Μπουρνούς σε Πλεύρη: Στελεχώστε άμεσα το Νοσοκομείο Λήμνου!

By Απριλίου 13, 2023
Μπουρνούς σε Πλεύρη: Στελεχώστε άμεσα το Νοσοκομείο Λήμνου!

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, κατέθεσε στις 11 Απριλίου 2023 ο Βουλευτής Π.Ε. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τις ελλείψεις γιατρών του Νοσοκομείου Λήμνου.

Η κοινοβουλευτική ερώτηση έρχεται σε συνέχεια της Αναφοράς που κατατέθηκε από τον Γιάννη Μπουρνού στις 11 Ιανουαρίου 2023, με βάση επιστολές του Σωματείου Εργαζομένων και της Ένωσης Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λήμνου, καθώς και του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ. Στην Αναφορά του Βουλευτή Π.Ε. Λέσβου καταγγελόταν η κρίσιμη και επικίνδυνη απουσία αναισθησιολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου.

Λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγου, που απουσιάζει σε πολύμηνη αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρής επέμβασης, ασθενείς και τραυματίες στο νησί διακομίζονται αλλού και προγραμματισμένα χειρουργία ακυρώνονται. Η λύση που επέλεξε το υπουργείο είναι να καλύψει τη θέση προσωρινά με γιατρούς από άλλα νοσοκομεία, μέχρι τις 10 Απριλίου 2023. Μάλιστα, στις αρχές του έτους προστέθηκε νέο πρόβλημα με την αποχώρηση της ακτινολόγου γιατρού που διενεργούσε τις εξετάσεις της ψηφιακής μαστογραφίας.  

Στην ερώτηση τονίζεται πως η μη άμεση και οριστική επίλυση των προβλημάτων στελέχωσης επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών της Λήμνου, που πρέπει να διαχειριστούν μόνοι τους τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλεί η υποστελέχωση του συνόλου των δομών υγείας της Λήμνου.

Ο Γιάννης Μπουρνούς ρωτά τον Υπουργό Υγείας σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ως οφείλει, για να στελεχωθεί άμεσα και οριστικά (και όχι με προσωρινές μετακλήσεις) με αναισθησιολόγο και ακτινολόγο το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 Αθήνα, 11 Απριλίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Χωρίς αναισθησιολόγο και ακτινολόγο για τη διενέργεια

ψηφιακής μαστογραφίας το Νοσοκομείο Λήμνου»

Στις 11 Ιανουαρίου 2023 καταθέσαμε Αναφορά με την κοινή επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων και της Ένωσης Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λήμνου και με την επιστολή του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στις οποίες επισημαινόταν, μεταξύ άλλων, η κρίσιμη και επικίνδυνη απουσία Αναισθησιολόγου στο Γενικό Νοσοκομείου Λήμνου.

Δυστυχώς, παρά την πάροδο σημαντικού χρονικού διαστήματος, ουδέποτε ανταποκριθήκατε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για το συγκεκριμένο θέμα και το πρόβλημα στο Νοσοκομείο Λήμνου παραμένει αφού ουδεμία σχετική ενέργεια μόνιμης και οριστικής επίλυσης του ζητήματος της απρόσκοπτης παροχής αναισθησιολογικής κάλυψης στο νησί έγινε εκ μέρους του Υπουργείου, με αποτέλεσμα ασθενείς ή τραυματίες να διακομίζονται και προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία ακυρώνονται. Αντιθέτως, η λύση που επέλεξε το Υπουργείο - από το Δεκέμβριο του 2022 - για την κάλυψη της θέσης με μετακινήσεις ιατρών από άλλα Νοσοκομεία της χώρας για ανάληψη βραχύχρονης υπηρεσίας, όπως η πιο πρόσφατη με ΑΔΑ: 98ΦΛ469Η2Ξ-ΘΒΠ μέχρι την 10η Απριλίου 2023, δεν αποτελεί ούτε ενδεδειγμένη ούτε μόνιμη διευθέτηση του θέματος.

Επισημαίνουμε, για άλλη μια φορά, ότι ο μοναδικός αναισθησιολόγος που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Λήμνου λείπει σε αναρρωτική άδεια μέσης διάρκειας λόγω σοβαρής χειρουργικής επέμβασης και η μη άμεση και οριστική επίλυση του ζητήματος επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών του νησιού που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργεί η υποστελέχωση του συνόλου των δομών Υγείας της Λήμνου.

Ομοίως, η έλλειψη ιατρού ακτινολόγου στο Νοσοκομείο Λήμνου - μετά την αποχώρηση της ιατρού που υπηρετούσε έως τις αρχές τους έτους - έχει ως αποτέλεσμα την παύση της διενέργειας της σημαντικής εξέτασης της ψηφιακής μαστογραφίας.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες, θα προβεί, ως οφείλει, προκειμένου να στελεχωθεί άμεσα και οριστικά με αναισθησιολόγο και ακτινολόγο το Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μπουρνούς Ιωάννης

Rate this item
(0 votes)