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, θα σας παρουσιάσω  μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο Σάμος, μια μέρα… 65 διηγήματα για τη Σάμο, από τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου. Θα σας πω λίγα λόγια για αυτήν την υπέροχη προσπάθεια μέσα από τα δικά μου μάτια.

Προσωπική άποψη: Παρασκευή Εμμανουήλ

Σπίτι είναι εκεί που χτυπάει η καρδιά σου δυνατά, εκεί που τα χρώματα ζωντανεύουν το δέρμα σου, και το θαλασσινό αεράκι ψιθυρίζει στα αυτιά σου ότι εδώ είναι το σπίτι σου. Εδώ ανήκεις. Αυτό ένιωσα όταν ήρθα στη Σάμο πριν τέσσερα χρόνια και ακόμh χτυπάει η καρδιά μου με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση.

Η συγκέντρωση αυτών των ιστοριών πραγματοποιήθηκε μετά από τη δημόσια πρόσκληση της Βιβλιοθήκης της Σάμου όπου συγγραφείς από όλη την Ελλάδα, Σαμιακής καταγωγής ή μη, επιχείρησαν να γράψουν τη δική τους ιστορία, με τοπία και χρώματα που θα σας ταξιδέψουν σε αυτό το υπέροχο και γραφικό νησί του Αιγαίου. Θα σας ταξιδέψουν στις μαγευτικές θάλασσες, στα παλιά γραφικά χωριά, σε έρωτες κάτω από ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα και στα γεμάτα ζωή δάση. Κάποιες εκτυλίσσονται στο παρόν, άλλες στο παρελθόν. Η θεματολογία του κάθε διηγήματος διαφέρει, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να ενθουσιάζεται με την ποικιλία αυτή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τις λατρέψετε όλες και θα έχετε πάρει μια γεύση νησιώτικου κλίματος και κουλτούρας.

Μια καρδιά… μια μπλε καρδιά που δεν έχει χτύπο όμως έχει αύρα, έχει συναισθήματα. Η θάλασσα που αγναντεύω τώρα έχει σχήμα καρδιά και από ψηλά μοιάζει να χτυπάει με τον δικό της ρυθμό. Από πίσω μου, ο Αϊ Νικόλας προκαλεί δέος με το άσπρο χρώμα του και την ψηλή κορφή του.

Επίσης είμαι πολύ χαρούμενη, περήφανη και τυχερή, που μια δική μου ιστορία υπάρχει σε αυτό το βιβλίο που αντιπροσωπεύει την αληθινή αγάπη της συγγραφής.

Γράφουν (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι: Αβραμίδου-Πλουμπή Βίβιαν, Αζαριάδης Χρήστος, Αθανασίου Έρικα, Αλογοσκούφη Κασσάνδρα, Ασημίνα Άννα, Βαλσάμος Σταμάτης, Βαρδάκη Ειρήνη, Βοϊκλής Γιώργος, Βουρλίδας Μπάμπης, Γαλανόπουλος Νεοκλής, Γιαννάκη Ευτυχία, Γκόζης Γιώργος, Γρηγοράκης Γιάννης, Δαμιανίδου Πόπη, Δάμτσιος Γιώργος, Δημόπουλος Αντώνης, Εμμανουήλ Παρασκευή, Ευθυμίου Κατερίνα, Ευσταθιάδης Μίνως, Ζέρβας Μιλτιάδης, Ικαρίου Μαργαρίτα, Καλαμπόκη Φανή, Καλογεροπούλου Ευγενία, Καραμηνά-Πόθου Κούλα, Καστάνη Ιωάννα, Κεραμίδης Παναγιώτης, Κιάσου Νίτσα, Κουκουτιανός Γιώργος, Κούλα Μαρία, Κουλετάκη Νίνα, Κουρμούση Αναστασία, Κρητικός Μάρκος, Κωνσταντάρα-Σπυροπούλου Αικατερίνη (Καίτη), Λεντούδη Αργυρώ, Μ. Φαίδρα, Μάρκου Εύη, Μάρκου Εμμ. Στέλιος, Μίσκου Χρυσάνθη, Μιχαηλίδης Τεύκρος, Μπαρτζή Αναστασία, Ξένος Απόλλωνας, Παπαδημητρίου Μιχάλης, Παπαναστασοπούλου Δήμητρα, Πατρινού Μίνα, Πετούλη-Γλάρου Γεωργία, Πλατής Κωνσταντίνος, Πλουμά Αγγελική, Πουλημενάκος Βασίλης, Πυργιώτης Μανώλης, Ρήγας Άγγελος, Ρίτσου Έρη, Ροδίτου Πόπη, Σακελλαρόπουλος Σπύρος, Σιαμαλέκα Τζέννη, Σταθακιός Δ. Αλέξανδρος, Τεμπέλη Αικατερίνη, Τσαμπούρη Ιωάννα, Φαρμάκης Χρήστος, Χατζηαντωνίου Χαρά, Χίου Έλσα, Χουλιάρα Γιώτα, Χουσνή Έλενα, Χρυσαφίνου Ουρανία. Τη συλλογή κλείνουν δύο διηγήματα στα αγγλικά του Άγγλου συγγραφέα Nick Brown.

Το βιβλίο «Σάμος μια μέρα… 65 διηγήματα για τη Σάμο» θα διατίθεται προς πώληση στα βιβλιοπωλεία. 

Περιγραφή: «Στην παρούσα έκδοση της Βιβλιοθήκης Σάμου, 65 αφηγητές μας ταξιδεύουν στο παρόν, το παρελθόν αλλά και το μέλλον της Σάμου, αποτυπώνουν στιγμές της μικρής μας κοινωνίας, μας μεταφέρουν την αίσθηση, την γεύση και την μυρωδιά από την κοινωνική γεωγραφία και την μικροϊστορία του τόπου. Ο συλλογικός αυτός τόμος δημιουργεί αναπόφευκτα μια αφηγηματική τοπογραφία για τη Σάμο, την γνωρίζουμε όπως την αισθάνθηκαν, αποδεικνύοντας ότι η λογοτεχνία μπορεί – πέραν των άλλων πολύ ουσιαστικών λειτουργιών της- να μας ταξιδεύει σε τόπους και πατρίδες, να μας μυεί στα γνωστά και άγνωστα μονοπάτια τους».

Μανώλης Πυργιώτης – διευθυντής της Βιβλιοθήκης

https://i0.wp.com/www.thematofylakes.gr/wp-content/uploads/2023/03/samos-mia-mera.webp?resize=213%2C300&ssl=1

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Σάμος, μια μέρα… 65 διηγήματα για τη Σάμο

Συγγραφέας: Συλλογικό

Εκδότης: Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου

ISBN:  978-618-85217-3-5

Έτος έκδοσης: 2022

Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

Φώτο: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)