Στα ανεξερεύνητα νησιά της Ελλάδας, τα διαμάντια, όπως τα αποκαλεί, με τις ονειρεμένες παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά και τα χωριά με λευκά σπίτια και γαλάζιες πόρτες κάνει αφιέρωμα η ιταλική ιστοσελίδα thewom.it.

«Υπάρχουν περίπου 6.000 νησιά στην Ελλάδα, αν υπολογίσουμε τους υφάλους και τις βραχονησίδες, 227 αν λάβουμε υπόψη μόνο τα κατοικημένα. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να ανακαλύψουμε αρκετά νησιά σε μια ζωή, ωστόσο συνεχίζουμε να συρρέουμε στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Μαγευτικά, αναμφίβολα, αλλά η Ελλάδα προσφέρει και άλλα ενδιαφέροντα νησιά που μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ. Πρόκειται για ανεξερεύνητα διαμάντια με ονειρεμένες παραλίες, κρυστάλλινα νερά και χωριά με λευκά σπίτια και γαλάζιες πόρτες. Μεσογειακές οάσεις που αφηγούνται ιστορίες για πειρατές, θεούς και σειρήνες. Λωρίδες γης και νερού όπου οι μύθοι και οι θρύλοι εξακολουθούν να αντηχούν» αναφέρει συγκεκριμένα η ιστοσελίδα.

Το thewom προσκαλεί τους αναγνώστες του να ανακαλύψουν τα λιγότερο γνωστά αυτά νησιά. «Δεν θα βρείτε ωραία νυχτερινά κέντρα, αλλά γραφικές ταβέρνες όπου μπορείτε να περάσετε τα βράδια πίνοντας ρετσίνα στις νότες του ρεμπέτικου ή χορεύοντας συρτάκι» επισημαίνεται.

Τα 13 νησιά που προτείνονται είναι:

  1. Δονούσα
  2. Αμοργός
  3. Κουφονήσια
  4. Τίνος
  5. Κύθνος
  6. Ικαρία
  7. Λήμνος
  8. Χίος
  9. Νίσυρος
  10. Λειψοί
  11. Λέρος
  12. Αλόνησσος
  13. Ελαφόνησος

«Στη μετά covid εποχή το διευρυμένο αφήγημά μας για εξερεύνηση των άγνωστων πτυχών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, κερδίζει συνεχώς περισσότερο έδαφος στο εξωτερικό. Το νέο, αυθεντικό και άγνωστο θα αποτελέσει τάση για τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βαγγέλης Κατσαράς.

Ικαρία 

https://travel.thewom.it/pictures/2021/03/22/ikaria.jpeg

Το νησί πήρε το όνομά του προς τιμήν του Ίκαρου, γιου του Δαίδαλου, του μυθικού αρχιτέκτονα του λαβυρίνθου της Κρήτης που έχτισε ο βασιλιάς Μίνωας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ικαρία ήταν η γενέτειρα του Διόνυσου, θεού του κρασιού. Ωστόσο, σήμερα οι νησιώτες καμαρώνουν το περίφημο κόκκινο κρασί τους για να συνοδεύσει παραδοσιακά πιάτα. Το νησί ήταν επίσης ένα φοβερό κρησφύγετο για πειρατές και, σε πιο πρόσφατους χρόνους, το μέρος συγκέντρωσης για τους κομμουνιστές συμπαθούντες που οδηγήθηκαν στην εξορία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου 1944-49.

Η Ικαρία είναι ένα από τα πιο ελκυστικά νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και καλύπτει 254 τ.χλμ. Το τοπίο εκπλήσσει με βαθιά φαράγγια καλυμμένα με δάση, βραχώδεις εκτάσεις και μοναχικές παραλίες περιτριγυρισμένες από κρυστάλλινα νερά, ενώ στον ορίζοντα φαίνονται τα νησιά Φούρνοι. Πρωτεύουσα της Ικαρίας είναι ο Άγιος Κήρυκος, ένα λιμάνι που περιβάλλεται από έναν λαβύρινθο αρχαίων δρόμων για εξερεύνηση, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων και ξενοδοχείων. Βόρεια του Αγίου Κήρυκου βρίσκονται οι ιαματικές πηγές της Λευκάδας.

Στο ανατολικό άκρο του νησιού, όμως, βρίσκεται η παραλία του Φάρου, μια πανέμορφη αμμουδιά 2 χιλιομέτρων, και το φρούριο του Δράκανου που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα.

