Συγκίνηση, γέλιο και χαρά στην πρώτη εκδήλωση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χίου - ΟΠΙΧΙ

By Απριλίου 11, 2023
Συγκίνηση, γέλιο και χαρά στην πρώτη εκδήλωση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χίου - ΟΠΙΧΙ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Απριλίου 2023 η πρώτη παρουσίαση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χίου, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Ομηρείου. Η εκδήλωση, που έγινε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας "Η Κυδιάντα", ήταν μια μικρή γιορτή της προφορικής ιστορίας στη Χίο και μια πρώτη παρουσίαση της ΟΠΙΧΙ στην τοπική κοινωνία.  Περίπου 120 άτομα παρακολούθησαν μικρά αποσπάσματα συνεντεύξεων που έδωσαν οι κ.κ. Μυρώπη Αργυρούδη από τη Λαγκάδα, Κάρμεν Ενρικέτα Μπίσλιπ Λάμπρου από την Αρούμπα, κάτοικος Βροντάδου, Αριστόδημος Πάμπαλος από τα Νένητα, Σωτηρία Γκέλη από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, Στέλιος Μακριάς από το Βαρβάσι, Μαργαρίτα Μπριλή από τον Βροντάδο, Γιάννης Πειραντάκος από την Καλαμωτή, Ευαγγελία Μισαηλίδου από την Καλαμωτή, Χαράλαμπος Γανιάρης από την Καλλιμασιά, Φρειδερίκη Ψαλτάκη - Σταμούλη από την Καλλιμασιά,  Κώστας Ι. Παϊδούσης από τον Κάμπο, Στάμος Καμπούρης απ΄οτο Βασιλεώνοικο, Μαριάνθη Αλμυρούδη από τα Μεστά και Νικόλαος Βενέτος από τις Καρυές,  103 ετών και ο γηραιότερος κάτοικος των Καρυών! 
Τα αποσπάσματα αυτά αφορούσαν προσωπικά βιώματα και ποικίλα θέματα όπως μνήμες από την κατοχή και τον εμφύλιο, μαθητικά παθήματα, φάρσες, την καλλιέργεια της μαστίχας, έθιμα και παραδόσεις και είναι μέρος εκτενέστερων συνεντεύξεων - καταγραφών ζωής. Το πρώτο που προβλήθηκε  αφορούσε στην εμπειρία του να είσαι γυναίκα ναυτικός και γυναίκα ναυτικού και θα ενταχθεί στα ηχητικά "εκθέματα" που θα παρουσιάζει ο Χώρος Μνήμης Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης. 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εννέα από τους αφηγητές, στους οποίους μέλη της ΟΠΙΧΙ πρόσφεραν από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Το περιεχόμενο των συνεντεύξεων άγγιξε, συγκίνησε και ψυχαγώγησε το κοινό, που άλλοτε δάκρυσε και άλλοτε γέλασε μέχρι δακρύων και δήλωσε ενθουσιασμένο με τη δράση και την ύπαρξη της ομάδας. 
Έγινε εισαγωγική ενημέρωση για τις Ομάδες Προφορικής Ιστορίας στην Ελλάδα στο δίκτυο των οποίων ανήκει και η ΟΠΙΧΙ. Επισημάνθηκε ότι πρόκειται για καθαρά εθελοντική δραστηριότητα με στόχο την καταγραφή προσωπικών ιστοριών ζωής, τη σύνδεση διαφορετικών γενεών μέσα από αυτές και τη διαμόρφωση και διατήρηση της συλλογικής μνήμης ενός τόπου.   Η υπεύθυνη του σχεδιασμού του Χώρου Μνήμης Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης, μουσειολόγος, Ελένη Μπουμπάρη, τόνισε τη σημασία της προφορικής μαρτυρίας για την ανάδειξη των εκθεμάτων του χώρου και τη σύνδεση του επισκέπτη με αυτόν.   
Ανακοινώθηκε ότι η ΟΠΙΧΙ έχει προσκληθεί και θα συμμετέχει σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι ΟΠΙ με πρωτοβουλία της ΟΠΙΝΙ (Νέα Ιωνία),  με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, και θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Επίσης, αναφέρθηκε ότι οι επόμενες εκδηλώσεις της ομάδας θα περιλαμβάνουν ένα αφιέρωμα στο μαστίχι και μια συνεργασία με τη Χορωδία Χίου για την καταγραφή και μουσική μεταφορά του εθίμου και του τραγουδιού του Μισεμού που αναφέρεται σε αρκετές από τις μαρτυρίες που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στην περιοχή των Μεστών.    
Τα ενεργά μέλη της ΟΠΙΧΙ αυτή τη στιγμή είναι περίπου εικοσιπέντε και δραστηριοποιούνται σε όλη τη Χίο. Όποιοι επιθυμούν να συμμετέχουν, να στηρίξουν ή να προτείνουν ανθρώπους για να δώσουν συνέντευξη, μπορούν να στείλουν μήνυμα στη σελίδα της ομάδας στο FB, στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ή να επικοινωνήσουν με τα μέλη της. 
Rate this item
(0 votes)