Χίος: Η λειψυδρία ταλαιπωρεί το νησί

By Μαϊος 03, 2023
Χίος: Η λειψυδρία ταλαιπωρεί το νησί

Η Χίος αντιμετωπίζει πρόβλημα με την επάρκεια νερού, κάτι που επιβεβαίωσε στο in και ο Δήμαρχος του νησιού Σταμάτης Κάρμαντζης.

«Ζούμε παρατεταμένη ανομβρία στη Χίο. Δυστυχώς και άλλα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Πρόβλημα που μαθαίνουμε πως και αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Δήμαρχος στο in.

Σε ερώτηση μας αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να εξασφαλίσει επάρκεια νερού το νησί χωρίς να εξαρτάται από τα καιρικά φαινόμενα μας δήλωσε:

«Οι λύσεις είναι περιορισμένες. Για παράδειγμα, οι αφαλατώσεις. Έχουμε σχεδιάσει αναβάθμιση σε πολλές από αυτές προκειμένου να μπορούν να παράγουν περισσότερα κυβικά εκατοστά πόσιμου νερού. Παράλληλα σε 2 μήνες από σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί άλλη μια εγκατάσταση αφαλάτωσης στο νησί. Ξέρετε όμως κάτι; Άλλη μια λύση είναι τα φράγματα στο νησί. Αλλά από την στιγμή που εκεί όπου υπάρχουν παρατηρείται έντονη μείωση του νερού, δεν μπορούν να συνεισφέρουν πολύ, όσο δεν βρέχει».

«Θα υπάρξουν όμως διακοπές στην υδροδότηση του νησιού»;

Θελήσαμε να μάθουμε από τον Δήμαρχο αν στη Χίο θα υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές στην υδροδότηση προκειμένου να υπάρχει επάρκεια νερού για το νησί και ακολουθεί η απάντηση του:

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Αυτό σημαίνει πως ίσως σε κάποιες περιοχές υποχρεωθούμε λίγες μέρες την εβδομάδα να διακόπτουμε την παροχή του νερού, όσο και αν είναι σαφώς πολύ δυσάρεστο. Και άλλες φορές αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με την επάρκεια του νερού. Απλά τις άλλες φορές κάποιοι από τους ταμιευτήρες του νησιού σε άλλες περιοχές είχαν περίσσευμα και έδιναν όπου χρειάζονταν. Αυτό πλέον δεν υπάρχει. Δεν είναι θέμα ικανοτήτων της Δημοτικής Αρχής ή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης αν θα υπάρχει νερό για πάντα και παντού».

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)