Εκδήλωση για τα 79 χρόνια από το Μπλόκο των ναζί κατακτητών στην Αγιάσο (ΦΩΤΟ)

By Απριλίου 01, 2023
Εκδήλωση για τα 79 χρόνια από το Μπλόκο των ναζί κατακτητών στην Αγιάσο (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για να τιμήσει τα 79 χρόνια από το Μπλόκο των ναζί κατακτητών στην Αγιάσο και την αντίσταση του αγιασώτικου λαού κατά του ναζισμού - φασισμού.

Η ΚΝΕ είχε απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε κάθε νέα και νέο του νησιού για να «να γνωρίσουμε μαζί την ιστορία του τόπου μας». Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να μάθουν την αγωνιστική ιστορία του ηρωικού χωριού της Αγιάσου, που έδωσε δεκάδες νεκρούς στον αγώνα για μια ελεύθερη και καλύτερη ζωή.

Πριν την εκδήλωση, έγινε ιστορικός περίπατος και κατάθεση στεφάνων στους τόπους θυσίας των Αγιασωτών που σκοτώθηκαν τη μέρα του μπλόκου.

Η κεντρική εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη, από ανθρώπους όλων των ηλικιών, αίθουσα της βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου. Εκ μέρους του παραρτήματος Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρός του Στρατής Αντώνας.

Ακολούθησε χαιρετισμός από την Αμαλία Γκίκα, μέλος του ΤΣ Λέσβου της ΚΝΕ, η οποία αναφέρθηκε στη συμβολή των νέων στην αντίσταση ενάντια στους κατακτητές, μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΕΠΟΝ, που φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ίδρυσή της. Ακόμη, ανέδειξε την ιδιαίτερη προσπάθεια που έκανε η ΕΠΟΝ για τη μόρφωση των νέων στην Κατοχή, καθώς και τη συνεισφορά των νέων γυναικών στη δράση της.

Στη συνέχεια έγιναν οι κεντρικές ομιλίες από τον Παναγιώτη Κουτσκουδή, μέλος  του ΔΣ του Παραρτήματος Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με θέμα «Η ανάπτυξη του εργατικού και αντιστασιακού κινήματος στην Αγιάσο. Η αξία της θυσίας και η δύναμη του λαϊκού παράγοντα» και από τον Παναγιώτη Κορομηλά, κοινοτικό σύμβουλο Αγιάσου, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με θέμα «Το μπλόκο των Γερμανών κατακτητών στην Αγιάσο (28/3/1944)».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απαγγέλθηκαν ποιήματα για την Εθνική Αντίσταση των Άγγελου Σικελιανού, Σοφίας Μαυροειδή - Παπαδάκη, Νίκου Καββαδία και Δώρη Άνθη. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικό αφιέρωμα σε τραγούδια της Κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου από τους Γιώργο Π. Σταυρακέλη, Ισίδωρο Παπαγεωργίου και Μυρσίνη Κουτσκουδή - Βουρλή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Λέσβου με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, Νίκη Τσιριγώτη και Γιάννης Ζαφειρίου. Επίσης, διαβάστηκε χαιρετισμός της Μαρίας Κομνηνάκα, βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιας.

 

 

https://www.902.gr/sites/default/files/styles/902-grid-8/public/MediaV2/20230330/peaea_lesvos.jpg?itok=XnQd583-

 

 

Rate this item
(0 votes)

newsroom