4,2 ρίχτερ Σεισμός στη Σάμο: «Ξύπνησε» το ρήγμα του 2020;

By Ιουνίου 11, 2023
4,2 ρίχτερ Σεισμός στη Σάμο: «Ξύπνησε» το ρήγμα του 2020;

Ανησυχία επικρατεί στο νησί της Σάμου μετά τον σεισμό των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής. Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας αλλά και ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς τονίζουν ότι ο σεισμός δεν σχετίζεται με τα γνωστά ρήγματα που προκάλεσαν τον φονικό σεισμό που χτύπησε το νησί τον Οκτώβριο του 2020.

Συγκεκριμένα ο κ. Λέκκας καθησυχάζει για τη σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 9 χιλιόμετρα ανατολικά της Σάμου.

«Ο σεισμός των 4,2 Ρίχτερ έγινε στον τουρκικό χώρο αλλά έγινε αντιληπτός στη Σάμο, είναι ένα ρήγμα μέσα στην Τουρκία. Δεν υπάρχει ανησυχία, παρακολουθούμε το φαινόμενο», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας

Από την πλευρά του ο κύριος Γκανάς  τόνισε ότι ο σεισμός δεν συνδέεται με την ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι τον Οκτώβριο του 2022: «Η σεισμική δόνηση, έγινε ανατολικά της Σάμου στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μία δόνηση που έγινε στην άκρη του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 2020, δεν συνδέεται με το ρήγμα αυτό. Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής κοντά στη Σάμο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε 9 χιλιόμετρα ανατολικά της Σάμου και είχε εστιακό βάθος 14,7 χιλιόμετρα.

https://nb.bbend.net/media/news/2023/06/11/1436420/648576195dc70.jpg

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνιστούν οι ειδικοί σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού.

 

 

ΠΗΓΗ

Rate this item
(0 votes)