Από ένα μικρό ξωκλήσι κοντά, ένα μονοπάτι οδηγεί στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, ενώ οι πιο γνωστές παραλίες βρίσκονται στη βορειοδυτική ακτή. Τέλος, η Ικαρία είναι επίσης γνωστή ως το νησί της αιώνιας νιότης καθώς καυχιέται για την εξαιρετική μακροζωία των κατοίκων της. Αξίζει να έρθετε για να μάθετε το μυστικό. 

Λήμνος

https://travel.thewom.it/content/uploads/sites/4/2023/04/shutterstock_2068850120-830x554.jpg

Η απομακρυσμένη και μοναχική Λήμνος είναι ένα νησί που δεν έχει γνωρίσει ακόμη τον σύγχρονο τουρισμό. Η Μύρινα, η πρωτεύουσά της, έχει διατηρήσει την τυπική ατμόσφαιρα των ψαρολιμανιών.

Κυριαρχημένη από ένα επιβλητικό γενοβέζικο κάστρο που περιβάλλεται από παραλίες και πλαισιώνεται από τεράστιους ηφαιστειακούς βράχους στο βάθος, το χωριό ζωντανεύει κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου με μερικούς Έλληνες τουρίστες και ηλικιωμένους ψαράδες να πίνουν καφέ καθώς ανοίγουν τα δίχτυα τους. Αν και το νησί δεν είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εκπληκτική ποικιλία τοπίων.

Στα ανατολικά είναι η περιοχή της λίμνης που κατοικείται από κοπάδια φλαμίνγκο, στο κέντρο υπάρχει μια πεδιάδα που καλύπτεται από αγριολούλουδα την άνοιξη και μαγευτικές παραλίες είναι διάσπαρτες σε όλο το νησί.

Οι παραλίες της Λήμνου είναι η μεγάλη και αμμώδης Νεά Μάδιτος, ο Ρωμαϊκός Γιαλός πέρα ​​από το λιμάνι, τα ρηχά Ριχά Νερά και η παραλία Πλατύ με μπαρ και εστιατόρια. Επιπλέον, μεταξύ των Ελλήνων, η Λήμνος είναι περισσότερο γνωστή ως το αρχηγείο της κεντρικής διοίκησης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία από αυτή τη στρατηγική θέση μπορεί να ελέγχει τα στενά των Δαρδανελίων που τη χωρίζει από την Τουρκία.

Χίος

https://travel.thewom.it/content/uploads/sites/4/2023/03/shutterstock_1055602919-830x546.jpg

Ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας που έχει 52.000 κατοίκους και κατέχει ηγετικό ρόλο στη ναυτική ιστορία της χώρας. Η Χίος φέρει τα σημάδια του παρελθόντος, από τις οθωμανικές σφαγές μέχρι τον σεισμό του 1881.

Είναι ένα νησί πολύ διαφορετικό από τα άλλα και παρόλο που είναι ελάχιστα γνωστό από τον διεθνή τουρισμό, παραμένει αρκετά απασχολημένο ακόμη και εκτός εποχής, λόγω της γειτνίασής του με την Τουρκία και των οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών.

Η Χίος είναι επίσης ένα νησί με ποικίλα τοπία, που κυμαίνονται από βραχώδη ανάγλυφα στο βόρειο τμήμα μέχρι τους ελαιώνες εσπεριδοειδών του Κάμπου στην κεντρική ζώνη μέχρι τα εύφορα Μαστιχοχώρια, δηλαδή χωριά από μαστιχόδεντρα, στο νότιο τμήμα, όπου τα μαστιχόδεντρα παράγουν έναν τύπο από καουτσούκ που ονομάζεται στόκος.

Ένα όμορφο και μοντέρνο μουσείο στο Rakhi είναι αφιερωμένο σε αυτή τη φυτική ρητίνη. Μην παραλείψετε τα μεσαιωνικά φρούρια-χωριά, όπως οι Όλυμποι, τα Πύργια και τα Μεστά, βυθισμένα σε μια σχεδόν μεσανατολική ατμόσφαιρα. Τέλος, χαλαρώστε στις όμορφες, χωρίς κόσμο παραλίες. 

 

 

 

ΠΗΓΗ tovima.gr, travel.thewom.it